Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Lahjonnasta syytetty ex-kansanedustaja sanoo tarkastaneensa ystävänsä tulotiedot ennen 20 000 euron antamista

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtajana, kansanedustajana ja entisen oikeusministeri Antti Häkkäsen erityisavustajana toiminut Tapani Mäkinen (2. oik.) ja asianajaja Petteri Sotamaa (oik.) Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa Vantaalla 4. joulukuuta 2020. Oikeudessa oli takoitus kuulla törkeästä lahjuksen antamisesta syytettyä yrittäjää, entistä kokoomuskansanedustajaa Juhani Sjöblomia. Mäkinen on syytettynä korruptiosta. Mäkisen syyte koskee 20 000:ta euroa, jotka hän syytteiden mukaan sai tammikuussa 2015 kahdelta yrittäjältä.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa Vantaan kuntapolitiikkaan liittyvässä korruptio-oikeudenkäynnissä kuultiin perjantaina yrittäjiä, jotka antoivat tammikuussa 2015 kaupunginhallituksen puheenjohtajalle 20 000 euroa käteisenä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Törkeästä lahjuksen antamisesta ovat syytettynä kokoomuksen entinen kansanedustaja Juhani Sjöblom ja toinen yrittäjä ja törkeän lahjuksen ottamisesta niin ikään entinen kokoomuksen kansanedustaja ja Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapani Mäkinen. Kaikki kiistävät syytteet.

Sjöblom kertoi luvanneensa vuonna 2011, kun Mäkisen lapsi kuoli, että auttaa tätä, jos tämä joskus tarvitsee. Sellainen tilanne miesten kertoman mukaan tuli alkuvuodesta 2015, kun Mäkisen 15 000 euron velkaa alettiin periä takaisin.

Sjöblomin mukaan Mäkinen soitti hänelle ja samana päivänä tämä sai pyytämänsä 20 000 euroa käteisenä.

Oikeudenkäynnissä todisteena on käsinkirjoitettu velkakirja, joka Sjöblomin mukaan on laadittu rahojen luovuttamisen yhteydessä. Paperiarkissa lukee lainan määrä, korko ja miesten nimet allekirjoituksineen.

Sjöblom sanoi tarkistaneensa ennen rahojen antamista Mäkisen tulotiedot ja käyneensä katsomassa tämän taloa ja vakuuttuneensa tämän pystyvän maksamaan lainan takaisin.

Syyttäjä: Lahjus liittyy etuosto-oikeuteen

Syyttäjän mukaan 20 000 euroa ei ollut vanhojen tuttujen välinen henkilökohtainen laina, vaan lahjus. 20 000 euroa siirtyi syytteiden mukaan Mäkiselle jonkin verran ennen kuin Vantaan kaupunginhallituksessa käsiteltiin kahden tontin etuostoasiaa. Kyse oli kahdesta kiinteistöstä, jotka Sjöblomin omistama Vekkox-yhtiö oli ostanut maanläjitystä varten.

Myös Vantaan kaupungilla oli tarvetta läjitykseen soveltuville maa-alueille.

Syytteiden mukaan Mäkinen pyrki puheenjohtajana toimimaan yrittäjien omistamien yritysten eduksi eli siihen suuntaan, että kaupunki ei käyttäisi etuosto-oikeuttaan. Se kuitenkin lopulta käytettiin.

Sjöblom: Etuostoasiassa kokoomuslaista ei tarvitse lahjoa

Sjöblom toisti Mäkisen maanantaina toteaman asian, ettei kokoomuslaista tarvitsisi lahjoa etuosto-oikeuden vastustamiseen. Kokoomuslaiset ovat hänen mukaansa itsestään selvästi etuostoja ja pakkolunastuksia vastaan.

Sjöblomilta kysyttiin yhteydestä, että rahan luovuttaminen tapahtui samana päivänä kun julkaistiin kaupunginhallituksen esityslista, jolla etuostoasiat olivat. Hän sanoi, ettei tiennyt listasta Mäkisen vieraillessa ja että tieto siitä, että Vantaa harkitsee etuosto-oikeuden käyttämistä, oli saatu jo joulukuussa.

Sjöblom korosti myös sitä, että etuostoasiat kuuluvat virkamiesten vastuulle ja kaupunginhallituksen puheenjohtajan valta niissä on vähäinen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Simo Alastalo

Toimituksen kommentit
23.1.2021
Kokoomus havittelee vaalivoittoa – Lissun on syytä olla varuillaan
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE