Ulkomaat

Las Vegasin ampujalla oli iso asearsenaali, ammuksia ja räjähteitä – motiivista ei vielä hajuakaan

Las Vegasin kadut olivat yhä tyhjiä ampumapaikan läheisyydessä.
Las Vegasin kadut olivat yhä tyhjiä ampumapaikan läheisyydessä.
Las Vegasin kadut olivat yhä tyhjiä ampumapaikan läheisyydessä.

Yhdysvaltain lähihistorian verisimmälle joukkoampumiselle ei saatu selitystä tiistaina, vaikka tutkijat yrittivät kuumeisesti selvittää, mikä sai Stephen Craig Paddockin, 64, avaamaan tulen kohti noin 22 000:ta kantrifestivaalin kävijää Las Vegasissa. Paddock tappoi ainakin 59 ihmistä ja haavoitti yli 500:aa.

Sheriffi Joseph Lombardon mukaan poliisi ei ole löytänyt manifestia tai mitään muutakaan, missä eläköitynyt kirjanpitäjä olisi kertonut motiivistaan.

– Seuraamme jokaista vihjettä, jonka saamme hänen taustastaan, Lombardo sanoi.
Lombardo kutsui Paddockia aiemmin psykopaatiksi. Myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kuvaili Paddockia ”hyvin sairaaksi ihmiseksi” ja ”hulluksi”.

Äärijärjestö Isisin propagandakanava on väittänyt Paddockin olleen Isisin taistelija, mutta Isisiin erikoistuneet asiantuntijat tyrmäävät väitteen. Asiantuntijat uskovat kalifaatin raunioilta pakenevan järjestön levittävän valeuutisia, jotta järjestön tukijat uskoisivat sen olevan vielä voimissaan.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI ei myöskään ole löytänyt mitään todisteita, jotka yhdistäisivät Paddockin mihinkään kansainväliseen terroristijärjestöön.

Piilotti aseet hyvin

Viranomaisten mukaan Paddock oli valmistautunut iskuun hyvin, minkä vuoksi teko vaikuttaa etukäteen suunnitellulta. CNN:n mukaan Paddock asui Mandalay Bay -hotellissa kaksiossa, josta oli esteetön näkymä alle 400 metrin päässä järjestettävälle kolmipäiväiselle kantrifestivaalille.

Paddock kirjautui hotelliin torstaina paikallista aikaa, ja hänen kerrotaan kuljettaneen sunnuntaihin mennessä hotellihuoneeseensa useita aseita sisältäneitä matkalaukkuja. Poliisi löysikin Paddockin 32. kerroksessa sijaitsevasta huoneesta 23 asetta.

Washington Postin mukaan tutkijat yrittävät selvittää, muokkasiko Paddock ainakin osan aseista siten, että niillä pystyi ampumaan sarjatulta.
Paddockin uskotaan vieneen aseet hotelliin yksin, mutta asiaa ei ole vahvistettu.
Poliisi kertoo, että aseet oli piilotettu hyvin, eivätkä esimerkiksi hotellin siivoojat nähneet merkkejä mistään epäilyttävästä.

Ampui poliiseja

Paddock rikkoi hotellihuoneen ikkunat sunnuntaina hieman iltakymmenen jälkeen paikallista aikaa. Sitten hän avasi tulen festivaalikävijöitä kohti.

Avoin festivaalialue ei tarjonnut ihmisille minkäänlaista piilopaikkaa, eivätkä hätääntyneet ihmiset ymmärtäneet aluksi, mistä luoteja sateli. CNN:n mukaan pelastusviranomaisten huomio puolestaan kiinnittyi pian Mandala Bay -hotellin yläkerroksiin.

Sheriffi Lombardonin mukaan poliisit ja hotellin turvapalvelu kolusivat useita hotellin kerroksia paikantaessaan Paddockin hotellihuonetta. Kun Paddockin huone löydettiin, hän alkoi ampua poliiseja oven läpi ja osui yhtä vartijaa jalkaan.

Poliisit perääntyivät, minkä jälkeen SWAT-erikoisjoukot mursivat hotellihuoneen oven. Paddock löydettiin kuolleena huoneesta. Hän oli ilmeisesti ampunut itsensä.
Poliisi kertoi löytäneensä myös Paddockin asunnolta Mesquitessa Nevadasta 19 asetta, suuren määrän ammuksia ja räjähteitä. Hänen autostaan löytyi typpilannoitetta.

Poliisi aikoo tutkia myös Paddockin Renossa sijaitsevan asunnon.

STT-AFP, Las Vegas 

 

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat