”Laiton anniskelu rehottaa” – hallituspuolueen edustaja jättää lakialoitteen

Alkoholilain kononaisuudistus nytkähti eilen askeleen eteenpäin. Kokoomuksen kansanedustaja Jaana Pelkosen mielestä peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk.), että listalla on positiivisiakin sääntelynpurkuehdotuksia erityisesti liittyen ravintoloita kurittavaan sääntelyyn.

– Merkittävimmät tarvittavat uudistukset, kuitenkin loistavat vielä poissaolollaan. Yksi näistä liittyy verotukseen ja anniskelun arvonlisäveroon. Ravintola-anniskelu on vähentynyt jatkuvasti kuluneiden vuosien aikana. Toistuvilla alkoholiveronkorotuksilla ja raskaalla sääntelyllä kotimaisten ravintoloiden kustannukset on ajettu korkeiksi ja toimintaympäristö miltei mahdottomaksi.

Pelkonen sanoo, että alkoholin kulutus on siirtynyt koteihin ja muihin valvomattomiin tiloihin.

– Myös laiton anniskelu rehottaa. Matkustajatuonti on jo lähes kaksinkertaista ravintolamyyntiin verrattuna. Suomelta jää saamatta merkittävä määrä verotuloja. Haitat kuitenkin hoidetaan ja maksetaan Suomessa.

Pelkonen huomauttaa, että Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ry:n mukaan anniskelu työllistää alkoholin vähittäismyyntiin verrattuna nelinkertaisesti ja 35 kertaa niin paljon kuin alkoholin hankinta matkustajalaivoilta ja että anniskelusta saatavat verotulot ovat alkoholin vähittäismyyntiin verrattuna kolminkertaiset. Anniskeluravintolat tuottavat vuodessa valtiolle noin 1.4 miljardin euron verotulot.

– Lainsäätäjien tulisi olla avarakatseisia ja nähdä ravintola-ala hyödyllisenä elinkeinotoimintana sekä iloisuutta ja sosiaalista kulttuuria edistävänä tekijänä yhteiskunnassa. Anniskelu on sosiaalinen ja valvottu tapa nauttia alkoholia. Osana alkoholilain kokonaisuudistusta anniskelun arvonlisävero tulee alentaa ruuan alvin tasolle. Jätän asiasta tänään lakialoitteen.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat