Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

”Lapset on syytä jättää rauhaan” – keskusta hermostui ”laukalle päässeeseen” ilmastokeskusteluun

Lehtikuva / Mikko Stig

Keskustan kansanedustajat Hilkka Kemppi ja Petri Honkonen ovat sydämistyneet Helsingin Sanomien viikonlopun jutusta, jossa heidän mukaansa rinnastettiin lapsen saaminen ilmastonmuutoksen torjuntaan.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– Monilapsiset perheiden vanhemmat ovat monesti väärin ymmärrettyjä sankareita. Monilapsisia perheitä kuvaillaan jopa ilmastovihamielisiksi, kannustetaan lapsettomuuteen tai neuvotaan tavoittelemaan pienempiä perhekokoja, Kemppi toteaa tiedotteessaan viitaten HS:n juttuun 18.8.

Hänen mukaansa puheet ilmaston ja lapsiluvun välisestä suhteesta tulee lopettaa, jos Suomeen mielitään saada lisää vauvoja.

– Maailma, jossa raha ja mustavalkoinen totuus ajavat perheonnen edelle on vääristynyt. Alettaessa mitata lapsen aiheuttamaa ilmastokuormitusta inhimillinen arki hämärtyy.

”Moni iso perhe asuu myös varsin ahtaasti.”

Kempin mukaan lapsiperheiden hiilijalanjälkeä perusteltiin uutisessa perheen suurempien asumisneliöiden myötä.

– On harhaanjohtavaa ohjata suomalaisia lapsettomuuteen kohtuullisten asumistottumusten sijaan. Toisaalta moni iso perhe asuu myös varsin ahtaasti. Ilman lapsia on turha odottaa, että Suomi on etunenässä pelastamassa maapalloa ilmaston lämpenemisestä vielä 50 vuoden jälkeenkin.

Hän vaatii, että perhevapaauudistuksen tulee luoda lapsimyönteistä ilmapiiriä ja huomioida perheiden moninaisuus.

– Perhevapaauudistus ei saa vähentää monilapsistenkaan perheiden tukea nykyisestään, sillä monilapsiset perheet ovat yksinhuoltajien ohella muita perhekokoja vaikeammassa taloudellisessa tilanteessa jo lähtökohtaisesti.

Kemppi korostaa, että syntyvyys ja ekologisesti kestävä kehitys eivät ole toistensa vastakohtia, vaan niitä voidaan edistää tasapainossa.

– Kulutusvalinnoissa tukeminen edistää myös lapsiperheiden mahdollisuuksia pienentää hiilijalanjälkeään.

”Millään yhteiskunnalla ei ole tulevaisuutta ilman lapsia.”

Myös kansanedustaja ja lapsi- ja perhejärjestö Vesaisten puheenjohtaja Petri Honkonen paheksuu tapaa, jolla Helsingin Sanomien viikonlopun jutussa rinnastettiin lapsen saaminen ilmastonmuutoksen torjuntaan.

– Millään yhteiskunnalla ei ole tulevaisuutta ilman lapsia. Suomen heikkenevä huoltosuhde ja vanhenevan Euroopan todellisuus asettavat tällaiset puheet vastuuttomaan valoon. Miten pystymme torjumaan ilmastonmuutosta, jos hyvinvointimme ja talouskasvumme rapistuu?

Honkosen mukaan nuorten perheiden elämässä on jo tarpeeksi paineita ja nuoret aikuiset elävät työelämän ja perheenperustamisen paineissa.

– Lapset on syytä jättää rauhaan ja keskittyä oikeisiin ratkaisuihin pahasti laukalla olevassa ilmastokeskustelussa.

Keskusta otti asiaan kantaa myös kesäkokouksessaan Iisalmessa.

– Suomalaisten syntyvyys ja ilmastonmuutos ovat ilmiöitä, joihin yhteiskunnalla on muutosvoimaa. Niitä ei saa kuitenkaan asettaa vastakkain niin, että politiikalla vastattaisiin vain ilmastonmuutokseen, mutta ei koko väestökehitystä ravistavaan syntyvyyden laskuun.

Keskusta esittää, että hallitus linjaa ensimmäisessä tulevaisuusselonteossaan kestävän väestönkehityksen periaatteet, jotka pitävät sisällään toivotun väestörakenteen, syntyvyyden, ikääntymisen ja ekologisen kestävyyden.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
27.2.2020
Sanna Marin sanoo Demokraatin pääministerihaastattelussa, että hallitus ei tee politiikkaa uutisotsikoiden mukaan – ”Hallituskausi on nelivuotinen ja tässä ajassa pitää valmista tulla”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE