Lähteet: Trump ja Putin vaihtoivat vain muutaman sanan

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / SPUTNIK / Mikhail KLIMENTYEV

Vatvonta Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaamisen ympärillä jatkui perjantaina. Venäläisten uutistoimistojen mukaan kaksikko lopulta kätteli ja tapasi lyhyesti Vietnamissa Aasian ja Tyynenmeren maiden talousjärjestön Apecin kokouksessa.

Eri lähteiden perusteella presidentit vaihtoivat myös muutaman sanan, mutta tarkemmin ei ole tiedossa, mistä johtajat puhuivat.

Venäläiset uutistoimistot ehättivät jo torstaina kertoa, että kaksikko tapaa kahden kesken Vietnamissa. Myöhemmin Yhdysvaltojen ulkoministeri Rex Tillerson kiisti tiedon. Tillerson sanoi tuolloin, että amerikkalaiset selvittävät yhä, onko tapaamiseen tarpeeksi merkittäviä keskustelunaiheita.

Vielä perjantaina venäläisläheistä kerrottiin, että tapaamista yritetään järjestää. Tätä ennen Valkoinen talo oli jo toistamiseen kiistänyt asian, todeten, etteivät presidenttien aikataulut salli tapaamista.

Kremlin viimeiseksi tiedonannoksi ennen kättelyä jäi lyhyt ilmoitus, jossa todettiin presidenttien kyllä tapaavan ”jollain tavalla” kokouksessa.

Putin ja Trump tapasivat edellisen kerran kahden kesken heinäkuussa G20-maiden kokouksessa Saksassa.

Venäjän ja Yhdysvaltain suhteet ovat heikentyneet viime aikoina, kun tutkimuksissa on selvinnyt, että Trumpin entiset kampanja-avustajat olisivat tavanneet venäläisvirkamiehiä. Venäjä kiistää sekaantuneensa Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.

”Yhdysvaltoja ei käytetä hyväksi”.

Trump piti kokouksessa myös puheen, jossa hän sivusi jälleen suosikkiaihettaan Yhdysvaltain taloudellista hyväksikäyttöä.

– Emme anna enää käyttää Yhdysvaltoja hyväksi. Aion aina panna Yhdysvallat ensimmäiseksi, samalla tavalla kuin uskon kaikkien teidän tekevän omien maidenne kohdalla, Trump sanoi.

Yksi Trumpin ensimmäisistä toimista presidenttinä oli hylätä Barack Obaman hallinnon neuvottelema 12 maan välinen Tyynenmeren alueen TPP-kauppasopimus. Sopimusta kannattivat useat Aasian maat.

– Usean vuoden ajan Yhdysvallat järjestelmällisesti avasi tietyin ehdoin talouttaan. Mutta samaan aikaan kuin luovuimme kaupparajoitteista, muut maat eivät avanneet markkinoitaan meille, Trump sanoi CNN:n mukaan.

Trump sanoi, että Yhdysvallat voisi tehdä kahdenvälisiä sopimuksia minkä tahansa ”alueen kumppanin kanssa, joka noudattaa reilua, vastavuoroista kauppaa”. Sopimusten on Trumpin mukaan perustuttava ”yhteiselle kunnioitukselle ja molempien hyödylle”, kertoo BBC.

Keskustelua aiheesta

Trump jakaa twiittiä, jossa Trump, äärioikeisto, Charles Manson ja talous niputetaan hämmentävästi yhteen

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tunnetaan paitsi hyperaktiivisena twiittaajana myös eteenpäin jakamistaan muiden kirjoituksista.

Twitterissä on syntynyt taas kohua, tällä kertaa sen ympärille, että Trump on jakanut seuraajilleen televisiokanava Foxin uutistoimittajan Laura Ingrahamin twiittiä, joka on puolestaan vastaus New York Timesissa olleeseen mielipidekirjoitukseen.

Timesissa olleessa artikkelissa kirjoitettiin, ettei tällä viikolla kuollut massamurhaaja Charles Manson ollut 1960-luvun väistämätön seuraus vaan jos jotain, ennusmerkki nykypäivän äärioikeistosta.

Ingraham tarttui tähän kielipelillä ja tokaisi omassa twiitissään, että kuinka niin ”äärioikeistosta”.

”Tarkoitat varmaan ”oikeassa tähän asti”, kuten Trump on ollut siinä, kuinka saada talous lentoon”.

Nyt sekä Ingraham että Trump ovat saaneet arvostelua osakseen muun  muassa siitä, että murhaaja Mansonin karmeat teot kuitataan ”oikeassa olemisella”.

Jo aiemmin viikolla syntyi kohua siitä, kun Newsweek-lehti pohdiskeli jutussaan, kuinka Manson ja Trump käyttivät kieltä saadakseen seuraajia.

”Porsaanreikä” – Näin EU auttoi Unkaria saamaan hyväksynnän Venäjän rahoittamalle ydinvoimalalle

Kuva: Lehtikuva

Euroopan komissio auttoi Unkaria löytämään porsaanreiän EU-säännöksistä jotta se sai hyväksynnän Venäjän tukeman Paks II -ydinvoimalan rakentamiselle, kertoo EURACTIV.com. Se on saanut käsiinsä asiaa valottavia dokumentteja.

Venäläinen Rosatom ja Unkarin hallitus sopivat rakentamisesta alkujaan tammikuussa 2014. Venäjän osuudeksi rahoituksesta sovittiin 80 %. Komissio kiinnostui asiasta. Se avasi EU:n jäsenyysvelvoitteiden rikkomista koskevan menettelyn marraskuussa 2015, koska Unkarin hallitus oli valinnut Rosatomin ilman tarjouskilpailua.

EURACTIVin mukaan komission virkamiehet auttoivat Unkarin hallitusta käyttämään ”teknisen yksinoikeuden” (technical exclusivity) argumenttia hyväksynnän saamiseksi pitkien neuvottelujen ja argumenttien hiomisten jälkeen marraskuussa 2016.

Keskustelua aiheesta

”Sotapropagandaa” – Bosnian teurastajan poika: Isäni valittaa elinkautisesta

Kuva: Lehtikuva

Elinkautiseen vankeuteen tuomittu Bosnian entinen serbikomentaja Ratko Mladic aikoo valittaa tuomiostaan. Asiasta kertoo hänen poikansa Darko Mladic, jonka mukaan tuomio on epäoikeudenmukainen eikä perustu tosiasioihin.

Nuoremman Mladicin mukaan Entisen Jugoslavian sotarikostuomioistuinen päätös on ”sotapropagandaa”.

AVAINSANAT

”1 628” – Amerikkalaislehti laskee Trumpin kaikki pötypuheet virkakauden ensimmäisen vuoden aikana, tämä väite on nyt ykkössijalla

Kuva: Lehtikuva

The Washington Post -lehden faktantarkistusmittari The Fact Checherin mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on esittänyt virkakautensa ensimmäisen vuoden aikana toistaiseksi yli 1 600 virheellistä tai harhaanjohtavaa väitettä. Lukuja on päivitetty viimeksi 13. marraskuuta. Mukana ovat väitteet 298 päivän osalta. On siis luultavaa, että 1 628 kasvaa vielä ennen kuin virkakauden ensimmäisen vuoden 365 päivää tulevat täyteen.

Trumpin useimmin, kaikkiaan 60 kertaa toistama väittämä kuuluu: “Obamacare is a disaster. It’s virtually dead. As far as I’m concerned, it really is dead.” Eli ”Obamacare on katastrofi. Se on käytännössä kuollut. Ainakin mitä minuun tulee, se todella on kuollut.”

Trump on myös toistellut yli 50 kertaa väitettä, jonka mukaan Yhdysvaltojen osakemarkkinat ovat korkeammalla kuin koskaan. Trump on rehvastellut myös toistuvasti sitä, että yritykset ovat palaamassa maahan.

Lisäksi presidentti on väittänyt kymmeniä kertoja, että maassa on matalin työttömyys 17 vuoteen.

Vilkkainta Trumpin virheellinen sanailu on ollut elokuussa, kun senaatissa käsiteltiin terveydenhuollon tulevaisuutta koskevia esityksiä.

AVAINSANAT

Taas uusi Trump-kohu – nyt armeijan työntekijöistä, joita epäillään sopimattomista kontakteista naisiin

Kuva: AFP PHOTO / Jim Watson

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin Aasian-matkalle osallistuneita armeijan työntekijöitä on siirretty sivuun tehtävistään, koska heidän epäillään olleen ”sopimattomassa kontaktissa ulkomaalaisiin naisiin” virkamatkan aikana. Asiasta uutisoi Washington Post lähdetietoihin vedoten.

Puolustusministeriö on vahvistanut tutkivansa kolmen henkilön käytöstä Trumpin Vietnamin-vierailulla. Viranomaisten mukaan kolmen henkilön epäillään rikkoneen ulkonaliikkumissääntöjä vierailulla.

Epäilyksenalaiset työskentelivät Valkoisen talon tiimissä, jonka tehtävä on varmistaa presidentin ja muun korkean valtiojohdon sekä tiedusteluviranomaisten salatut viestiyhteydet.

Lehden mukaan presidentti Trump on hyvin iloinen, että mahdollinen sopimaton käytös tulee ilmi.

Saman tiimin neljää jäsentä epäiltiin sopimattomasta käytöksestä varapresidentti Mike Pencen Panaman-matkalla elokuussa. Heitä syytettiin ulkomaisten naisten viemisestä turvatulle alueelle työajan jälkeen.

AVAINSANAT