Lapsiasiavaltuutettu: ”Hallitus leikkii lasten turvallisuudella ja opettajien jaksamisella”

Lapsiasiavaltuutettu katsoo hallituksen toimien vaarantavan lasten arkiturvallisuutta.
Lapsiasiavaltuutettu katsoo hallituksen toimien vaarantavan lasten arkiturvallisuutta.
Lapsiasiavaltuutettu katsoo hallituksen toimien vaarantavan lasten arkiturvallisuutta.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila pitää hallituksen päätöksiä kuntien tehtävien ja velvoitteiden karsimiseksi haitallisina koululaisille.

Hallitus on muuttamassa peruskoulujen ja lukioiden järjestyssäännöt vapaaehtoisiksi, poistamassa velvollisuuden laatia suunnitelma lasten suojaamiseksi peruskoulussa, lukiossa ja ammatillisessa oppilaitoksessa väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä sekä helpottamassa lapsen koulusta erottamista.

– Hallituksen toimet vaarantavat lasten arkiturvallisuutta ja vähentävät suunnitelmallisuutta koulukiusaamiseen puuttumisessa. Suunnitelmallinen työ kiusaamisen ehkäisyssä ja kiusaamiseen puuttumisessa on erittäin tärkeää. Koulujen velvoitteet eivät ole byrokratiaa, ne ovat osallisuutta, lasten arkea ja aikuisten vastuuta lasten arjesta, Kurttila linjaa tiedotteessaan.

Koulujen velvoitteet eivät ole byrokratiaa, ne ovat osallisuutta, lasten arkea ja aikuisten vastuuta lasten arjesta.

Lapsiasiavaltuutettu vaatii, että hallitus julkistaa peruskouluja ja toisen asteen oppilaitoksia koskevien velvoitteiden muuttamista koskevan valmistelumateriaalin. Hän kysyy, onko hallitus arvioinut linjausten vaikutuksia lapsiin, onko asiasta keskusteltu lasten, nuorten, huoltajien tai kasvatusten ammattilaisten kanssa ja onko linjauksilla tieteellistä perustaa.

– Hallitus on todennut, että lapsen määräaikaisen erottamisen koulusta helpottaminen toisi kunnille säästöä 200 000 euroa vuosittain vuodesta 2018 alkaen ja kouluturvallisuutta koskevien suunnitteluvelvoitteiden karsiminen kunnille säästöä 150 000 euroa vuodesta 2018 alkaen. Hallituksen arvio on taloudellisiltakin vaikutuksiltaan hyvin kyseenalainen. Hallitus leikkii lasten turvallisuudella ja opettajien jaksamisella, Kurttila sanoo.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat