Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kolumnit

Lähtöpäivä lähenee, eikä ratkaisua näy: Tämä uhka on pääministeri Theresa Mayn ainoa kiristyskeino

Kolumnit

Eeva Lennon

Lontoossa asuva toimittaja.

Vaikka pääministeri Theresa Mayn EU-sopimus koki parlamentin alahuoneessa Britannian historian pahimman murskatappion, pääministeri ei eronnut niin kuin normaalioloissa olisi tapahtunut. Päinvastoin hän selvisi vieläpä ehjin nahoin 17 äänen enemmistöllä pääoppositiopuolueen Työväenpuolueen toimeenpanemasta epäluottamusäänestyksestä.

Eeva Lennon

Konservatiiviset kansanedustajat ja konservatiivistä vähemmistöhallitusta tukevat Pohjois-Irlannin protestantit eivät tässä vaiheessa halunneet uusia vaaleja. Mutta mikä nyt sitten eteen? Ratkaisua ei vieläkään ole näköpiirissä, ja Britannian lähtöpäivä EU:sta maaliskuun 29. lähestyy yhä uhkaavammin.

Ratkaisuna olisi tietysti yrittää löytää yhteinen sävel Työväenpuolueen kansanedustajien kanssa semminkin, kun Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn haluaa myös brexitiä toisin kuin suurin osa hänen puolueestaan. Ja nythän Työväenpuolue menetti myös mahdollisuutensa uusiin vaaleihin, joita puolueen johto oli tavoitellut.

Mutta Jeremy Corbyn ilmoitti, että hän ei lähde neuvotteluihin ennen kuin pääministeri poistaa kuvasta sen tuhoisan mahdollisuuden, että Britannia lähtisi EU:sta ilman sopimusta. Tämä uhka on kuitenkin pääministeri Mayn ainoa kiristyskeino sekä suhteessa EU:hun että kansanedustajiin, eikä hän halua siitä luopua. Päinvastoin hallitus on lykännyt uuden sopimusesityksen tuomisen parlamenttiin tammikuun loppuun eli yhä lähemmäksi lähtöpäivää.

Vaikka Donald Trump onkin luvannut briteille kauppasopimuksen heti kun avioero EU:sta on selvä, Yhdysvaltojen presidenttiin ei voi luottaa.

Pääministeri May ei osoita myöskään halukkuuttaa siihen radikaaliin muutokseen suhteissa EU:hun, mitä sopimus Työväenpuolueen kanssa edellyttäisi ilman Jeremy Corbynin ehtoakin. Työväenpuolue vaatii näet, että EU:n kanssa tehtäisi ainakin tullisopimus, ja että Britannia hyväksyisi EU:n säätämät työntekijöiden ja kuluttajien oikeudet sekä elinympäristön suojeluun liittyvät säännöt.

Parlamentin enemmistö saataisi varmasti tällaisen sopimuksen taakse. Mutta tullisopimus edellyttäisi, että Theresa May luopuisi ns. punaisista linjoistaan, jotka hän epäviisaasti itselleen aikanaan asetti. Ne edellyttävät nimenomaan, että Britannia lähtisi tullisopimuksesta ja tekisi lopun vapaasta maahanmuutosta.

Lisää aiheesta

Tullisopimus jakaisi myös konservatiivisen puolueen ja sitä pääministeri ei halua. Yksi syy, miksi hänen oma puolueensa ja Pohjois-Irlannin protestanttiset kansanedustajat eivät suostu hyväksymään Theresa Mayn EU:n kanssa tekemää “avioero-sopimusta” on nimenomaan se, että siinä säädetään ns. perälauta eli tilapäinen tullisopimus Irlannin puoliskojen välisen kovan rajan estämiseksi, kunnes jokin pysyvämpi ratkaisu on löydetty.

Tullisopimus on myrkkyä konservatiivisen puolueen brexit-fanaatikoille, koska se estäisi Britanniaa tekemästä omia kauppasopimuksia ja sitoisi maan EU:n kauppasopimuksiin ulkopuolisten maiden kanssa.

Miksi Työväenpuolue pitää kiinni tullisopimuksesta? Ensinnäkin se ratkaisisi Irlannin kysymyksen: silloin tullimuuri ei nousisi Irlannin eri puoliskojen välille. Toisekseen, jos tullimuuri nousee Britannian ja EU:n välille, Britannia menettäisi tullittoman kaupan suurimmille vientimarkkinoilleen. Mutta Brexit-fanaatikot haluavat irrottaa Britannian hitaasti kasvavista EU- markkinoista ja liittää saarivaltakunnan maailman dynaamisimpiin talouksiin omilla sopimuksilla. He kuvittelevat, että se korvaisi jopa tullit Britannian suurimmalla vientimarkkinoilla.

Työväenpuolueen ja monen taloustieteilijänkin mielestä kiihkobrexitiläisten haave “globaalista Britanniasta” on pelkkää toiveajattelua, jonka takia ei totisesti kannata vaarantaa sopimusta Britannian suurimman kauppakumppanin EU:n kanssa. Miksi Britannia kykenisi yksin parempiin sopimuksiin näiden maiden kanssa kuin voimakas EU? Hallituksen omat asiantuntijatkin myöntävät, että vapaista käsistä tässä suhteessa tuskin olisi mitään hyötyä.

Talouden tarkkailijat ovat myös todenneet, että taloussuhteiden luominen näiden kolmen jättiläisen kanssa olisi tällä hetkellä Britannialle melko ongelmallista. Vaikka Donald Trump onkin luvannut briteille kauppasopimuksen heti kun avioero EU:sta on selvä, Yhdysvaltojen presidenttiin ei voi luottaa. Kuten Kanadan tapaus osoittaa hän on valmis heittämään vanhat liittolaiset tien oheen tuosta vain.

Toisekseen Britannia tuskin voisi yksin toisin kuin EU yhdessä vastustaa klooratun kanan tai muiden EU:n torjumien einesten hyväksymistä sopimukseen. Tuskinpa maa yksin voisi vastustaa edes sitä, että amerikkalaiset terveysyhtiöt nielisivät yhä suuremman osan kansanterveyshuollosta.

Kaupassa Kiinan kanssa ovat ristiriidassa turvallisuus- ja kaupalliset edut. Äskettäin Britannian tiedotuspalvelu MI6 varoitti brittejä päästämästä kiinalaista Huawei elektroniikkafirmaa käsiksi brittiläiseen 5G-verkostoon. Kiinalla on pitkät perinteet kaupan ja politiikan yhdistämisestä.

Intia on Britannian perinteinen ystävämaa, mutta kaupankäynnin ehtona Intian kanssa olisi Intian vaatimus lähettää vapaammin intialaisia nuoria Britannian yliopistoihin ja töihin. Siis lisää maahanmuuttoa, kun juuri liiallinen maahanmuutto oli yksi syy brexitiin. Kukaan ei anna mitään ilmaiseksi eikä kauppasopimusten solmimisessa tunteilla. Voima eli EU se on, joka jyllää,
useimmat taloustieteilijät täällä uskovat.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE