Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

Lähes seitsemän vuotta sitten Utøyalla surmattiin kymmeniä nuoria – nyt ensi-iltansa sai elokuva Utøya 22. juli

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Erik Poppe.

22. heinäkuuta 2011. Kyseinen päivämäärä on norjalaisille murheen murtama. Lähes seitsemän vuotta sitten tuona päivänä Anders Breivik avasi tulen Utøyan saarella, jossa oli käynnissä Norjan työväenpuolueen nuorten kokousleiri. 69 ihmistä sai surmansa, pääosa heistä oli nuoria.

Aikaisemmin samana päivänä Breivik räjäytti pommin Oslon keskustassa surmaten kahdeksan ja haavoittaen yli 200.

Nyt ohjaaja Erik Poppe ja käsikirjoittajat Anna Bache-Wiigin sekä Siv Rajendram Eliassenin ovat tehneet kyseisen päivän traagisista tapahtumista elokuvan, joka sai ensi-iltansa maanantaina Berlinale-elokuvafestivaalilla Saksassa.

Elokuvan nimi on Utøya 22. juli, suomennettuna Utøya 22. heinäkuuta.

Uhrien vanhempien ja sisarusten ei tarvitse miettiä onko kyseessä lapseni, veljeni tai siskoni.

Ohjaaja Poppe myönsi elokuvan ensinäytöksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa, että jotkut ovat pitäneet elokuvan ajankohtaa liian aikaisena.

– Sanoisin itse, että jos elokuvan katsominen ei satuta, se on tehty liian myöhään. Joten toteaisin, että elokuva on varmasti hyvin rankka kokemus, mutta se on myös osa tapahtumista selviämistä, Poppe sanoi Reutersin uutisen mukaan.

Hän kertoi tiedotustilaisuudessa, että elokuva on fiktio eettisistä syistä.

– Näin uhrien vanhempien ja sisarusten ei tarvitse miettiä onko kyseessä lapseni, veljeni tai siskoni.

Elokuvassa näyttelee pääosin amatöörinäyttelijöitä. Poppe kertoi, että kuvauspaikalla oli mukana psykologeja tukemassa näyttelijöitä sekä paikallisia asukkaita.

– Kun katsoo ympäriinsä Euroopassa, missä uusfasismi kasvattaa suosiotaan päivästä toiseen, meidän tulee muistaa mitä tapahtui kyseisellä saarella, miltä äärioikeistolainen terrorismi näyttää, Poppe perusteli elokuvan tärkeyttä.

Utøyalta selvinnyt Ingrid Marie Vaag Endrerud kertoi puolestaan tiedotustilaisuudessa elokuvan tarinan olevan sellainen, jonka moni norjalainen kokee mahdottomaksi kertoa.

– Kun yritän selittää mitä koin, kykenen puhumaan siitä vain suurpiirteisesti. Elokuva puolestaan voi kertoa tarinan siten, miten siihen ei pystytä kirjoittamalla tai puhumalla, hän totesi.

– Tapahtumat olivat vihaa sen puhtaassa muodossa. Yhteiskuntana meidän tulee taistella sitä vastaan.

Elokuva on haluttu kuvata nuorten näkökulmasta.

Elokuva on haluttu kuvata nuorten näkökulmasta, Episodin artikkelista selviää. Iskujen tekijän nimeä ei elokuvassa mainita lainkaan ja hänet näytetään vain muutamaan otteeseen etäällä olevana tummana hahmona.

– Kun Norjassa puhutaan aiheesta, puhe koskee yleensä esimerkiksi iskun tekijää, tämän oikeuskäsittelyä, vahinkojen korjaamista tai muistomerkin rakentamista. Vuosien aikana muisto itse tapahtumista on tuntunut hälvenevän, Poppe puolestaan totesi Helsingin sanomien mukaan.

– Utøyan saarelta selvinneet ihmiset ja heidän vanhempansa, joiden kanssa olen keskustellut, ovat olleet siitä huolissaan.

Elokuvan Suomen levityksestä ei ole vielä tietoa.

Tänään tv:ssä: Neljän Jussi-palkinnon veret seisauttava road movie nuorista karkulaisista haastaa kotimaisen elokuvan yllätyksettömät latteudet

Roosa Söderholm ja Teppo Manner tien päällä.

Jos vapaudenkaipuu muuttuu mieltä sekoittavaksi ja vaaroilla leikkiväksi todellisuuspaoksi, voiko jää kantaa nuoren Raisankaan (Roosa Söderholm) alla?

Jukka-Pekka Valkeapään toinen elokuva alkaa huumaavilla kuvilla. Paksu tupakansavu syöksyy tytön punaisiksi maalattujen huulten läpi kohti pimeän huoneen kattoa. Taskulampun valo paljastaa nuorukaisen ruhjoutuneet kasvot. Säväyttävä äänimaisema kiihdyttää pulssia. Kiinni sulkeutuva ovi katkaisee ensijännityksen muttei pitkäksi aikaa.

Valkeapää on kiistatta poikkeuksellinen ohjaaja 2000-luvun kotimaisessa fiktioelokuvassa vältellessään kompromisseja ja muotivirtauksia. Hänen otoksiaan haluaa selittää auki, vaikka elokuvataide on kauneimmillaan silloin, kun se on mahdotonta. Voimakkaasti visuaalisen Valkeapään tapauksessa joutuu silti yrittämään.

Hänen esikoiselokuvansa Muukalainen (2009) ilmestyi aikanaan kuin pystymetsästä Taideteolliseen korkeakoulun lopputyönä, joka voitti myös Göteborgin elokuvajuhlien pääpalkinnon. Lähes mykkä perhepotretti pojasta aikuisten ristitulessa hylki ajan ja paikan määreitä sen verran epätrendikkäänä, ettei se löytänyt yleisöä.

Paremmin ei käynyt seuraajallekaan: neljän Jussi-pystin teos, muun muassa paras elokuva ja ohjaus, kiinnosti teatterikierroksella muutamaatuhatta katsojaa.

Kuristavaa tunnelmaa hallitsee odotus, sisältöä (ihmis)luonnon armottomuus ja arvaamattomuus.

Muukalaista ihailleille He ovat paenneet (2014) voi tuntua aluksi tyylilliseltä täyskäännökseltä mutta vain lajityypillisesti, joka ei sanana tai varsinkaan metodina vaikuta ohjaajaa liikaa rajoittavan. Perinteisenä instituutiokuvauksena ja road moviena alkavassa teoksessa henkilöjen oma ja ulkoinen todellisuus käyvät taas uhkaavaa tanssiaan, mikä on saanut jotkut kutsumaan elokuvaa peräti saduksi.

Valkeapään kahta teosta yhdistävät myös kynsiärepivä äänisuunnittelu ja leikkaus, jotka iskevät kuin veitsi myös metaforiin. Pahuuden kosketus ja viattomuuden lopullinen menetys teemoina jatkavat Muukalaisen linjoilla täysiverisesti.

ELOKUVA:
He ovat paenneet
Ohjaus: JP Valkeapää
Pääosissa: Roosa Söderholm, Teppo Manner, Petteri Pennilä, Sara Paavolainen, Pelle Heikkilä ja Jari Pehkonen
2014, 102 minuuttia
★★★★☆
Yle TV1 su 18.3. klo 21:30
Katso myös: Areenassa
Elokuvan henkilöiden taustat ja motiivit eivät paljastu samalla tavalla, eikä ole tarpeenkaan, koska he ovat sivullisia. Siviilipalveluspaikastaan nuorisokodista Raisan kanssa karkaavan Jonin (Teppo Manner) seksuaalinen kiinnostus kapinoivaan tyttöön säilyy kylläkin yllättävän varovaisena, mutta tuntemattoman kelkkaan lähteminen vakavien seuraamustenkin uhalla on silti ymmärrettävä. Tytön raaka vetovoima houkuttaa änkyttävää poikaa, jonka yksinäisyyttä edellinen ensin hyödyntää. Pälyilevä katse tekee hiljaisesta Jonista hiukan vastaavan ulkopuolisen todistajan kuin päähenkilöstä Muukalaisessa.

Heidän rinnallaan elokuvan aikuiset ovat vain välttämättömiä vastaantulijoita. Raisan enemmän tai vähemmän sairaiden vanhempien henkiselle poissaololle ei anneta selvää nimeä, mutta moni muu näyttää haluavan vain rangaista tai hyötyä nuorista karkulaisista. Ehkä Suomi onkin Jari Pehkosen pizzeria-asiakkaan tavoin rappioittavassa moraalikadossa, jolta eteenkään raha ei voi pelastaa. Vasten maailman ankaruutta syrjäinen saarikin voi tuntua paratiisilta lyhyen hetken ajan.

Kun maahan valuu maitoa purkkiin tulleesta reiästä nuorisokodin pihalla, esillä on ensimmäinen vihje lähestyvästä. Kun silmään osuva hyönteinen keskeyttää vapauden tuulten haistelun, vapaus on jo uhkaavasti harhaa. Kuristavaa tunnelmaa hallitsee odotus, sisältöä (ihmis)luonnon armottomuus ja arvaamattomuus. Painajaiset hiipivät tajuntaan enteellisinä.

Elokuvan viimeinen puolituntinen edustaa kotimaisen elokuvan historian omalaatuisinta näkökulmaa nuorten klaustrofobiseen kohtalonyhteyteen.

Klassiset Händel ja Fauré ylevöittävät kerrontaa yhtäällä, porilainen Dingo maanläheistää toisaalla. Riitasointu istuu Valkeapään luomaan utooppiseen unimaailmaan, jonka perustana on realismi. Silti elokuvan viimeinen puolituntinen edustaa kotimaisen elokuvan historian omalaatuisinta näkökulmaa nuorten klaustrofobiseen kohtalonyhteyteen, jossa elämänlanka on ohuudestaan huolimatta pitkä ja moraalikoodina velvoittava. Ehkä johonkuhun aikuiseenkin voi luottaa.

He ovat paenneet on ilman muuta kansainvälinen ohjaustyö, pessimistisessä angstissaan ja kauniissa julkeudessaan yhtä hyvin David Lynchiä kuin Charles Laughtonia. Se ei ehkä juonellisesti tai teemankaan syvällisyyden tasolla ole vastaansanomaton, mutta puutteet Valkeapää korvaa pitkälle viedyssä muotokielessä, jonka puitteita meillä on totuttu näkemään lähinnä Aki Kaurismäen ja Pirjo Honkasalon tuotannossa.

Keskustelua aiheesta

Suomen hauskin mies (2018): Suomen verinen sisällissota muodostaa absurdin maiseman koomikon pakolle naurattaa

Kuva: Inland Film Company
Agitaattori? Martti Suosalo koettaa naurattaa.

Teatterinjohtajana ja -ohjaajana tunnettu Heikki Kujanpää kuvaa harvakseltaan myös elokuvia, joista tunnetuimpia lienevät Tampereen lyhytelokuvajuhlilla palkittu Pieni pyhiinvaellus (2000) ja hänen ensimmäinen pitkä teatterielokuvansa Putoavia enkeleitä (2008), joka kertoo Lauri Viidan ja Aila Meriluodon myrskyisästä avioliitosta. Jälkimmäisen taustalla on Q-teatterin näytelmä.

Lavataustaisen Kujanpään elokuvista pistää silmään ainakin visuaalinen ylöspano. Hänen molemmat pitkät elokuvansa kestävät vertailun kokeneempien elokuvantekijöiden kädenjälkeen. Suomen hauskin mies (2018) jatkaa ja ei jatka Kujanpään näyttämösovituksia. Elokuvan oli tarkoitus ilmestyä ensin, mutta tuotanto venyi, ja näytelmä ehti ensi-iltaan jo syksyllä. Yksilön mielenterveysongelmista siirrytään kollektiiviseen hulluuteen.

Tarina pohjautuu jotensakin toteen ja sijoittuu Suomen sisällissodan loppumetreille vankileirien saaristoon. Valkoinen puoli on teljennyt tuhannet punaiset kapinalliset epäinhimillisiin oloihin. Johtajia etsitään kuumeisesti, ja löydetyt ammutaan. Rivimiehet saavat nääntyä nälkään, elleivät kuole muuten. Virallinen Suomi virittelee maasta kuningaskuntaa, ja voittajat haluavat osansa uusjaossa.

Toivo Parikka (Martti Suosalo) on koomikko ja ehkä punainen agitaattori. Murhasta syytetty teatterinjohtaja kyyditetään saarelle. Tekaistu identiteetti paljastuu, ja leirin armoton komendantti (Jani Volanen) saa idean. Parikka ja muut näyttelijät pakotetaan valmistamaan esitys, joka on hauska. Naurattakaa saksalaisjoukkojen kenraalia tai teidän tapetaan, kuuluu käsky. Ryhmä epäilee syystäkin, etteivät hyvät vitsitkään pelasta.

ELOKUVA:
Suomen hauskin mies
Ohjaus: Heikki Kujanpää
Pääosissa:Martti Suosalo, Leena Pöysti, Jani Volanen, Paavo Kinnunen
2018, 103 minuuttia
★★☆☆☆
Suomen hauskin mies on toisin sanoen groteski ja absurdi elokuva, jossa on kaikki ainekset porautua syvälle ihmisyyden pimeään ytimeen. Mutta sen tehtävä on äärimmäisen vaikea, ja elokuva on säälimätön laji. Olisi toisaalta onnistuttava luomaan perverssin juonen taustalle uskottava historiallinen kärsimysnäytelmä ja toisaalta irtautumaan sen löyhkästä vapauttavalla huumorilla. Ja vielä elokuvallisesti toimivasti.

Ei auta mikään. Kujanpään johtama tekijäryhmä tekee varmasti parhaansa, mutten pääse heidän mukaansa vankileirille. Näytelmän nähneelle elokuva tuntuu sentään vakavammalta, mustemmalta. Hiljaisia, tyhjiä hetkiä on enemmän. Komendantin vaimo (Leena Pöysti) ja jaettu tragedia jäävät silti turhan vähälle. Katsoja ei usko, että henkilöt ovat tosia ja elävät kuvarajausten ulkopuolella.

Puskafarssi puskee tietysti pintaan, koska niin on tarkoituskin. Lavastetun tuntu ei vain häviä pelleilylläkään. Kohtaukset seisovat, ja rytmi puuduttaa. Onko surkealle esitykselle syytä nauraa, mikä kenraalia oikein viihdyttää? Lopussa alkaa säälittää elokuvantekijöiden puolesta.

Puhtaasti omaan makuuni Suosalon kaareva ilveily ”Suomen hauskimpana miehenä” on aivan liikaa. Muhkeiden viiksiensä alle pingoittuneen Volasen komendantin tärkeilevä mahtailu, joka korostaa tämän pienuutta, puree paremmin.

Keskustelua aiheesta

Jussi-gaalassa nähdään valkoisia nauhoja – elokuva-ala haluaa kitkeä seksuaalisen häirinnän ja vallan väärinkäytön

Kuva: Lehtikuva

Jussi-gaala aikoo kunnioittaa viime syksynä käynnistynyttä #metoo-keskustelua seksuaalisesta ahdistelusta.

Yli 1200 kulttuurialan ammattilaista julkaisi joulukuussa kannanoton aiheesta. Kannanotossa vaadittiin nollatoleranssia seksuaaliselle häirinnälle ja että ongelma otetaan tosissaan myös alan johdossa. Kannanotto on julkaistu tunnisteella #kulissientakana. Joukkoon kuuluu muun muassa nimekkäitä teatteri- ja elokuva-alan osaajia.

Suomessa Jussi-gaalaa järjestävä elokuva-alan ammattilaisten yhdistys Filmiaura haluaa tukea #kulissientakana -kannanottoa, yhdistys kertoo tiedotteessaan. Jussi-gaala pidetään kuluvan kuun 23. päivänä perjantaina.

Filmiaura toivoo, että kaikki, jotka haluavat tukea tasa-arvoa sekä seksuaalisen häirinnän ja vallan väärinkäytön lopettamista elokuva-alalla, kantaisivat valkoista nauhaa Jussi-gaalassa. WIFT Finland ry (Women in Film and Television) tukee Filmiauraa nauhatempauksessa.

Filmiauran mukaan symbolina voi olla mikä tahansa valkoinen nauha. Nauha symboloi tukea kaikille niille, jotka ovat tulleet esiin, kertoneet tarinansa ja ponnistelleet seksuaalisen häirinnän ja epätasa-arvon nujertamiseksi.

Aktiivista työtä epäasiallisen käytöksen kitkemiseksi pitää tehdä kentällä päivittäin.

Filmiaura ry:n puheenjohtaja Manna Katajisto sanoo tiedotteessa, että yhdistys haluaaa olla mukana tukemassa kaikkia rohkeita ihmisiä, jotka ovat jakaneet kokemuksiaan #metoo ja #kulissien takana -kampanjassa.

”Alan järjestönä olemme mukana vaatimassa nollatoleranssia seksuaaliselle häirinnälle. Toivomme että kaikki gaalan katsojat ja vieraat voisi osoittaa tukensa yhteistä asiaamme kohtaan käyttämällä sosiaalisessa mediassa: #memyös #jussigaala.”

”Tämä on asia, joka kuuluu meille kaikille. Aktiivista työtä epäasiallisen käytöksen kitkemiseksi pitää tehdä kentällä päivittäin,” sanoo Wift Finlandin puheenjohtaja Elina Knihtilä.

Jussi-gaalan televisioi MTV3. Jussi-patsaat jakaa Filmiaura ja lopulliset voittajat valitsee Filmiaura jäsenistö suljetulla lippuäänestyksellä.

Yleisö voi tuttuun tapaan valita oman suosikkielokuvansa äänestämällä kaikista vuonna 2017 teatteriensi-iltansa saaneista kotimaisista elokuvista. Äänestys on käynnissä 20.2.-20.3.

Ensimmäiset Jussit jaettiin vuonna 1944. Palkintoja jaetaan 16 eri kategoriassa.

Keskustelua aiheesta

Oscar-juontaja nosti esiin seksuaalisen häirinnän – ”Emme voi enää katsoa huonoa käytöstä läpi sormien”

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Mark Ralston
Oscar-gaalan juonsi Jimmy Kimmel.

Yhdysvalloissa Los Angelesissa vuotuisen Oscar-gaalan hallitseva yhteiskunnallinen teema oli naisten asema Hollywoodissa. Ehdolla palkintojen saajiksi oli poikkeuksellisen paljon naisia, mutta lähes kaikki palkinnot menivät silti miehille.

Gaala alkoi juontaja Jimmy Kimmelin avauspuheella, jossa hän käsitteli kiertelemättä alaansa riivaavaa seksuaalisen häirinnän kulttuuria. Naisten seksuaalinen häirintä nousi viime syksynä keskeiseksi puheenaiheeksi, kun elokuvamoguli Harvey Weinsteinin ura katkesi häntä kohtaan esitettyihin häirintä- ja raiskaussyytteisiin.

– Emme voi enää katsoa huonoa käytöstä läpi sormien. Maailma katsoo meitä. Meidän täytyy näyttää esimerkkiä, Kimmel sanoi Hollywood Reporterin kokonaisuudessaan julkaisemassa puheessaan.

– Toivon, että tämän illan aikana kuuntelette Me Too-, Time’s Up- ja Never Again -liikkeiden monia urheita ja suorapuheisia tukijoita, sillä he tekevät tärkeää työtä. Asiat ovat muuttumassa paremmiksi. He pitävät siitä huolta.

Kimmel kehui muun muassa sitä, että lähes yksinomaan mustien tähdittämä supersankarielokuva Black Panther ja naissupersankarista kertova Wonder Woman vetivät elokuvateattereihin valtavat määrät katsojia.

– Muistan ajan, jolloin isot elokuvastudiot eivät uskoneet, että nainen tai vähemmistön edustaja voisi olla supersankarielokuvan päätähti, hän sanoi.

– Muistan sen ajan, sillä se oli viime vuoden maaliskuussa.

Naispääosan voittajalta provosoiva puhe

Seksuaalisen häirinnän vastaiset liikkeet ja naisten aseman parantaminen näkyivät Oscar-gaalassa muutoinkin kuin Kimmelin puheessa.

Parhaasta naispääosasta palkittu Frances McDormand sai paljon positiivista huomiota kiitospuheestaan, jonka hän omisti kaikille ehdokkaana olleille naisille.

– Jos voisin saada kunnian pyytää kaikissa palkintokategorioissa ehdolla olleita naisia seisomaan kanssani tässä huoneessa tänä iltana, hän sanoi.

– Elokuvantekijät, tuottajat, ohjaajat, käsikirjoittajat, kuvaaja, säveltäjä, lauluntekijät, suunnittelijat. Antaa mennä!

Kun lähes kaikki kaikki seisoivat, McDormand jatkoi peräänkuuluttamalla ammattimaista keskustelua naisten elokuvaprojekteista. Lopuksi hän esitti provosoivan vaatimuksen, että elokuva-alan ammattilaiset alkaisivat vaatia tekemiinsä sopimuksiin niin kutsutun mukaanottamislisäyksen eli asettamaan oman mukana olonsa ehdoksi sen, että vähemmistöt ovat projektissa hyvin edustettuina. Esimerkiksi suosittu valkoinen miesnäyttelijä voisi lupautua näyttelemään elokuvassa vain, mikäli hänen kanssaan siinä näyttelee useita naisia ja tummaihoisia.

– Minulla on teille yksi sana, hyvät naiset ja herrat: mukaanottamislisäys! Ja näin, hyvät lapset, pidetään kiitospuhe, McDormand lopetti puheensa.

McDormandin käyttämä englanninkielinen termi inclusion rider sai heti suurta suosiota Twitterissä asiasanana #inclusionrider. Moni ihaili hänen rohkeuttaan kannustaa tähtiä konkreettisiin tekoihin ja käyttämään vaikutusvaltaansa parantaakseen Hollywood-kulttuurin monimuotoisuutta.

Esikuvia tuleville polville

Parhaasta kuvauksesta oli tänä vuonna ensimmäistä kertaa ehdolla nainen, Mudbound-elokuvan kuvaaja Rachel Morrison. Hän sanoi ABC-kanavalle toivovansa antamiensa haastatteluiden inspiroivan nuoria tyttöjä, jotka harkitsevat uraa elokuva-alalla.

Morrison kuvailee tunnelmiaan katkeransuloisiksi ja sanoo, että naiskuvaajat olisivat ansainneet työstään Oscar-tunnustusta jo vuosikymmenten ajan.

– Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Nyt suurin toiveeni on, että portit aukeavat ja vastedes näemme meitä [naiskuvaajia Oscar-ehdokkaina] joka vuosi, hän totesi punaisella matolla ABC:n toimittajille.

Samansuuntaista toivoi parhaan ohjauksen kategoriassa ehdolla oleva Lady Bird -elokuvan ohjaaja Greta Gerwig, joka on vasta viides naisohjaajaehdokas Oscar-gaalan koko 90-vuotisen historian aikana.

– Toivon rehellisesti, että tytöt ja naiset jotka haluavat elokuvantekijöiksi – anteeksi, minua alkaa taas itkettää – katsovat tätä ja heille tulee sellainen olo, että ”Joo, minäkin teen oman elokuvani, Gerwig sanoi Los Angeles Timesille ehdokkuudesta kuultuaan.

– Toivon, että tämä saa sen aikaan, sillä itsekkäästi haluaisin nähdä ne elokuvat.

Sen enempää Morrison kuin Gerwigkään eivät voittaneet Oscaria, mutta heidän ehdolla olonsa antoi jo itsessään toivoa sukupuolten välisen tasa-arvon paranemisesta.
STT–MARIA ANNALA

Keskustelua aiheesta

Parhaan elokuvan Oscarin saa Shape of Water – paras ohjaaja Guillermo del Toro

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Mark Ralston
Emma Stone ojentaa parhaan ohjaajan Oscarin Guillermo del Torolle.

Parhaan elokuvan Oscarin on voittanut fantasiakauhuelokuva Shape of Water. Elokuvan meksikolainen ohjaaja Guillermo del Toro voitti myös parhaan ohjauksen palkinnon. Yhteensä Shape of Water sai neljä Oscaria, ja oli näin tämän vuoden suurimman Oscar-saaliin saanut elokuva.

Parhaan miespääosan Oscarilla palkittiin Gary Oldman roolisuorituksestaan Winston Churchillinä elokuvassa Synkin hetki. Parhaan naispääosan Oscarin puolestaan sai Frances McDormand murhatun teinitytön äidin roolistaan elokuvassa Three Billboards Outside of Ebbing, Missouri.

Parhaan alkuperäisen käsikirjoituksen palkinnon sai Jordan Peele rasismia käsittelevästä satiirisesta kauhuelokuvastaan Get Out.

Naissivuosan palkinnon voittaja on West Wing -televisiosarjasta tuttu Allison Janney roolityöstään taitoluistelija Tonya Hardingin kylmänä ja ivallisena äitinä elokuvassa I, Tonya. Miessivuosasta puolestaan palkittiin Sam Rockwell roolityöstään rasistisena, väkivaltaisena poliisina Dixonina elokuvassa Three Billboards Outside Ebbing, Missouri.

Parhaan kuvauksen Oscar myönnettiin kuvaaja Roger Deakinsille elokuvasta Blade Runner 2049. Deakins on ollut ehdolla 13 kertaa aikaisemminkin, mutta voitto on aina aikaisemmin mennyt häneltä sivu suun. Blade Runner 2049 palkittiin myös parhaista erikoistehosteista.

Parhaasta kuvauksesta oli tänä vuonna ensimmäistä kertaa Oscarien 90-vuotisessa historiassa ehdolla myös yksi naiskuvaaja, Mudbound-elokuvan kuvaaja Rachel Morrison.

Coco paras animaatio

Parhaan animaation Oscarin voitti Disneyn Pixar-studioiden Meksikoon sijoittuva Coco. Elokuvan tapahtumat sijoittuvat Kuolleiden päivään, joka on Meksikon kenties omaleimaisin ja tunnetuin juhlapyhä. Coco sai Oscarin myös parhaasta laulusta kappaleesta Remember Me.

Parhaan vieraskielisen elokuvan palkinto puolestaan myönnettiin chileläiselle Fantastiselle naiselle, jonka päähenkilö on transsukupuolinen.

Parhaan lyhytanimaation palkinnon pokkasi NBA-koripallotähti Kobe Bryant koripalloaiheisesta elokuvastaan Dear Basketball.

Yhdysvalloissa on viime vuosina käyty kiihkeää keskustelua sekä meksikolaisten maahanmuuttajien että transihmisten yhteiskunnallisesta asemasta. Myös Get Out -elokuvan teema rasismi on ollut pinnalla paljon. Voimakkaita tunteita on herättänyt myös kysymys siitä, onko huippu-urheilijoiden hyväksyttävää ottaa kantaa rasismia vastaan polvistumalla Yhdsvaltojen kansallislaulun soidessa sen sijaan, että he osoittaisivat kunnioitusta seisaaltaan.

Dunkirkille useita palkintoja

Sotaelokuva Dunkirk palkittiin Oscareilla parhaista äänitehosteista, parhaasta äänityksestä ja parhaasta leikkauksesta.

Parhaan sovitetun käsikirjoituksen palkinnon sai elokuva Call Me By Your Name ja parhaan lyhytelokuvan The Silent Child.

Parhaaksi dokumentiksi valittiin Icarus ja parhaaksi lyhytelokuvaksi Heaven is a Traffic Jam on the 405.

Parhaan puvustuksen Oscarin sai Phantom Thread ja parhaan maskeerauksen Oscarin Synkin hetki.

Keskustelua aiheesta