Politiikka

Lapsilisä jatkossa eroperheiden lasten molemmille vanhemmille? – Saarikko: ”Lainsäädäntö ei saisi asettua hyvän vanhemmuuden esteeksi”

Lehtikuva / Martti Kainulainen
Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko.
Lehtikuva / Martti Kainulainen
Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko.
Lehtikuva / Martti Kainulainen
Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko.

Lausuntokierrokselle lähteneessä laissa huollosta ja lapsen tapaamisoikeudesta on ensi kertaa lain tasolla tunnistettu vuoroviikkoasuminen eroperheissä. Lakia valmistellaan oikeusministeriössä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoo, että samaan aikaan käydään läpi muu lainsäädäntö, jotta se tukisi mahdollisuutta vuoroviikkoasumiseen.

– Tiedossamme on kansalaisten yhteydenottoja vaikkapa koulukuljetusten järjestämisen ongelmallisuudesta tai esimerkiksi lapsilisästä tai lapsen tietojen saamiseen liittyvistä kysymyksistä. Nyt poikkihallinnollisesti useamman ministeriön yhteistyönä oman vastuualueeni vetämänä tehdään kokonaisarvio näistä kysymyksistä, Saarikko kertoo Demokraatille.

Saarikon mukaan juuri esimerkiksi sosiaaliturvaan ja opiskeluun liittyvisssä kysymyksissä on epäkohtia. Niissä ei tunnisteta sitä mahdollisuutta, että lapsella voi olla kaksi tasavertaista kotia.

– Minusta lainsäädäntö ei saisi asettua hyvän vanhemmuuden esteeksi. Jos on käynyt niin hyvin, että erosta huolimatta vanhemmat pystyvät sovinnollisesti toteuttamaan lapselleen hyvää arkea, lainsäädännön pitäisi olla sitä vahvistamassa.

– Aihe ei ole ihan helppo, mutta tiedossani käsittääkseni on, että esimerkiksi Ruotsissa näitä kysymyksiä on pystytty jo ratkomaan paremmin.

76 % vastaajista oli sitä mieltä, että lapsilisä pitäisi voida jakaa vanhempien kesken.

Valtaosa poliittisista päättäjistä ja lapsi- ja perheasioita hoitavista virkamiehistä haluaisi helpottaa vuoroasuvien lasten tilannetta, kertoo Lastensuojelun Keskusliiton teettämä asennekysely.

76 % vastaajista oli sitä mieltä, että lapsilisä pitäisi voida jakaa vanhempien kesken, jos lapsi vuoroasuu. 66 % vastaajista olisi sitä mieltä, että vuoroasuminen pitäisi huomioida asumistuen määrässä. Tukea oltaisiin valmiita antamaan myös vuoroasuvien vammaisten lasten asunnon muutostöihin molemmissa kodeissa.

Saarikko ei vielä tässä vaiheessa ota suoraan kantaa esimerkiksi kysymykseen lapsilisän jakamisesta vanhempien kesken, kun se tällä hetkellä voidaan maksaa vain yhdelle pankkitilille.

– Pitää katsoa se kokonaisuus, koska asioita on varmasti muitakin. Lapsilisä ja koulukuljetukset ovat ehkä sellaisia tyypillisimpiä esimerkkejä, Saarikko sanoo.

Siinäkään Saarikko ei vielä lyö kantaansa lukkoon, voisiko myös koulukuljetus hakea jatkossa vuoroasuvan lapsen kahdesta kodista nykyisen yhden sijaan.

– Tässäkin kohti sanoisin sen saman perusteen, että lainsäädäntö ei saisi asettua hyvän vanhemmuuden, sovinnollisen eron ja lapsen hyvän arjen esteeksi, hän kuitenkin sanoo.

Saarikko ja oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) ovat myös kirjoittaneet lainuudistushankkeesta Helsingin Sanomien Vieraskynässä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat