Kotimaa

Lännen Media: Seksuaalinen häirintä luottamustoimissa lisääntynyt

Lähes joka viides kunnan- tai kaupunginvaltuutettu on kokenut seksuaalista häirintää luottamustehtäviä hoitaessaan, ilmenee Lännen Median valtuutetuille tekemästä kyselystä.

Valtaosa häirinnästä liittyy sukupuolen perusteella tapahtuvaan vähättelyyn, kuten tytöttelyyn.

Valtuutetut kohtaavat luottamustoimissaan myös suoraa sanallista häirintää, kuten sanallista seksuaalista ahdistelua. Pienempi osa vastaajista kertoi kokeneensa myös ulkonäköön liittyvää epäasiallista kommentointia tai fyysistä koskettelua tai sen uhkaa.

Kysely lähetettiin yli 2 000 valtuutetulle ympäri Suomea. Vastauksia tuli 765. Vastanneista naisista 111 ja miehistä 16 kertoi kokeneensa seksuaalista häirintää.

Sosiaalinen media on lisännyt päättäjiin kohdistuvaa ahdistelua ja häirintää.

Avoimissa vastauksissaan kyselyyn vastanneet valtuutetut toivoivat, että häirintään luottamustoimissa olisi nollatoleranssi. Osa valtuutetuista peräsi yhteisiä pelisääntöjä, joihin jokaisen valtuutetun olisi sitouduttava.

Kuntaliitossa kuntapäättäjien kokemaa seksuaalista häirintää on selvitetty vuonna 2015. Silloin kuntapäättäjistä vain 3,6 prosenttia kertoi kokeneensa seksuaalista häirintää.

– Ehkä ero johtuu siitä, että seksuaalisesta häirinnästä ja ahdistelusta on alettu puhua vasta viime aikoina. Myös sosiaalinen media on lisännyt päättäjiin kohdistuvaa kaikenlaista ahdistelua ja häirintää, arvioi tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom Kuntaliitosta Lännen Medialle.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat