Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Lähisuhdeväkivaltaan pitää puuttua nykyistä tehokkaammin” – korona-aika on lisännyt riskiä

Demarinaiset muistuttaa, että jokaisella on oikeus elää ilman väkivaltaa tai sen uhkaa. Järjestön mukaan lähisuhdeväkivalta on yksi Suomen laajimmista ja vakavimmista ihmisoikeusongelmista.

Demokraatti

Demokraatti

Ensi- ja turvakotien liiton palveluissa apua hakevien perheiden määrä on tuplaantunut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Kotona tapahtuvaan väkivaltaan hakee liitosta apua vuodessa yli 7 300 ihmistä.

Demarinaisten mielestä tilanteiden ratkaisemiseksi tarvitaan lisää resursseja, jotta jokaiselle voidaan varmistaa oikeus turvalliseen elämään.

– Liian moni joutuu elämään pelossa ja väkivallan keskellä. Lähisuhdeväkivaltaan pitää puuttua nykyistä tehokkaammin. Toimivista palveluista hyötyvät väkivallan uhrit ja sen keskellä elävät, Demarinaisten puheenjohtaja Tytti Tuppurainen korostaa tiedotteessa.

Vaikka perheet hakevat apua yhä matalammalla kynnyksellä, silti Tuppuraisen mielestä riittää työtä häpeän ja vaikenemisen kulttuurin murtamiseksi.

– Korona-epidemian aiheuttamien poikkeustoimien vuoksi riski joutua lähisuhdeväkivallan uhriksi on kasvanut. Tämä pitää huomioida tulevissa päätöksissä, mikäli tautitilanne entisestään heikentyy.

Suomi on sitoutunut Euroopan neuvoston naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan vastaisessa yleissopimuksessa (Istanbulin sopimus) ennaltaehkäisemään ja puuttumaan väkivaltaan.

Kuluvalla kaudella luodaan väkivallan torjuntaohjelma.

Sanna Marinin (sd.) hallitusohjelmassa on kiinnitetty huomiota naisiin kohdistuvaan väkivaltaan. Kuluvalla kaudella luodaan muun muassa väkivallan torjuntaohjelma. Siinä kiinnitetään huomioita uhrien palveluihin ja turvakotien määrää korotetaan EU:n vaatimalle tasolle.

– Palveluissa pitää kiinnittää huomiota niiden saavutettavuuteen, esimerkiksi vammaisuus tai kielitaito eivät saa olla esteitä avun löytämiselle tai saamiselle. Tarvitaan myös aidosti esteettömiä turva- ja ensikoteja ja lisäpanostuksia työntekijöiden koulutukseen. Palveluiden keskiössä pitää olla yksilön kohtaaminen ja jokaisen tarpeet, Tuppurainen toteaa.

Hän pitää tärkeänä, että kaikki Euroopan maat ratifioivat Istanbulin sopimuksen ja tuomitsevat Puolan irtaantumisen sopimuksesta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE