Politiikka

Lakiluonnos kieltää villieläinten pitämisen sirkuksessa

Maa- ja metsätalousministeriö on lähettänyt ehdotuksen laiksi eläinten hyvinvoinnista lausuntokierroksella. Laissa muun muassa tehtäisiin pakolliseksi kivunlievitys kivuliaiden toimenpiteiden yhteydessä. Yksi tällainen on esimerkiksi nupoutus, jossa vasikan sarvenaiheen poltetaan.

Lakiluonnoksessa myös muun muassa kielletään villieläinten pitäminen sirkuksissa, tiineytyshäkkien käyttö sekä hevosten ja muiden kuin maidontuotantoon käytettävien nautojen jatkuva kytkeminen.

Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto (SEY) kritisoi lakiluonnoksessa sitä, että se sallii edelleen lypsykarjan sekä emakoiden pitkäaikaisen paikalleen kytkemisen. Sikojen tiineytyshäkkien kieltokin on tulossa voimaan 15 vuoden siirtymäajalla.

Erityistä huolta järjestö kantaa siitä, että luonnoksessa ei ole vaatimusta tarjota eläimille jatkuvasti vettä. Sen sijaan luonnoksessa velvoitetaan varmistamaan riittävä vedensaanti. SEY katsoo, että tätä on mahdotonta valvoa.

Lausuntoaikaa on 28. helmikuuta asti. Edellinen laki on vuodelta 1996, joten uudelle laille on katsottu olevan kova tarve. Lakien on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2020 alusta.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat