Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Laki ja oikeus -puolueen enemmistö Puolan parlamentissa kasvoi entisestään

PiS:n johtaja Jaroslaw Kaczynski puhui eilen ovensuukyselyjen tultua julki

Puolan hallituspuolue on voittanut parlamenttivaalit selvällä enemmistöllä. Laki ja oikeus -puolue (PiS) saa entistä suuremman enemmistön parlamentin alahuoneessa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Alustavien tulosten mukaan hallituspuolue onnistui säilyttämään enemmistöasemansa parlamentin alahuoneessa mutta menetti absoluuttisen enemmistönsä senaatissa. Opposition kansalaisfoorumin johtama vaaliliitto keräsi toiseksi eniten ääniä mutta menetti paikkojaan parlamenttiin neljän vuoden tauon jälkeen nousevalle vasemmistolle, joka oli kolmanneksi suurin ryhmittymä.

Viiden prosentin äänikynnyksen ylitti myös EU:ta vastustava, äärioikeistolainen libertaaripuolue.

– Meillä on edessämme neljä vuotta kovaa työtä. Puolan täytyy muuttua enemmän, ja sen täytyy muuttua kohti parempaa, PiS:n johtaja Jaroslaw Kaczynski julisti puolueen kannattajille Varsovassa.
Puolan katolista kirkkoa lähellä oleva PiS otti vaalikampanjansa maalitauluksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt. Puolueen mukaan niiden ideologia uhkaa perinteisiä kristillisiä perhearvoja.

Kannatusta erityisesti maaseudulla.

Kaczynskin luotsaamaa puoluetta kannatetaan erityisesti maaseudulla ja pienissä kaupungeissa etenkin maan kaakkoislaidalla. Liberaalimpi ja EU-myönteisempi oppositio puolestaan kerää äänensä suurista kaupungeista maan pohjois- ja länsiosista.

PiS onkin keskittynyt vähävaraisiin, maaseudulla asuviin äänestäjiin, jotka ovat kokeneet itsensä unohdetuiksi kommunistihallinnon kaatumisesta alkaneiden talousuudistusten aikana.

Vuonna 2015 valtaan noussut PiS on saanut myötätuulta vahvasta talouskasvusta ja muun muassa korottanut minimipalkkaa, eläkkeitä ja lapsilisiä. Avokätisen tukipolitiikan ansiosta monet äänestäjät ovat katsoneet läpi sormien puoluetta ravistelleita korruptioskandaaleja.

PiS:n suosion vaakakupissa ei näytä paljoa painavan se, että maahanmuuttoa sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kiivaasti vastustava kansallismielinen puolue ei jaa EU:n enemmistön käsitystä oikeusvaltiosta ja liberaalista demokratiasta.

Liberaalia demokratiaa rajoitetaan.

PiS:iä on arvosteltu demokratian ja oikeusvaltion vastaisista pyrkimyksistä, joihin kuuluu yritys saada maan tuomioistuimet ja media poliitikkojen valvontaan.

Asiantuntijat ovat varoittaneet, että PiS:n selkeä voitto tarkoittaa, että se voi edistää kohuttuja uudistuspyrkimyksiään, mikä todennäköisesti kiristää välejä EU:n kanssa entisestään.

Varsovan yliopiston politiikan tutkija Anna Sosnowska-Materska arvioi, että puolueen voi odottaa rajoittavan liberaalia demokratiaa entisestään.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE