Uutiset

Lammin eläkeensaajat huolissaan byrokratian kasvusta maakuntauudistuksessa

Hämäläiset eivät ole hitaita, vaan jo useampi ryhmä on halunnut etujoukoissa tutustua uuteen remontoituun eduskuntataloon. Torstaina oli vuorossa Lammin eläkkeensaajat. Ryhmä oli kansanedustaja Tarja Filatovin vieraana. Talokierroksen jälkeen käytiin SDP:n eduskuntaryhmän kokoustilassa keskustelua ajankohtaisesta politiikasta.

Keskusteluissa nousi esiin pelko siitä, että kyliltä katoavat palvelut. Riski on suuri, kun valinnanvapaus lisää kustannuksia ja sote-malli leikkaa rahoitusta. Hämeen paikallisessa valmistelussa filosofiana on, että usein tarvittavat palvelut pitää saada läheltä ja mitä harvinaisemmasta palvelusta on kyse, sitä keskitetymmin sitä voidaan tuottaa.

Tarja  Filatov kertoi, että talouspolitiikan arviointineuvosto toteaa, että uudistukselle asetettua 3 miljardin säästötavoitetta ei sinänsä ole perusteltu mitenkään. Luku on hallitusohjelmassa, mutta siitä tai myöhemmästä valmistelusta ei ilmene, miksi on päädytty juuri 3 miljardiin.

Neuvosto toteaa, että sote-uudistukseen liittyvissä hallituksen esityksissä ei kyetä esittämään niitä mekanismeja, joilla nimenomaan suunniteltu uudistus voisi johtaa säästötavoitteen saavuttamiseen. 3 miljardin säästötavoite jää näin ollen ilmaan ja sen yhteys uudistuksen sisältöön jää heikoksi. Hallituksen valinnanvapausmalliin sisältyy pikemminkin kustannuksia lisääviä paineita.

Sote-uudistukselle asetettua 3 miljardin säästötavoitetta ei sinänsä ole perusteltu mitenkään.

Filatovin mukaan Hämeessä on sama huoli. On erityisen tärkeää, että perusterveydenhuoltoon pystytään panostamaan enemmän. Tämän vuoksi koko uudistus aloitettiin. Nykyinen erikoissairaanhoidon painotus uhkaa vahvistua uudessa rahoitusjärjetelmässä, kun maksaja vaihtuu kesken hoitoketjun. – Jos maakunnat saisivat päättää itse, millä vauhdilla ja missä laajuudessa valinnanvapaus toteuteaan turvattaisiin paremmin se, että on mistä valita.

Filatov muistutti, että valinnanvapaus sinänsä on hyvä asia. – Jokainen haluaa valita vaikkapa sen, mitä voileivälleen aamulla laittaa makkaraa vai juustoa, kurkua vai tomaattia. Mutta hallituksen sote-mallin riskinä on se, että häviää leipä.

Lisäksi esiin nousi huoli Lammin bussiliikenteestä. Rahaa julkiseen liikenteeseen on liian vähän.

– Julkinen bussiliikenne on pahassa kierteessä, matkustajia on vähän ja koska matkustajia on vähän, linjoja lakkautetaan. Linjojen lakkauttaminen johtaa siihen, että matkustajamäärä vähenee entisestään. Kierre pitää saada kääntymään.

 

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat