Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Päätoimittajalta

Laillisuusansa: Venäjälle sotimaan menneet kaksoiskansalaisetkin saisivat palata Suomeen

Lehtikuva / AFP
Päätoimittajalta

Petri Korhonen

Demokraatin vastaava päätoimittaja.

Venäjälle sotimaan meneviltä tai jopa Ukrainassa sotarikoksia tekeviltä kaksoiskansalaisilta ei voi suoraan perua Suomen kansalaisuutta. Laki ei tällaista tilannetta tunne.

Petri Korhonen

Demokraatti

Venäjän keskiviikkona julistama ”osittainen” liikekannallepano vaikuttaa myös Suomessa oleskeleviin ja asuviin asevelvollisuusikäisiin venäläisiin.

Ainakin jotkut heistä voivat saada lähiaikoina palvelukseenastumismääräyksen ja käskyn Ukrainaan sotimaan.

Suomessa asui vuosikymmenen alussa runsaat 28000 Venäjän kansalaista, ja osalla heistä on molempien maiden passi. Suomen viranomaisilla ei ole mitään tietoa siitä, kuinka moni heistä on käynyt jonkinlaisen asepalveluksen entisessä kotimaassaan.

Hankalinta on vastedes Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisilla. Pelkkä sukuloimaan meno Venäjälle voi tarkoittaa heille sinne jäämistä, koska Venäjä on alkanut vaikeuttaa tietynikäisten aikuisten maasta poistumista.

Kaksoiskansalaisuuttahan Venäjä ei tunnista eikä tunnusta. Jokainen venäläinen on sikäläisen tulkinnan mukaan maanpuolustusvelvollinen (kuten jokainen suomalainenkin).

SOMEKESKUSTELUISSA on vaadittu, että Suomi tarkistaisi täältä rajan taakse lähtevien venäläisten määränpäät. Jos matkan syy on Ukrainaan sotimaan tai edes Venäjän asevoimiin meno, kärkkäimpien kommentoijien mielestä se olisi syy perua ihmisen oleskelulupa, viisumi tai kaksoiskansalaisuuskin. Takaisin ei olisi tulemista.

Lisää aiheesta

Demokraatin asiasta haastattelemat oikeusasiantuntijat ovat eri mieltä siitä, millaisissa tilanteissa tämän voisi toteuttaa. Suomen pyrkimys pitää viimeiseen asti kiinni oikeusvaltioperiaatteista muodostaakin tänä syksynä meille hankalan laillisuusansan.

Jokaisella kansalaisella kun on aina oikeus palata Suomeen vaikka terroristien koulutusleiriltä.

Oleskeluluvalla tai viisumilla Suomessa olijat olisivat tässä mielessä helpompia käännytettäviä. Todistettu asevoimien tai tiedusteluorganisaation riveihin meno voisi tehdä ihmisestä ”turvallisuusuhan” Suomelle, ja hänen viisuminsa voisi perua. Tähän tarvittaisiin kuitenkin Suomen turvallisuusviranomaisten päätös.

Kansalaisuuden peruminen sen sijaan on tehty meillä erityisen vaikeaksi. Kaksoiskansalainen voi menettää Suomen passinsa, mikäli hänet tuomitaan maanpetoksesta tai jostain vastaavasta törkeästä rikoksesta tai terroriteosta.

Tämäkin vaatii nykylain mukaan ensin käräjöintiä, sitten lainvoimaista oikeuden päätöstä ja tuomioksi tullutta yli viiden vuoden kakkua.

Näin rauhan aikana olisi vaikea kuvitella tilannetta, jossa rivisotilaaksi Venäjän asevoimien palvelukseen meno johtaisi oikeustuomioon.

Eihän kansalaisuuksia ole peruttu suoraan edes islamistiseen ISIS-järjestöön kuulumisen perusteella.

Eihän kansalaisuuksia ole peruttu suoraan edes islamistiseen ISIS-järjestöön kuulumisen perusteella.

Ukrainassa tehdyt sotarikoksetkaan eivät suoraan käy syyteperusteiksi. Kansalaisuuden menettämistä koskeva lakiteksti puhuu muun muassa teoista, jotka ovat kohdistuneet ”Suomen elintärkeitä etuja” vastaan.

Venäjä ei ole aseellisessa konfliktissa Suomen kanssa, eikä sen sotaponnistusten auttaminen ole näin rauhan aikana täällä rikos.

VENÄJÄLLE nykytilanne sopii mainiosti. Venäjälle on tärkeämpää, etteivät asepalvelusikäiset miehet pääse Venäjältä pois.

Kremlin näkökulmasta myös ihmisten häätäminen Suomesta olisi hyvä juttu, koska se palvelisi Venäjän propagandaetuja. Päätös lisäisi häätöuhan alla olevien ihmisten kiukkua Suomea ja länttä kohtaan.

TOINEN JA AKUUTIMPI ilmiö, johon Suomi joutuu lähiaikoina puuttumaan, koskee Suomeen pyrkiviä sotilaskarkureita ja asepalvelusta tänne pakenevia venäläisiä.

Ulkoministeriö kertoi jo tiistai-iltana, miten rajoilla on nähty viitteitä siitä että asepalvelusta välttelevillä nuorilla miehillä on halua tulla Suomeen.

Tämä on kuitenkin muuttumassa yhä vaikeammaksi sekä Venäjän omien toimien että Suomen byrokratian tiukkuuden takia.

Rajalle pääsy vaatii viisumia, ja näiden hakemisessa asevelvollisuusikäiset venäläiset ovat yrittäneet kaikkensa. Onnistumisprosentti ei ole ollut kovin iso.

– Useimmiten viisumia on yritetty hakea väärin perustein, esimerkiksi olemattoman työn takia tai ilman paluuehdon täyttymistä. Silloin tietysti sitä ei ole voitu meiltä myöntää, ministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner kertoi Demokraatille tiistaina.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE