Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Laiha sopu on parempi kuin lihava riita” – palkansaajakeskusjärjestöt arvioivat ilmastokokousta

Neuvotteluja sääntökirjasta johtanut Michal Kurtyka hyppi ilosta, kun kokous saatiin päätökseen Katowicessa.

Palkansaajakeskusjärjestöt pitävät hyvänä YK:n ilmastokokouksessa Katowicessa saavutettua sopua, vaikka päästövähennysten kirittämiseen on vielä tämänkin sopimuksen jälkeen palattava.

Demokraatti

Demokraatti

Tavoite on edelleen Pariisin sopimuksen mukaisesti rajoittaa ilmaston lämpeneminen kahteen asteeseen ja pyrkiä kohti 1,5 asteen tavoitetta.

– Tälle työlle saatiin nyt vihdoin yhteiset pelisäännöt. Tämä on suomalaisille hyvä asia, vaikka uusiin päästövähennyssitoumuksiin sääntökirja ei pakottaisikaan. Laiha sopu on parempi kuin lihava riita, palkansaajakeskusjärjestöjen edustajana ilmastokokoukseen osallistunut Akavan vastaava lakimies Vesa Vuorenkoski korostaa.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on päättänyt kutsua valtionpäämiehet koolle ilmastohuippukokoukseen ensi vuonna. Sen yhtenä tavoitteena on sitouttaa YK:n jäsenvaltiot entistä suurempiin päästövähennyksiin.

– Tähän on Suomenkin valmistauduttava ja mietittävä, mitä vielä voisimme tehdä, että ilmaston lämpeneminen voitaisiin pysäyttää 1,5 asteeseen, Vuorenkoski painottaa.

Ilmastopolitiikan huomioitava myös palkansaajat.

Kansainvälisten asioiden asiantuntija Pia Björkbacka SAK:sta pitää tärkeänä, että YK:n tuleva huippukokous korostaa ilmastopolitiikan sosiaalista ulottuvuutta.

Lisää aiheesta

– Oli upeaa huomata, että poliitikkoja kiinnosti ilmastopolitiikan reiluus muutenkin kuin vain kokouksen ensimmäisenä päivänä. Päästövähennysten kunnianhimoa voidaan nostaa varmimmin, kun ilmastopolitiikka huomioi myös palkansaajien, heidän perheidensä ja yhteisön turvan sekä perustuu vahvasti ihmisoikeuksiin.

Työelämän ja innovaatioiden asiantuntija Leila Kurki STTK:sta arvioi Katowicen lopputulosta laihaksi – vähin tavoiteltavissa oleva saatiin aikaan.

– Ilmastosopimuksen sääntökirjassa määritellään, miten päästövähennyksiä seurataan. Ilmastonmuutoksen uhkiin suhtautuminen oli kuitenkin suuri pettymys, sillä päästörajoitusten kiristäminen ja sitovat toimenpiteet jäivät puuttumaan. Maailman johtajat eivät kyenneet ottamaan vastuutaan tulevaisuudesta, hän harmittelee tiedotteessa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE