ehdokasmainos

”Laiha ja omituinen kompromissi” – Helsingin demarit tyrmäävät kansliapäällikön ylivallan

Kuva: Jukka-Pekka Flander
pajamäki
Osku Pajamäki korostaa, etteivät sosialidemokraatit vastusta pormestarimallia sinänsä.

Helsingin sosialidemokraattinen ryhmä kaipaa lisää demokratiaa pormestarimalliin. Helsingin valtuusto käsittelee tänään kiisteltyä kaupungin uutta johtamisjärjestelmää.

Demarien valtuustoryhmän puheenjohtaja Osku Pajamäki ihmetteli, miten ”laiha ja omituinen kompromissi” järjestelmästä tuli monimutkaisen pelin jälkeen.

Esitetyssä mallissa on hänen mielestään jäljellä vain heikko side tavoitteeseen, että kunnallisvaalitulos heijastuu kaupunginjohtoon.

– Kaikki muu onkin sitten sanahelinää. Voi kai aika objektiivisen varovaisestikin arvioiden sanoa, että demokraattinen päätöksenteko ja vaikuttavuus eivät parane, ja kaupunginvaltuuston ja -hallituksen rooli ei kasva, Pajamäki teilasi SDP:n ryhmäpuheessa esityksen.

Hän kummeksui, miten demokratia toteutuu ja vaikuttavuus paranee, jos nykyiset 30 lauta- ja johtokuntaa karsitaan neljään sekä muutamaan jaostoon. Pajamäki korosti, ettei SDP:llä ole mitään sitä vastaan, että kaupungin poliittiselle johtamiselle saadaan kasvot ja vastuu – tulos tai ulos. Eli pormestarimalli.

Sosialidemokraatit kritisoivat sitä, että kaikki absoluuttinen valta on kasattu kansliapäällikölle.

– Ja tätä esittelyvaltaa todella riittää. Kansliapäällikkö toimii kaikkien neljän toimialajohtajan hallinnollisena sekä substanssi esimiehenä ja hän esittelee kaikkien toimialojen kaikki asiat kaupunginhallitukselle.

Varovaisestikin arvioiden voi kai sanoa, että demokraattinen päätöksenteko ja vaikuttavuus eivät parane.

Pajamäki näkee, että kaupunginvaltuuston rooliksi jää vain nimittää puolueiden välisten neuvottelujen jälkeen pormestari ja apulaispormestarit, jotka sitten käyttävät saamaansa asemavaltaa lautakuntien puheenjohtajina, kaupunginhallituksen jäseninä sekä valtuutettuina.

– Heidänkin valtansa on kuitenkin erittäin rajattu, sillä esittelyoikeutta tai valmisteluvastuuta heillä ei ole, hän huomautti.

Malli on Pajamäen mukaan käsittämättömän huono apulaispormestareiden näkökulmasta.

– Tämä on malli, jossa todellinen valta keskitetään suoraan ja liki jakamattomasti kansliapäällikölle. Hämmästelen, jos tämä todella on valtuuston käsitys siitä, kuinka kunnallisvaalitulos parhaiten heijastuu kaupungin johtoon? Näin olisi vain, jos kansliapäällikkö valittaisiin suoralla kansanvaalilla.

SDP esitti, että kaupunginhallituksessa esittelijöinä toimivat asioiden valmistelusta vastaavat toimialajohtajat, jolloin apulaispormestarit ovat heidän esimiehiään substanssiasioissa. Kansliapäällikkö esittelee vain kanslian asiat.

Demareiden mallin mukaan, mikäli pormestari tai apulaispormestari ei hyväksy alaisensa toimialajohtajan esitystä tai –lautakunnan päätöstä, hän tekee kaupunginhallituksessa vastaesityksen. Sen enemmistö muuttaa päätöksen haluamaansa muotoon. Pormestarin esittelylle tai pormestariston esittelyluvalle ei ole tarvetta.

– Toivon, että valtuusto ei vie läpi keskeneräistä ehdotusta. Tämän jälkeen kaupungin organisaation mylläys ei enää tänne ennen vaaleja tule, Osku Pajamäki vetosi.

Tuomioja: Sipilän hallitus on löysännyt Suomen asevientipolitiikkaa

Kuva: Kari Hulkko
ulkoministeri erkki tuomioja tiedotustilaisuus valtioneuvosto 
Ulkoministeri Erkki Tuomioja pelkää eurokriisin pahenemisen voivan johtaa demokratian kriisiin. Tästä on Tuomiojan mielestä jo näkyvissä merkkejä esimerkiksi Kreikassa. *** Local Caption *** 245 ma 30.12.2013 dem s 1 yläpalkki
Erkki Tuomiojan mukaan Suomi ottaa nyt asekaupassa etäisyyttä pohjoismaiseen linjaan.

– Suomen tähän asti melkoisen tiukkaa asevientipolitiikkaa on nyt istuvan Sipilän hallituksen aikana merkittävästi löysennetty. Tätä on syytä käsitellä nyt myös eduskunnassa, vaatii kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.). Hän puhui tänään Safer Globe Suomen asevalvontaraportin julkistamistilaisuudessa Helsingissä.

Kansainvälisen asekaupan avoimuutta ja läpinäkyvyyttä on pyritty lisäämään muun muassa voimaantulleen kansainvälisen asekauppaa säätelevän ATT-sopimuksen kautta, mutta kuten Safer Globe raportista ilmenee, on tässä Suomessakin edelleen paljon parantamisen varaa, Tuomioja huomautti.

Raportti kertoo Tuomiojan mukaan hyvin huolestuttavasta kehityksestä.

– Monet sellaiset asevientihakemukset, jotka viime hallituksen aikana kilpistyivät ulkoministeriön kielteiseen kantaan, ovat heti keväästä 2015 lähtien edenneet. Näin ovat sellaiset maat kuin Arabiemiraatit, Kazakstan, Kuwait, Qatar, Saudi-Arabia, Turkki, Turkmenistan ja Uzbekistan tulleet uusiksi tai merkittävästi laajennetun Suomen aseviennin kohdemaiksi.

– Kaikkia näitä yhdistää jatkuvasti huono ihmisoikeustilanne, sisäiset jännitteet ja tai osallistuminen sotiin maan rajojen ulkopuolella. Kaikki neljä arabimaata ovat Saudi-Arabian johtamassa liittoutumassa taistelemassa Jemenin kapinallisia vastaan. On paljon raportteja, jotka kertovat samanlaisista tuhoisista iskuista siviilikohtaisiin, jollaiset Syyrian sodassa ovat aiheellisesti nostaneet vaatimuksia niihin syyllistyneiden saattamisesta vastuuseen sotarikoksista, Tuomioja sanoo.

Tuomiojan mielestä Suomi on näin tälläkin sektorilla loitontumassa sekä Euroopasta että erityisesti Pohjoismaista.

– Ruotsi, joka on ollut aseteollisuuden ja –viennin pieni suurvalta, on ottanut aiempaa tiukemman linjan ja esimerkiksi Saudi-Arabian kanssa on puolustusyhteistyö ja asekauppa käytännöllisesti katsoen kokonaan loppunut, samalla kun Suomi kiihdyttää sinne suuntautuvaa asevientiä ja –yhteistyötä.

Tätä on syytä käsitellä nyt myös eduskunnassa.

Turkmenistan ja Uzbekistan ovat maita, jonne kaikki EU-maat ovat pysäyttäneet aseviennin niiden huonon ihmisoikeustilanteen vuoksi.

– Poikkeuksena on Italia, joka myös selittää Suomen uuden asennoitumisen. Kyse on nimittäin italialaisen Beretta-konsernin, joka omistaa nykyisin myös SAKO:n asetehtaan Suomessa, intresseistä. Edellisen hallituksen aikana SAKO/Berettan edustajat monin tavoin kävivät myös ministereille valittamassa ja viestimässä, että ellei heidän vientihakemuksiinsa suostuta, joutuvat he siirtämään tuotantonsa Italiaan, jolla vastaavia estoja ei ole.

Tuomioja kertoo olleensa silloin yhteydessä Italian ulkoministeriin, joka ymmärsi asian, mutta ”ei voinut tai uskaltanut luvata”, ettei Suomen epäämälle viennille heltisi lupaa Italiasta.

– Edellisen hallituksen ulkoministeri ei tällä painostukselle antautunut, ja tälle pidättyvyydelle osoitti jonkinasteista ymmärrystä myös silloinen puolustusministeri, vaikka hän oli vielä ikävämmän painostuksen kohteena.

– Uudessa hallituksessa uudet puolueet ja uudet ministerit jo muutamassa viikossa signaloivat Suomen linjan muuttuneen. Vastedes ihmisoikeudet ja sotarikokset ovat asioita, joita voidaan käsitellä puheissa, mutta joita ei kuulu ottaa esiin silloin kuin pienetkin taloudelliset intressit tulevat mukaan kuvaan, Tuomioja ihmettelee.

Ahvenanmaalla närkästyttiin Jussi Niinistölle: ”Tarpeeton provokaatio”

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
LKS 20161024  Maaneuvos Katrin Sjöberg Maarianhaminassa Ahvenanmaalla 24. lokakuuta 2016. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
– Ei ole ensimmäinen kerta, kun puolustusministeri antaa tällaisia lausuntoja ja siten hiukan provosoi, maakunnan hallitusta johtava maaneuvos Katrin Sjöberg sanoo.

Ahvenanmaalla on hermostuttu maakuntaan kohdistuvasta sotilaspoliittisesta keskustelusta, jonka puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) aloitti reilu viikko sitten.

Ahvenanmaan maakunnan hallitusta johtavan maaneuvoksen Katrin Sjögrenin mukaan keskustelu maakunnan demilitarisoidusta asemasta on turhaa.

– Näemme sen Ahvenanmaalla tarpeettomana provokaationa, sanoo Sjögren.

Demilitarisoinnista on sovittu kansainvälisesti, ja sen perusteella sotilaallinen läsnäolo ja Ahvenanmaan linnoittaminen on kielletty. Ahvenanmaalla tätä pidetään turvallisuutta tasapainottavana asiana.

Puolustusministeri Niinistö on kuvannut demilitarisoitua Ahvenanmaata sotilaalliseksi tyhjiöksi, joka on altis myös ”pienin voimin toteutettaville nopeille operaatioille”.

– Ei ole ensimmäinen kerta, kun puolustusministeri antaa tällaisia lausuntoja (Ahvenanmaasta) ja siten hiukan provosoi. Olemme tulleet siihen johtopäätökseen, että kyse voi olla myös sisäpolitiikasta ja Suomen kuntavaalien lähestymisestä, sanoo Sjögren.

Hän painottaa, että Ahvenanmaan demilitarisointi ei ole vain saarimaakunnan asia, vaan kansainvälisesti sovittu asia.

Ahvenanmaa on myös kansainvälisesti neutralisoitu, minkä vuoksi alue olisi pidettävä sodan uhan ulkopuolella mahdollisissa konflikteissa.

Sopimuksen pitävyyttä on kuitenkin tutkijapiireissä epäilty, ja siksi myös rauhan ajan demilitarisointi herättää kysymyksiä.

– On ongelmallista, että Ahvenanmaan puolustusta ei voi valmistella (paikan päällä) rauhan aikana. Jos lähialueella syntyisi jokin konflikti, Ahvenanmaa olisi saman tien maalitaulu, arvioi turvallisuuden ja strategian dosentti Tomas Ries Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulusta.

Olemme tulleet siihen johtopäätökseen, että kyse voi olla myös sisäpolitiikasta ja Suomen kuntavaalien lähestymisestä.

Maaneuvos Sjögrenin mukaan Ahvenanmaalla on tultu siihen käsitykseen presidentti Sauli Niinistön ja pääministeri Juha Sipilän (kesk.) puheista, että maakunnan asemaan ei ole tulossa muutosta.

– (Myös) kesäkuussa julkistetusta hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisesta selonteosta selviää, että Ahvenanmaan asema pitää säilyttää, sanoo Sjögren.

Tarkalleen ottaen selonteossa sanotaan, että ”Ahvenanmaalla on vakiintunut kansainvälisoikeudellinen asema, joka ei estä Suomen sotilaallisen yhteistyön tiivistämistä EU:ssa ja kansainvälisissä järjestöissä ja pohjoismaisesti”.

Esimerkiksi Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön syventyminen on herättänyt kysymyksiä suhteessa Ahvenanmaahan. Maiden välisessä yhteistyössä katseet ovat kohdistuneet etenkin meri- ja ilmavoimiin.

– Sen voi tulkita myös niin, että olisi mahdollisuus yhteistyössä suojata Ahvenanmaata. Tosin nykytilanteessa tästä ei ole julkituotuja suunnitelmia, Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun Ries sanoo.

Matias Åberg

Yt-neuvottelut SAK:ssa ohi, montako saa lähteä? – Se selviää 7. marraskuuta

sak7519

 

SAK:n yt-neuvottelut ovat päättyneet. SAK:n hallitus päättää järjestön uudesta organisaatiosta ja strategiasta maanantaina 7. marraskuuta. Myös yhteistoimintaneuvottelujen henkilöstövaikutukset tarkentuvat tuolloin, kertoo SAK.

Suomen suurin palkansaajakeskusjärjestö SAK ilmoitti syyskuun alussa yt-neuvotteluista.

Neuvottelut käynnistyivät tuotannollis-taloudellisista syistä. Ne perustuivat edustajakokouksen päätöksiin järjestön lähivuosien toiminnasta ja liittojen keskusjärjestölle maksaman jäsenmaksun alentamisesta.

Neuvottelut koskivat koko henkilöstöä ja kaikkia toimintoja. Tällä hetkellä SAK:n palveluksessa on 90 työntekijää. Yt-neuvottelujen alkaessa mahdolliseksi vähennystarpeeksi arvioitiin enimmillään kymmenen henkilötyövuotta.

SAK edustaa 20 ammattiliittoa ja noin miljoonaa palkansaajaa.

 

AVAINSANAT

Sotkeeko tämä pieni erityissuojeltu eläin Helsingin valtuuston kokouksen? – ”Kiistellystä Keskuspuistosta on tullut paras liito-oravametsä”

Kuva: lehtikuva/luonnontieteellinen keskusmuseo
LKS 20060302 - Liito-oravan pesä. Suomen liito-oravakannan koosta on valmistunut uusi arvio. Ympäristöministeriön teettämän selvityksen mukaan Suomessa on noin 143 000 naaraspuolista liito-oravaa. Lajin kanta on viime vuosina pienentynyt, ja kannan arvioidaan edelleen pienenevän. Tähän on syynä liito-oravalle sopivien metsien hakkuut. LEHTIKUVA / HANDOUT / LUONNONTIETEELLINEN KESKUSMUSE
Liito-oravan pesä.

Liito-oravat ovat vastavalmistuneen selvityksen mukaan asuttaneet kahden vuoden aikana monia uusia metsiköitä Luoteis-Helsingissä Keskuspuistoon asti ja muutamia myös sitä idempänä. Asiasta kertoo tuore Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen julkaisu. Vuonna 2014 tutkitulta alueelta löydettiin 12 asuttua metsikköä. Uudessa selvityksessä samalla alueella oli 39 esiintymää. Lisäksi liito-oravia etsittiin Keskuspuiston ja Herttoniemen-Kivikon metsäselänteen rajaamalta alueelta, ja sieltä löydettiin 4–5 uutta elinpiiriä. Helsingin itäisimmät liito-oravat asustavat Malmin lentoaseman alueen lounais- ja eteläpuolella.

Helsingin paras liito-oravametsä on Keskuspuisto, jonka elinpiirien määrä kasvoi kahdessa vuodessa viidestä noin 25:een. Reviirejä on melko tasaisesti Laaksosta Haltialaan, lukuun ottamatta Ilmalan – Pohjois-Pasilan seutua, jossa hyvistä kuusikoista huolimatta niitä on harvemmassa.

Ylivoimaisesti kiistanalaisin näistä on Keskuspuisto, jonka lohkomisesta asuntokäyttöön on tapeltu pitkään. Tänään julkistettu Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen liito-oravakartoitus saattaakin sotkea perusteellisesti keskiviikkona pidettävän valtuuston kokouksen, jossa yleiskaava-asiaa on määrä käsitellä.

Liito-orava on kaupunkilaistunut, mutta elintavat säilyneet ennallaan

Muutos esiintymien määrässä on suuri ja samansuuntainen naapurikaupunkien Espoon ja Vantaan kanssa.

– On selvää, että liito-orava on useiden vuosikymmenien poissaolon jälkeen palannut sankoin joukoin pääkaupunkiin, kertoo ympäristöjohtaja Esa Nikunen Helsingin kaupungin ympäristökeskuksesta.

Liito-orava on kaupunkilaistunut, mutta muuten sen elintavat ovat muuttuneet melko vähän. Liito-oravat eivät enää pelkää ihmisiä, koiria tai liikennettä. Ne eivät kuitenkaan etsi muunlaista ravintoa kuin mitä metsäluonto on ennenkin niille tarjonnut. Ne elävät edelleen ihmisestä melko riippumatonta elämää, toisin kuin monet muut kaupunkilaistuneet nisäkkäät.

Liiton-oravan elinympäristöä ei saa hävittää eikä heikentää

Liito-orava on erityisesti suojeltu laji, jonka elinympäristöjä, lakitekstin mukaan ”lisääntymis- ja levähdyspaikkoja”, ei saa hävittää eikä heikentää. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että pesien lähiympäristön muutama hehtaari jätetään suurten muutosten ulkopuolelle. Vuoden 2016 selvityksen mukaan tällaisen ydinalueen keskimääräinen pinta-ala Helsingissä on 3,3 hehtaaria. Niille ei siis rakenneta, ja metsää hoidetaan varovaisesti, liito-oravan vaatimukset huomioon ottaen.

Lisäksi suunnittelussa ympäristökeskuksen mukaan tulee varmistaa, että asutuksen keskellä sijaitseviin metsikköihin on liito-oravan käytössä latvusyhteys mielellään kahdesta suunnasta. Laajalla metsäalueella tämä asia on ilman muuta järjestyksessä.

 

 

Lähde: Esa Lammi ja Pekka Routasuo: Helsingin liito-oravakartoitus 2016. Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen julkaisuja 7/2016.

Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja asekaupoista: ”Ollaanko jälleen tilanteessa jossa media tietää valiokuntaa paremmin?”

Kuva: Kari Hulkko
mikakari12

Helsingin Sanomat kertoi viikonloppuna suomalaisyhtiöiden myyvät hallituksen luvin tarkka-ampujien kivääreitä monille Jemenin sodassa mukana oleville arabimaille.

Uutisen jälkeen on pohdittu muun muassa, onko Suomen linja aseidenviennissä muuttunut. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kiisti Ylen Pääministerin haastattelutunnilla linjamuutoksen ja katsoi, että ihmisoikeusnäkökulma on asepolitiikan määräävä periaate.

”Miten pääministeri voi sanoa, että hallituksen aseidenvientipolitiikassa on ihmisoikeusnäkökulma ykkösasia. Hallituksella ei ole sydäntä eikä omaatuntoa, mikä on näkynyt myös perheiden yhdistämistä koskevissa kysymyksissä. Kansainvälisillä sopimuksillla pyyhitään pöytää”, europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd.) arvosteli Sipilää.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) on pyytänyt puolustusministeriöstä selvityksen valiokunnalle aseviennistä. Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.) toteaa Demokraatille niin ikään, että valiokunnan on saatava asiasta selvitys.

– En ota kantaa muiden valiokuntien tiedontarpeeseen, mutta toivoisin, että myös eduskunnan muita valiokuntia informoidaan asiasta, Kari toteaa.

Hän myöntää Helsingin Sanomien uutista lukiessa miettineensä, ollaanko jälleen siinä tilanteessa, että medialla on paremmat tiedot kuin valiokunnalla.

Kysymys linjanmuutoksesta on asiallinen.

Karin mukaan nyt on selvitettävä, onko Suomen linja ase- ja puolustustarvikkeiden viennissä muuttunut.

– Toivon, että eduskunnassa nyt laajemminkin katsottaisiin, mikä hallituksen linja on. Asiallla on taloudellisia, ulkopoliittisia ja eettis-moraalisia vaikutuksia, jotka pitää arvioida.

Kari itse on Hämeen vaalipiiristä, jossa on puolustustarviketeollisuutta.

– Myös puolustustarviketeollisuuden saralla on läpikäytävä se, että teemme kauppaa niihin maihin, joihin eurooppalaiset sivistysvaltiot tekevät ja pidättäydymme tekemään kauppaa niissä maissa, joihin se ei ole eurooppalaisen ja pohjoismaisen moraalikäsityksen mukaan oikeudenmukaista ja perusteltua.

Kari toteaa valtioita sen koommin yksilöimättä, että sellaisiin valtioihin, jotka käyttävät puolustustarvikkeita tai aseita omaa kansaa vastaan, ei pidä aseita myydä.

– Se on luonollisesti täysin selvää. Minulla ei ole tietoa, onko myyty tai ollaanko myymässä tällaisiin maihin. Usein puolustustarvikekauppa on hallitusten välistä bisnestä, hallitukset sopivat kaupoista.

Kari toteaa, että jo Helsingin Sanomien uutista lukiessa hänelle nousi mieleen kysymys siitä, onko Suomen asekaupan linja muuttunut.

– Haluan tämän asian itselleni tämän viikon aikana selvittää ja tulen tekemään tarvittavia kysymyksiä, ennen kuin teen oman johtopäätökseni asiasta. Yritän saada kuva, minkätyyppisiä neuvotteluja Suomi tällä hetkellä käy puolustustarviketeollisuuden tuotteiden myymiseksi.

Kari painottaa vakavaa suhtautumista asiaan.

– Olemme allekirjoittaneet kansainvälisiä sopimuksia, jotka määrittelevät aseiden ja puolustustarvikkeiden myyntiä. Taustalla on tietenkin myös eettinen pohja, joka on viitoittanut Suomen puolustustarvikkeiden myynnin pitkää linjaa. Nyt on asiallinen kysymys, onko tämä pitkä linja muuttunut.