Politiikka

Lainapäätös 3 minuutissa 400%:n korolla – Heräsi epäilys poliitikkojen ajatuksesta: ”Juokoon vaan itsensä hengiltä vaikka sitten velkarahalla”

Nora Vilva
Nora Vilva
Nora Vilva

– Valitset summan, koron ja laina-ajan itse. Lainapäätös 3 minuutissa ja pikavippi maksetaan tilillesi heti. Olemme innoissamme saadessamme kertoa sinulle, että sinut on hyväksytty hakemaan lainaa… Voit käyttää rahat mihin tahansa haluat… Parhaat pankit kilpailevat siis sinusta…

Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n yhteyspäällikkö Harri Järvinen on pöyristynyt siitä, kuinka vastuuttoman rehvakkaasti pikavippifirmat mainostavat eri medioissa ja vastenmielisen tungettelevasti jopa ihmisten henkilökohtaisissa sähköposteissa palveluksiaan.

– Jos minulta kysyy, tällainen mainonta pitäisi kokonaan kieltää, Järvinen kirjoittaa SAK:n blogissa.

Lähes 400 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä. Järvisen mielestä jotain pitäisi tehdä juuri näiden pikavippien hillitsemiseksi.

– Liian helppo velkarahan saaminen johtaa harvoin mihinkään hyvään.

Alan veijarit löysivät korjatustakin laista porsaanreiän.

Hän huomauttaa, että ongelma huomattiin jo vuosikymmenen alkupuolella pikavippitarjonnan yleistyessä, ja kuluttajansuojalakiin kirjattiin pikavippien korkokatto.

– Alan veijarit – tylsempääkin termiä voisi käyttää – kuitenkin löysivät korjatustakin laista porsaanreiän, ja meno on ollut sen mukaista, Järvinen kirjoittaa.

Hän oudoksuu sitä, että poliitikot eivät ole tarttuneet pikavippien vähintäänkin epäeettiseen markkinointiin, kun ”he näyttävät juoksevan pienempienkin ongelmien perässä”.

– Vai kulkeeko poliitikkojen ajatus tässäkin asiassa niin, ettei ihmisiä pidä holhota: juokoon vaan itsensä hengiltä vaikka sitten velkarahalla.

Noin puolitoista vuotta sitten ryhmä eri puolueiden kansanedustajia halusi korjata lakia niin, etteivät yli 400 prosentin korot olisi enää mahdollisia.

– No hyvä, mutta kyllä 400 prosentinkin korko edelleen tuntuu hyvin karulta, kun yleisin asuntolainan viitekorko on viime vuosina pyörinyt jopa miinuksella, Järvinen vertaa.

Hän pitää yhteiskunnan kokonaisedun kannalta tuhoisana, että ylivelkaantuminen on tehty liian helpoksi.

– Hallitsematon velkaantuminen kun johtaa helposti syrjäytymiseen, ja siitä syntyvät ”korot” lankeavat meidän kaikkien maksettaviksi.

Järvinen muistuttaa vanhasta totuudesta: ennaltaehkäisy tulee jälkien korjaamista halvemmaksi.

Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Kouvolan Sanomissa 5. maaliskuuta 2018.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat