Politiikka

Lämpö nousee SDP:n mittarissa – muut jäävät alle 20 prosenttiin Ylen gallupissa

Lehtikuva / Roni Rekomaa
Lehtikuva / Roni Rekomaa
Lehtikuva / Roni Rekomaa

SDP on suosituin puolue, ilmenee Ylen kannatusmittauksesta. Mittauksen mukaan SDP:tä kannattaa nyt 21,2 prosenttia. Nousua on 0,9 prosenttiyksikköä.

Toiseksi suosituin on kokoomus 19,8 prosentin kannatuksellaan. Puolueen kannatuksessa ei tapahdu suurta muutosta, kun nousua on 0,1 prosenttiyksikön verran.

Kolmantena on keskusta, jota kannattaa Ylen mukaan nyt 17,8 prosenttia kyselyyn vastanneista. Keskustan kannatus nousi 1,2 prosenttiyksikköä.

– Nyt voitaneen sanoa, että SDP on tällä hetkellä Suomen suosituin puolue. Demareiden kasvu tulee lähinnä peruskannattajakunnasta, sillä heidän suosio työväestön keskuudessa on kasvanut, Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja sanoo Ylen haastattelussa.

Turjan mukaan demareihin valuu kannattajia muista puolueista. Aiemmin oppositiopuolue vihreitä, vasemmistoliittoa ja perussuomalaisia kannattaneet suomalaiset olisivat nyt valmiita äänestämään SDP:tä.

– SDP:n kannatuksen kasvussa saattaa osin olla kyse voittajien vankkureihin hyppäämisestä. Kun SDP on selkeästi opposition suurin puolue, niin sitten on helppo ajatella, että SDP:tä kannattaa äänestää.

Tutkimuksen tausta-aineistosta näkyy, että vihreistä, vasemmistoliitosta ja perussuomalaisista on siirtynyt nimenomaan työväestöksi luokiteltuja kannattajia demareiden pariin.

Sinisten tilanne näyttää synkältä.

Vihreitä kannattaa 13,6 prosenttia, perussuomalaisia 8,7 ja vasemmistoa 7,7 prosenttia. RKP saa 4,3 ja kristillisdemokraatit 3,8 prosentin kannatuksen.

Sinisten tilanne näyttää puolestaan synkältä. Puolueen kannatus tippuu alle prosenttiin, Yle kertoo. Kannatus on nyt 0,8 prosenttia.

– Kysymys on siitä, millaisen ehdokasasettelun puolue saa etenkin Uudellamaalla. Siellä ratkaistaan puolueen olemassaolo eduskuntapuolueena, Turja arvioi Ylellä.

Taloustutkimus haastatteli mittausta varten vajaa 2 500 ihmistä 9. heinäkuuta – 7. elokuuta. Virhemarginaali on 2,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 14 Demokraatti
60 000 - Hallitusohjelman perusta on paraneva työllisyys
Corbynismin kriisi - Brexit rokotti Labouria
Tahtomattaan guru - Petteri Taalas
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Rane Aunimo

Väärin korotettu eli kuinka oikeiston papukaijat pesivät kasvonsa yhdessä yössä eläkeläistenkin ylimmiksi ystäviksi
10.7.2019

Luetuimmat


Uusimmat