Turva – Hymy

Lapsilla ja lapsissa on tulevaisuus

SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin kertoi lauantain tapahtumassa lasten vanhemmille puolueen perhepolitiikasta.

Tampereen sosialidemokraattisen kunnallisjärjestön järjestämä lasten tapahtuma Tallipihalla tarjosi lauantaina asiaa vanhemmille ja riemua lapsille. Toki vanhemmatkin saivat osansa ilosta. Oli mukana myös mummoja ja vaareja lastenlastensa kanssa.

SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sanna Marin esitteli tapahtuman avaukseksi SDP:n perhepoliittista ohjelmaa, millä parannetaan perheiden hyvinvointia.

Marin kertoi, että SDP haluaa uudistaa perhevapaat, jotka nyt eivät tue tasa-arvoa. SDP haluaa kaikille perheille yksilölliset ja joustavat vapaat. Ne tukevat naisten työuria, palkkatasa-arvoa ja isien mahdollisuuksia lastensa hoitoon.

SDP vaatii, että pieni- ja keskituloisten varhaiskasvatusmaksuja alennetaan ja 0-maksuluokan alarajaa nostetaan. Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisesta on luovuttava. Varhaiskasvatuksella kun pitäisi tukea vanhempien kasvatustyötä.

Lisäksi ryhmäkokoja pienentämällä turvataan laadukas kasvatus. Varhaiskavatuksen ammattilaisten jatkuvalla täydennykoulutuksella tähdätään samaan päämäärään.

Tavoitteena on maksuton varhaiskasvatus kaikille.

Joustavat koulupäivät

– Haluamme panostaa myös peruskouluun. Tavoitteena on joustavat koulupäivät niin, että niiden yhteyteen tuodaan harrastustoimintaa. Sen toteuttamiseen voivat osallistua koulun henkilökunnan lisäksi esimerkiksi alueen liikunta-, kulttuuri- ja nuorisojärjestöt, Marin sanoi.

Joustavalla koulupäivällä SDP lunastaa  harrastuslupauksen, jossa jokaiselle nuorelle taataan mahdollisuus vähintään yhteen maksuttomaan harrastukseen.

SDP vaatii myös peruskoulutuksen laajentamista eli oppivelvollisuutta toiselle asteelle. Se tarkoittaa 12-vuotista peruskoulutusta, mikä tarjoaa maksuttoman lukion tai ammatillisen koulutuksen kaikille. Se tarkoittaa myös maksuttomia oppivälineitä. Lisäksi kymppiluokat, valmistavat koulutukset, työpajatoiminta ja etsivä nuorisotyö yhdistetään uudeksi avoimeksi toiseksi asteeksi.

Sitten oli taikurin vuoro

Ja taikuri Marko Akkanen otti yleisönsä. Vei mukanaan niin lapset kuin aikuisetkin. Temppuja oli monen moisia. Useiden mielestä köysi- tai narutemput olivat ihmeellisimpiä. 11-vuotiaana uransa aloittanut Marko kertoi, että jos häntä ei takuriksi tunnusteta, niin häntä voi kutsua vaikkapa nimella Antti Tuisku

Taikurin oli ottanut suosioonsa itse sään haltijakin. Kun Marko esiintyi, aurinkokin pilkahti pienten kuurosateiden lomassa.

Ohjelmassa oli myös lelukoiranäyttely. Jokainen sai tuoda lelulemmikkinsä katselmukseen. Ja sylissähän sitä pidettiin, rutistettiin ja hellittiin. Ideaa on kehitelty Hervannan sos. dem. yhdistyksessä ja hyväksi havaittu. Siihen törmätään ainakin vielä Hervannassa Kauppakeskus Duossa järjestettävässä tapahtumassa.

Vauvan kanssakin voi osallistua

Sitten oli vuorossa kaupunginvaltuutettujen Inna Rokosan ja Ari Wigeliuksen haastattelu. Aiheena oli nuorten vanhempien ajan riittävyys luottamustehtäviin, kun perheessä on pieni tässä tapauksessa muutaman kuukauden ikäinen ”vaaveli”.

Inna kertoi kahden kuukauden ikäisen vauvansa kanssa selviävänsä aviopuolisonsa ja isovanhempien avulla, vaikka joskus toisessa kädessä on vauva ja toisessa esityslista. Ari, jolla on kolmisen kuukauden ikäinen vauva, myötäili Innan vastausta toteamalla, että vauva toki ajankäyttöön vaikuttaa. Arilla lienee rutiinia enemmän kuin Innalla.

Inna totesi perehtyneensä paitsi lasten leikkipuistoihin myös lastenneuvoloihin ja ihmetelleensä lääkärien vaihtuvutta. Hän pyysi lapsiperheitä lähettämään viestejä siitä, minkälaisia palveluita perheet kaupungilta haluavat.

Ari taas kertoi kaupungilla olevan hyvän pormestariohjelman, josta kannattaa pitää kiinni. Hän toivoi, että lapsiperheiden palveluihin ei tehtäisi vuosittan muutoksia. Pitkäjänteinen toiminta ja linjaus kun toisi uskottavuutta politiikkaan.

Aria ja Innaa haastatteli tilaisuuden juontaja varhaiskavatuksen monipuolinen ammattilainen, kuvassa keskellä oleva Anne Liimola.

Paikalla oli muitakin nuoria demareita. Ihan oman esittelypisteen myötä, jonka kantava voima oli nuorten puheenjohtaja Oscar Lindvall.

Olihan sitä tarjolla kaikenlaista

Ja sitten päästiin keppihevosten kilpailuun. Tässäkin kisassa oli tärkeintä osaanotto eikä voitto. Ratsastajien joukossa hääri joukko toimitsijoita, jotka takasivat, että pudonneet esteet nostettiin. Kaikilla oli hauskaa ja jalka nousi.

Niin ja sitten oli kasvomaalausta, ongintaa, pinssiaskartelua, piirustusta ja pelejä.

Saa nähdä, mitä seuraavassa tapahtumassa.

Keskustelua aiheesta

Tampere palkitsi pitkäaikaisimman kaupunginjohtajansa Jarmo Rantasen

Jarmo Rantasta (toinen oik) on juhlittu aikaisemminkin. Tässä hänet kukitetaan alkukesästä työnsä päättäneen vanhan valtuustoryhmän viimeisessä kokouksessa.

Tampereen palkinto myönnettiin tänä vuonna ministeri Jarmo Rantaselle. Palkinto luovutettiin Tampereen pitkäaikaisimmalle kaupunginjohtajalle Tampereen päivän vieton yhteydessä sunnuntaina 1. lokakuuta 2017.

Tampereen kaupunki palkitsee vuosittain Tampereen päivän yhteydessä yhden tai useamman henkilön Tampereen palkinnolla. Perusteena ovat merkittävät ansiot Tampereen kaupungin hyväksi. Tampereen palkinto on jaettu vuodesta 1959 lähtien ja tähän mennessä sen on saanut 75 henkilöä. Palkintona luovutetaan taiteilija Markku Salon teos Tammerkosken kuohu.

Ministeri Jarmo Rantanen aloitti Tampereen viidentenä kaupunginjohtajana vuonna 1985. Hän on sekä Suomen isojen kaupunkien että Tampereen historian pitkäaikaisin kaupunginjohtaja. Hänen kautensa päättyi vuoden 2006 lopulla kestäen yli 20 vuotta. Tästä ajasta Rantanen toimi neljä vuotta sisäasiainministerinä Harri Holkerin hallituksessa.

Palkinnon perusteluissa todetaan, että Jarmo Rantasen toimiessa kaupunginjohtajana Tampere kävi läpi monia vaiheita, uudistui ja kehittyi. Tampereen elinkeinoelämä koki perusteellisen rakennemuutoksen, kun Tampere uudistui suurteollisuuteen nojaavasta kaupungista uuden teknologian, tutkimuksen ja tuotekehityksen kansainväliseksi kaupungiksi. Rantanen vaikutti myös Tampere-talon rakentamiseen ja Nokian tuotekehitysyksikön perustamiseen Tampereelle 1980-luvun lopulla.

Ansiomitalit itsenäisyyden eteen tehdystä työstä

Tampereen kaupunki myönsi myös neljä Tampereen kaupungin 1. luokan kultaista ansiomitalia.

Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna Tampereen kaupunki haluaa kiittää kaikkia sotiemme veteraaneja ja kotirintamalla toimineita itsenäisyytemme eteen tehdystä työstä myöntämällä ansiomitalit sotaveteraani Kaarle Matti Anttilalle sekä lotta Aida Yli-Orvolalle.

Ansiomitali myönnettiin myös Honkalamedia Oy:n toimitusjohtaja Mikko Honkalalle, joka on perustanut Suomen suurimmaksi rekrytointi- ja koulutustapahtumaksi kasvaneen Rekrytorin. Vuonna 2008 alkunsa saanut tapahtuma on vuosien mittaan kerännyt yli 100 000 kävijää.

Rekrytorilla kohtaavat työnhakijat ja työnantajien avoimet työpaikat. Tänä syksynä Rekrytori teki jälleen historiaa houkuttelemalla arviolta 17 000 kävijää yhden päivän aikana Tullintorilla järjestettyyn tapahtumaan.

Moomin Characters -yhtiön taiteellinen johtaja Sophia Jansson palkittiin ansiomitalilla hänen ansioistaan tamperelaisen kulttuurielämän hyväksi. Jansson on muumien luojan Tove Janssonin veljen tytär.

 

Keskustelua aiheesta

SDP haluaa varmistaa Tampere3:n aloituksen

Kuva: Jukka-Pekka Flander
SDP:n kansanedustaja Jukka Gustafsson.

Tampereen teknillinen yliopisto, Tampereen yliopisto ja Tampereen ammattikorkeakoulu valmistelevat yhdessä uutta mallia suomalaiseen korkeakoulutukseen.

Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä on tehnyt talousarvioaloitteen Tampere3-hankkeen käynnistymisen varmistamiseksi vuonna 2018.

Eduskuntaryhmä esittää 10 miljoonan euron määrärahaa hankkeen käynnistämiseen ja tukemiseen. SDP:n pirkanmaalaiset kansanedustajat ovat tyytyväisiä Tampere3:n nostamisesta yhdeksi puolueen ensi vuoden koulutuspoliittisten tavoitteiden kärjistä.

– On tärkeää, että Tampere3-hanke saa riittävät resurssit käyttöönsä heti alussa. Näin taataan valtakunnallisesti merkittävän korkeakoulufuusion onnistuminen parhaalla mahdollisella tavalla alusta lähtien. Suomi saadaan nousuun panostamalla nuoriin, koulutukseen ja tutkimukseen, sanoo ex-opetusministeri, kansanedustaja Jukka Gustafsson.

Uusi korkeakouluyhteisö aloittaa 1.1.2019. Yhteisössä kohtaavat talouden, tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimus. Tampere3:n tavoitteena on luoda tieteenalojen rajapinnoista ammentavan monialaisen, innostavan ja globaalisti kiinnostavan tutkimus- ja oppimisympäristön.

– Tampereen alueen korkeakouluilla on ollut viime vuosikymmeninä keskeinen rooli seudun elinvoimaisuuden ja kilpailukyvyn kannalta. Alueella on vahva koulutusinfrastruktuuri. Vahvoja aloja ovat mm. ICT-, ohjelmisto- ja tuotantoteknologia. VTT on keskittämässä valmistavan teollisuuden osaamisensa ja tutkimustoimintansa Tampereelle.

– Tampereen kolmen korkeakoulun, erityisesti TAMKin ja TTY:n painoaloilla ja profiloitumistoimilla on selkeä yhteys alueen osaamiskärkiin. Osaamisen uudistaminen ja hyödyntäminen sekä kansainvälisen kilpailukyvyn kehittyminen edellyttävät kuitenkin uudenlaisia rakenteita.

– Perinteiset korkeakoulujen erillisyyteen perustuvat rakenteet eivät toimi parhaalla mahdollisella tavalla uuden tiedon tuottamisessa, tieteen ja tutkimuksen harjoittamisessa tai tutkimustulosten hyödyntämisessä.

Keskustelua aiheesta