Läpimurtoratkaisu pakolaiskriisissä? Riippuu, keneltä asiaa kysyy

Kuva: Lehtikuva
turkki

Turkki lupaa ottaa takaisin kaikki Kreikan saarille salakuljettajien avulla saapuneet ihmiset, jotka eivät tarvitse kansainvälistä suojelua. Vastineeksi EU-maat lupaavat ottaa pakolaisia vastaan suoraan Turkista.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin mukaan EU:n ja Turkin sopimat periaatteet tarkoittavat sitä, että sääntelemätön maahanmuutto Eurooppaan loppuu. Myös EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker kehuu tehtyjä linjauksia mullistaviksi.

EU-maiden ja Turkin johtajat sopivat kyseisestä periaatteesta huippukokouksessaan Brysselissä. Yhtä palautettavaa syyrialaista vastaan Turkki lennättäisi EU:hun toisen syyrialaisen, joka ei olisi turvautunut salakuljettajien apuun.

Pyrkimyksenä on murtaa salakuljettajien bisnesmalli ja saada siten hallitsematon muuttoliike kuriin.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan uusi yhteistyö voi tarjota ”läpimurtoratkaisun” pakolaiskriisiin. Suunnitelmassa on kuitenkin isoja kysymysmerkkejä. Kyseessä on vasta periaatteellinen sopimus, jonka yksityiskohdat pitäisi hieroa ensi viikolla pidettävään seuraavaan kokoukseen mennessä.

– Tässä on hurja määrä yksityiskohtia auki. Tämä on enemmän tämmöinen linjauspaperi, Sipilä luonnehti kokouksen jälkeen.

Suunnitelman käytännön toteutus on epäselvää. EU:n pakolaispolitiikan isoin koetinkivi on ollut se, että yhteisesti sovittuja päätöksiä ei saada pantua toimeen.

Kreikkaan saapuneiden laajamittainen palautus Turkkiin on vaikeaa, koska se pitäisi käytännössä toteuttaa pakolla. Kreikkaan on saapunut tänä vuonna salakuljettajien avulla keskimäärin parituhatta ihmistä päivässä. Myös palautusten oikeusperusta on kyseenalaistettu.

Pakolaisten siirto EU:hun suoraan Turkista on sekin vaikea toteuttaa. EU:n aiemmat vastaavat päätökset ovat pahasti jumissa, sillä osa jäsenmaista kieltäytyy ottamasta tulijoita vastaan.

– Ei tälle tarkkuudelle menty tuossa kokouksessa, Sipilä kommentoi toimeenpanohaasteita.

– Oltiin tyytyväisiä siitä, että tässä on nyt pidemmälle menevä konkretia kuin aikaisemmissa ehdotuksissa on ollut. Uskotaan, että tämä saadaan oikeasti toimimaan.

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) puolestaan pitää MTV:n haastattelussa huippukokouksen tulosta linjauksena, ei läpimurtona. Soini sanoo, että ei voi olla niin, että rahat lähtevät Turkkiin, mutta pakolaiset eivät. Soinin mielestä EU-maiden ei pidä olla sinisilmäisiä vaan katsoa, että sovitut asiat toteutuvat.

Suomalaistutkija suhtautuu epäilevästi lausuntoihin, joiden mukaan Turkin ja EU:n välillä saavutettu tulos merkitsisi läpimurtoa pakolaiskriisin ratkaisussa.

Vanhempi tutkija Toni Alaranta Ulkopoliittisesta instituutista muistuttaa, että ongelmia on yhä paljon. Yksi peruskysymyksistä on se, kuinka moni Turkissa olevista pakolaisista tämänkään jälkeen luottaa siihen, että heillä on Turkissa tulevaisuus. Alaranta arvioi, että paine jatkaa matkaa Turkista Eurooppaan jatkuu edelleen.

Plussapuolella on, jos EU:n lupaamalla avulla pystytään helpottamaan Turkissa olevien syyrialaispakolaisten asemaa kuten saamaan lapset kouluun.

Alaranta arvioi, että toteutus tulee olemaan vaikeaa.

– Idea on ollut pitkään esillä, mutta sitä ei ole ollut juuri halukkuutta lähteä tekemään. Tästä varmaan väännetään EU-maiden kesken tosi paljon.

Alaranta epäilee myös sitä, pystytäänkö turkkilaisille antamaan viisumivapaus kesäkuun loppuun mennessä.

– Sitä tullaan varmaan vastustamaan useammankin EU-valtion taholta.

Lupausta Turkin EU-jäsenyysneuvottelujen tiivistämistä Alaranta nimittää teatteriksi.

– Luulen, ettei kumpikaan osapuoli usko siihen, että jäsenyysneuvottelujen lämmittäminen olisi jollain tavalla aitoa.

Keskustelua aiheesta

valittu_artikkeli02

Eurooppalaispoliitikko hämmentää jälleen – tapaamassa Trumpin jo kolmatta kertaa

Kuva: Lehtikuva
farage

Britannian UKIP-itsenäisyyspuolueen entinen puheenjohtaja Nigel Farage on tapaamassa USA:n seuraavaksi presidentiksi valitun Donald Trumpin ensi viikolla hämmästyttävästi jo kolmatta kertaa.

Britannian konservatiivista puoluetta edustava pääministeri Theresa May ei taatusti katso asiaa hyvällä, sillä hän on itse vasta puhunut Trumpin kanssa puhelimessa kerran – Suomen presidentin Sauli Niinistön tapaan.

The Telegraph kertoo, että Britannian EU-eron (Brexit) keulakuvasta saattaa tulla Donald Trumpin epävirallinen neuvonantaja. Lehti perustaa väitteensä tunnettujen republikaanipoliitikkojen lausuntoihin.

Farage olisi neuvontantajana nimenomaan Britannian ja Yhdysvaltojen välillä.

Donald Trump on aiemmin ehdottanut Faragea Britannian Yhdysvaltain suurlähettilääksi, mihin pääministeri May on reagoinut kielteisesti.

Faragen kerrotaan tavanneen Trumpin viimeksi juhlissa viime viikonloppuna New Yorkissa.

Trumpia lähellä olevat republikaanipoliitikot kertovat, että Trump kuuntelee tarkalla korvalla Faragen kantoja.

Varsin itsenäistä roolia vetävä Nigel Farage uhoaa edistävänsä Trumpin hallinnon kanssa erityisesti Britannian ja USA:n välistä kauppasopimusta.

Romaniassa parlamenttivaalit – sosialidemokraatit saamassa liki 40 prosentin kannatuksen

Romaniassa äänestetään tänään parlamenttivaaleissa, joiden uskotaan palauttavan vuosi sitten vallasta luopuneen vasemmiston takaisin valtaan.

Mielipidemittausten mukaan sosialidemokraatit (PSD) tulevat saamaan liki 40 prosenttia äänistä.

PSD:n edellinen hallitus joutui eroamaan viime vuoden lokakuussa, kun 64 ihmistä sai surmansa diskopalossa Bukarestissa. Tämän jälkeen valtaan nousi väliaikaishallitus.

Vaalihuoneistot sulkeutuvat iltayhdeksältä.

Kymmeniä kuoli tulipätsissä moottoritiellä Keniassa

Keniassa kymmeniä ihmisiä on kuollut kolarissa, jossa polttoainerekka jyräsi tieltään toistakymmentä autoa ja syttyi lopulta tuleen.

Myöhään eilen sattuneen turman raivaustyöt ovat edelleen kesken, mutta pelastustyöntekijät ovat löytäneet jo yli 30 ruumista. Loukkaantuneita on ainakin 50.

Turma sattui, kun rekan kuljettaja menetti ajoneuvonsa hallinnan pitkän alamäen päätteeksi Karaissa, lähellä Naivashan kaupunkia pääkaupunki Nairobin ja Nakurun yhdistävällä moottoritiellä.

Silminnäkijöiden mukaan rekka tuli kovalla vauhdilla tiellä olleeseen hidasteeseen, minkä jälkeen kuljettaja menetti sen hallinnan ja auto syöksyi päin vastaantulevia ajoneuvoja räjähtäen lopuksi tulipalloksi.

Liekkimeri nielaisi muun muassa pikkubussin ja poliisiauton.

– Tämä on kauhistuttava onnettomuus. Ihmiset ovat täysin palaneita: osa paloi autoihinsa ja loput paetessaan liekkejä, kuvaili paikan päällä ollut poliisi.

Nairobista Nakuruun ja sieltä edelleen Ugandaan johtava tie on pahamaineinen: vuonna 2009 yli sata ihmistä kuoli ja 200 loukkaantui, kun polttoainerekka kaatui ja ihmiset tulivat valuttamaan siitä itselleen polttoainetta. Polttoaine räjähti ja ihmiset jäivät liekkien saaliiksi.

Keskustelua aiheesta

BBC: Nigeriassa ainakin 60 kuollut kirkon katon romahdettua

Nigeriassa ainakin 60 ihmisen kerrotaan kuolleen kirkon katon romahdettua, uutisoi BBC.

Sisällä kirkossa oli katon romahtaessa satoja ihmisiä, BBC kertoo paikallismedian tietojen perusteella. Joidenkin tietojen mukaan uhriluku olisi huomattavasti suurempi.

Maan eteläisessä osassa, Uyon kaupungissa sijaitsevassa kirkossa oli meneillään piispan vihkiminen. Kirkon rakennustyöt olivat kesken ja työmiehet olivat kiirehtineet rakentamisen kanssa vihkimistilaisuuden takia.

Rakennusten sortuminen on suhteellisen yleistä Nigeriassa, BBC kertoo.

Keskustelua aiheesta

Saara Aallon loistava laulutaito ja innostus hurmannut britit – Ajoitus nosteelle ollut täydellinen

Kuva: LEHTIKUVA / HANDOUT / SUBTV - X FACTOR UK
Saara Aallon vierellä hänen mentorinsa Sharon Osborne.

Suomalaislaulaja Saara Aallon tiellä Britannian X Factor -laulukilpailun voittoon on enää Matt Terry.

Kilpailun katsojat äänestivät lauantai-illan finaalissa kaksikon jatkoon, ja kolmas jäljellä ollut kilpailija, 5 After Midnight -ryhmä, putosi.

Voittaja selviää tämän päivän tuloslähetyksessä.

Tuottaja ja Uuden Musiikin kilpailusta tuttu kommentaattori Mikko Silvennoinen uskoo vahvasti, että Aalto päihittää myös Terryn ja nousee ensimmäiseksi ulkomaalaiseksi, joka on koskaan voittanut Britannian X Factorin.

Aallon vahvuudet eli loistava laulutaito, vankka esiintymiskokemus ja sympatiaa katsojissa herättävä innostus pääsivät Silvennoisen mukaan oikeuksiinsa finaalissa.

Silvennoisen mielestä Aallon finaalissa esittämän kappaleet, Tears for Fears -yhtyeen Everybody Wants to Rule The World ja Queenin klassikkokappale Bohemian Rhapsody yhdessä laulaja Adam Lambertin kanssa menivät nappiin.

– Saara ei pelkästään laulanut, vaan numerot olivat fyysisestikin vaativia. Hän lauloi hyvin mitä ihmeellisimmissä asennoissa, Silvennoinen sanoo STT:lle.

Aalto aloitti ensimmäisen kappaleensa dramaattisesti makaamalla glitter-mekossa selällään taustatanssijoiden keskellä, josta hän nousi ylös vasta aloitettuaan laulun.

Sekä kappaleet että koreografiat olivat vaikeammat kuin muilla esiintyjillä, ja silti Aalto osasi Silvennoisen mukaan ”loistaa”.

– Saara ei jäänyt millään lailla Adamin varjoon, Silvennoinen toteaa duetosta Lambertin kanssa.

”Usein altavastaajaan ihastutaan.”

Silvennoisen mukaan Aalto päihitti Terryn myös esiintymisvarmuudessa.

– Saaran esiintymisvarmuus omassa luokassaan. Hän on tehnyt puolitoista vuosikymmentä uraa.

Toisaalta Silvennoinen arvioi, että katsojat voivat pitää Terryn pientä hermoilua myös sympaattisena.

Suurin etu Terryn puolella ovat kuitenkin se, että hän on komea mies, Silvennoinen sanoo.

– Pikkutytöt äänestävät aina television laulukilpailussa ahkerimmin, jopa maanisesti. Komean mieslaulajan on helpoin niitä ääniä kääriä.

Toisaalta Aallon puolella on sekin, että hän on noussut altavastaajasta huipulle. Saara-noste on noussut vasta viimeisen viikon aikana, Silvennoinen muistuttaa.

– Ajoitus nosteelle on ollut täydellinen. Matt on ollut ennakkosuosikki koko kisan ajan. Usein altavastaajaan ihastutaan.