Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Lakivaliokunnassa leimahti: ”Ulosottomiehet ovat lobanneet ja keskusta kulkee kuin pässi narussa”

Kari Hulkko
Ulosottomiesten tulospalkkaus kiristää tunteita lakivaliokunnassa.

Lakivaliokunnassa valmistellaan lakia ulosottokaaren muuttamisesta. Asiat ovat menneet pahasti jumiin. Valiokunnan jäsena, kansanedustaja Ilmari Nurminen on päivittänyt asiasta Facebookissa.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– Kepu pettää aina! Nurminen aloittaa.

Hän kertaa, miten esityksellä on vaikutuksia muun muassa ulosottomiesten tulospalkkaukseen, eli epäkohtaan: mitä enemmän perit – sitä enemmän saat palkkaa.

– Se ei ole viranomaiselle oikeudenmukainen palkkausrakenne. Lakiesitys parantaa muutenkin ulosottoon joutuneiden ihmisten asemaa. Tänään aamulla kuitenkin keskusta-puolue laittoi loppusuoralla olevan lain yllättäen pöydälle! Ulosottomiehet ovat lobanneet ja keskusta kulkee kuin pässi narussa. Niin surullista! Nurminen päivittää.

Asiaan ottaaFacebookissa  kantaa myös kansanedustaja Satu Taavitsainen (sd.). Hän vaatii ulosottomiesten provisiopalkkauksen poistamista.

– Ihmettelen syvästi, että Keskusta laittoi tänään lakivaliokunnassa pöydälle lain ulosottokaaren muuttamisesta! Jarruttelevat ja en voi käsittää sitä, Taavitsainen päivittää.

– Tämä voi johtaa siihen, että esimerkiksi lakisääteisiä vapaakuukausia ulosottoon joutuneelle ei anneta virkamiehen suurempien provisioiden toivossa. Maksuvapaakuukausi voi olla velalliselle elintärkä ja sen evääminen aiheuttaa taloudellisen tilanteen pahentumista.

– Nykyinen tila on mielestäni täysin hyvän hallinnon vastaista. Ulosottomiehellä on velvollisuus noudattaa lakia ja mitään eturistiriitaa ei saa olla. Ulosottomiehet ovat samalla tavalla valtion virkamiehiä kuin muutkin viranhaltijat ja heidän tulee hoitaa annetut tehtävät lakien mukaisesti ja kiinteällä palkalla.

Taavitsainen sanoo toivovansa lakivaliokunnan keskustalaistenkin ymmärtävän ja korostavan sitä, että lainkäyttötoiminnassa on ongelmallista, että viranhaltijan oma palkkaus määräytyy osaksi sen mukaan, minkälaisia ratkaisuja hän tekee.

– Provisiopalkkaus on mielestäni ristiriidassa Ulosottokaaren 21 §:n kanssa, joka kieltää ulosottomiehiltä hyödyn tavoittelun ja selkeästi sanoo että ulosottoasioita käsittelevä virkamies ei saa toimia omaksi hyödyksi, eikä muutoinkaan sopimattomasti tavalla, joka on vastoin asianosaisen etua tai joka on omiaan horjuttamaan luottamusta ulosottotoimen asianmukaisuuteen tai puolueettomuuteen, Taaavitsainen katsoo.

– Tästä vanhasta järjestelmästä on luovuttava mahdollisimman pian ja laki hyväksyttävä tämän eduskunnan aikana. Keskustan jarruttelu vaarantaa kyllä nyt tämän ihmisille tärkeän asian etenemisen, hän jatkaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE