Kotimaa

Laki muuttuu: Vähintään tonnin lisävero rapsahtaa – unohtamisesta ei armahdeta

Lehtikuva / Jussi Nukari
Lehtikuva / Jussi Nukari
Lehtikuva / Jussi Nukari

Liikennekäytöstä poistetulla autolla ajamisesta tulee lisävero joulukuun alusta lähtien, kun laki muuttuu. Aiemmin on saattanut selvitä sakoilla.

Trafin mukaan lisävero on vähintään tuhat euroa tai viisi kertaa vuotuisen ajoneuvoveron määrä. Lakimuutoksen myötä liikennekäytöstä poistettuja autoja on mahdollista valvoa tulevaisuudessa myös automaattivalvonnalla.

Autojen liikennekäytöstä poistolla ja otolla on mahdollistettu ajoneuvoveron katkaisu helposti tarpeen vaatiessa. Trafi korostaa autoilijan vastuuta: hänen on huolehdittava siitä, että liikenteessä oleva auto on ilmoitettu liikennekäyttöön.

Asiasta kannattaa huolehtia.

Trafin mukaan tavoitteena on saada liikennekäytöstä poistetut autot pois liikenteestä sekä varmistaa oikeudenmukainen verokohtelu kaikille.

Poliisi valvoo liikennekäytöstä poistettuja autoja. Valvonnassa käytetään poliisiautoissa olevia rekisterikilpien automaattisia etäluentalaitteita. Poliisi toimittaa havaitsemansa rikkeet Trafin järjestelmään, josta tieto välitetään auton haltijalle sekä rekisteriin merkitylle omistajalle.

– Asiasta kannattaa huolehtia, sillä inhimillinen unohdus tai tietämättömyys ei vapauta lisäverosta, Trafi muistuttaa.

Tiedon siitä, onko auto liikennekäytössä vai ei, voi tarkistaa Trafin julkiset verotiedot -palvelusta rekisterinumeron perusteella. Oman auton tiedot saa tarkistettua Trafin oma asiointi -palveluista. Molemmat ovat maksuttomia.

Auton liikennekäytöönotto sujuu helposti ja maksutta netin kautta Trafin sähköisissä palveluissa. Liikennekäyttöönoton voi tehdä myös ajoneuvojen rekisteröintejä hoitavilla katsastustoimipaikoilla ja vakuutusyhtiöissä.

Otsikkoa korjattu klo 9.05: Rapsahtaa lisävero, ei sakko

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat