Politiikka

Lakkouhka peruuntui – kiinteistöpalvelualalla päästiin sopuun

Lehtikuva / Jussi Nukari
Minna Helle.
Lehtikuva / Jussi Nukari
Minna Helle.
Lehtikuva / Jussi Nukari
Minna Helle.

Kiinteistöpalvelualan lakonuhat ovat peruuntuneet, sillä työriidan osapuolet hyväksyivät sovintoehdotuksen.

Asiasta kertoo valtakunnansovittelija Minna Helle Twitterissä.

Kiinteistöpalvelualaa uhkasi työnseisaus, joka olisi alkanut huomenna torstaina ja jatkunut lauantaihin. Lisäksi työntekijäpuolta edustava Palvelualojen ammattiliitto PAM oli antanut kuun puoliväliä koskevan lakkovaroituksen. Lakonuhkien lisäksi alalla ollut ylityökielto peruuntuu.

Olosuhteisiin nähden nyt hyväksytty sovintoesitys on inhimillisempi vaihtoehto

– Työehtosopimusneuvottelujen lähtökohdat olivat erittäin vaikeat työnantajien toimintatavoista johtuen. Nyt hyväksytty sovintoehdotus ja alan uusi työehtosopimus takaavat työntekijöille sopimuskauden ilman pelkoa palkkojen rajuista leikkaantumista ja toimeentulon mittavasta heikentymisestä, PAMin puheenjohtaja Ann Selin toteaa liiton tiedotteessa.

Palkkoja korotetaan 1,6 prosenttia huhtikuuna alussa sekä vuonna 2018 että 2019. Ilta-, yö- ja vuorolisiä, päivystyskorvauksia, ryhmän vanhimman vastuulisää sekä luottamusmiehen ja työsuojeluvaltuutetun korvauksia korotetaan 3,2 prosenttia 1.4.2018 lukien.

PAM kertoo, että palkankorotusten lisäksi saatiin korjauksia palkkausjärjestelmän epäkohtiin. Työntekijöiden turvaksi sekä oikeudenmukaisen työn vaativuuden määrittelemiseksi vahvistettiin toimintatapoja, joita työpaikoilla on noudatettava.

– Työnantaja päättää työn vaativuudesta, mutta nyt saimme tessiin selkeän kirjauksen siitä, kuinka erimielisyydet palkkausjärjestelmään liittyen ratkotaan. Tämän lisäksi pieniä, alle 10 työntekijän työpaikkoja varten laaditaan oma palkkausjärjestelmä, Selin kertoo.

Sovintoehdotus pitää sisällään paikallisesti sovittavan, erillisen esimerkiksi oksennusten siivoamisesta maksettavan korvauksen.

– Eritelisästä sovitaan jatkossa paikallisesti. Tilanne on positiivisempi kuin aiempi, jossa kyseistä lisää ei tunnustettu enää lainkaan osaksi työehtoja. Nyt meidän on huolehdittava, että lisästä päästään sopimukseen ja, että sen maksamisesta huolehditaan jatkossa laajasti, Selin kertoo.

Palkkausjärjestelmän parannusten ja eritelisän yhteinen kustannusvaikutus voi nousta jopa 0,3 prosenttiin.

Työssäolon veroiseen aikaan liittyviin määräyksiin tulee myös parannuksia. Jatkossa lisä- ja ylityötä laskettaessa huomioidaan työssäolon veroiseksi ajaksi vuosilomalain mukainen vuosiloma sekä työehtosopimuksen mukaiset sairausloma sekä poissaolo alle 10-vuotiaan lapsen äkillisen sairastumisen johdosta. Myöskään arkipyhiä ei jatkossa enää rinnasteta työssäolon veroiseksi ajaksi.

– Olosuhteisiin nähden nyt hyväksytty sovintoesitys on inhimillisempi vaihtoehto työntekijälle kuin entisestään pitkittynyt poikkeustilanne ja lakkouhkat, Selin päättää.

Juttua on päivitetty klo 18:49.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 6 Demokraatti
HYVÄN TÄHDEN - Hussein al-Taee on kulkenut pitkän matkan
HYS! - Mitä Mitä se sulle kuuluu, mitä mä tienaan?
BREXIT - Tulevaisuus jonka ei pitänyt toteutua
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


DEMOKRAATTI

Demokraatti 7/19: Oho! Miten tässä nyt näin kävi? Norja on hoitotyön onnela, Minä-minä-ero! Miksi Ville Virtanen katsoo muualle?
21.3.2019

Luetuimmat


Uusimmat