Turva – Hymy

Las Vegasin ampujalla oli iso asearsenaali, ammuksia ja räjähteitä – motiivista ei vielä hajuakaan

Las Vegasin kadut olivat yhä tyhjiä ampumapaikan läheisyydessä.

Yhdysvaltain lähihistorian verisimmälle joukkoampumiselle ei saatu selitystä tiistaina, vaikka tutkijat yrittivät kuumeisesti selvittää, mikä sai Stephen Craig Paddockin, 64, avaamaan tulen kohti noin 22 000:ta kantrifestivaalin kävijää Las Vegasissa. Paddock tappoi ainakin 59 ihmistä ja haavoitti yli 500:aa.

Sheriffi Joseph Lombardon mukaan poliisi ei ole löytänyt manifestia tai mitään muutakaan, missä eläköitynyt kirjanpitäjä olisi kertonut motiivistaan.

– Seuraamme jokaista vihjettä, jonka saamme hänen taustastaan, Lombardo sanoi.
Lombardo kutsui Paddockia aiemmin psykopaatiksi. Myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kuvaili Paddockia ”hyvin sairaaksi ihmiseksi” ja ”hulluksi”.

Äärijärjestö Isisin propagandakanava on väittänyt Paddockin olleen Isisin taistelija, mutta Isisiin erikoistuneet asiantuntijat tyrmäävät väitteen. Asiantuntijat uskovat kalifaatin raunioilta pakenevan järjestön levittävän valeuutisia, jotta järjestön tukijat uskoisivat sen olevan vielä voimissaan.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI ei myöskään ole löytänyt mitään todisteita, jotka yhdistäisivät Paddockin mihinkään kansainväliseen terroristijärjestöön.

Piilotti aseet hyvin

Viranomaisten mukaan Paddock oli valmistautunut iskuun hyvin, minkä vuoksi teko vaikuttaa etukäteen suunnitellulta. CNN:n mukaan Paddock asui Mandalay Bay -hotellissa kaksiossa, josta oli esteetön näkymä alle 400 metrin päässä järjestettävälle kolmipäiväiselle kantrifestivaalille.

Paddock kirjautui hotelliin torstaina paikallista aikaa, ja hänen kerrotaan kuljettaneen sunnuntaihin mennessä hotellihuoneeseensa useita aseita sisältäneitä matkalaukkuja. Poliisi löysikin Paddockin 32. kerroksessa sijaitsevasta huoneesta 23 asetta.

Washington Postin mukaan tutkijat yrittävät selvittää, muokkasiko Paddock ainakin osan aseista siten, että niillä pystyi ampumaan sarjatulta.
Paddockin uskotaan vieneen aseet hotelliin yksin, mutta asiaa ei ole vahvistettu.
Poliisi kertoo, että aseet oli piilotettu hyvin, eivätkä esimerkiksi hotellin siivoojat nähneet merkkejä mistään epäilyttävästä.

Ampui poliiseja

Paddock rikkoi hotellihuoneen ikkunat sunnuntaina hieman iltakymmenen jälkeen paikallista aikaa. Sitten hän avasi tulen festivaalikävijöitä kohti.

Avoin festivaalialue ei tarjonnut ihmisille minkäänlaista piilopaikkaa, eivätkä hätääntyneet ihmiset ymmärtäneet aluksi, mistä luoteja sateli. CNN:n mukaan pelastusviranomaisten huomio puolestaan kiinnittyi pian Mandala Bay -hotellin yläkerroksiin.

Sheriffi Lombardonin mukaan poliisit ja hotellin turvapalvelu kolusivat useita hotellin kerroksia paikantaessaan Paddockin hotellihuonetta. Kun Paddockin huone löydettiin, hän alkoi ampua poliiseja oven läpi ja osui yhtä vartijaa jalkaan.

Poliisit perääntyivät, minkä jälkeen SWAT-erikoisjoukot mursivat hotellihuoneen oven. Paddock löydettiin kuolleena huoneesta. Hän oli ilmeisesti ampunut itsensä.
Poliisi kertoi löytäneensä myös Paddockin asunnolta Mesquitessa Nevadasta 19 asetta, suuren määrän ammuksia ja räjähteitä. Hänen autostaan löytyi typpilannoitetta.

Poliisi aikoo tutkia myös Paddockin Renossa sijaitsevan asunnon.

STT-AFP, Las Vegas 

 

Keskustelua aiheesta

Pääministeri odottaa esikoistaan – jää kotiin kuudeksi viikoksi lapsen synnyttyä

Kuva: Lehtikuva

Uuden-Seelannin lokakuussa aloittanut pääministeri Jacinda Ardern odottaa esikoistaan. Lapsen on määrä syntyä kesäkuussa.

37-vuotias Ardern nousi pääministeriksi viime vuonna vain kuukausia sen jälkeen kun oli aloittanut työväenpuolueen johdossa. Hän sai vaalien alla vastailla kysymyksiin siitä, suunnitteleeko perheenlisäystä.

Ardern torppasi, että raskaudella olisi vaikutusta naisten uranäkymiin.

Ardern aikoo jäädä kotiin kuudeksi viikoksi lapsen synnyttyä. Hän kertoi vauvauutisesta yhdessä puolisonsa Clarke Gayfordin kanssa perjantaina kotoaan. Ardernin mukaan parilla on ollut epävarmuutta siitä, voisivatko he saada lasta.

Ainakin 9 kuollut talvimyrsky Friederiken kourissa

Kuva: Lehtikuva

Pohjois-Eurooppaa piinannut Friederike-talvimyrsky on aiheuttanut viimeisimmän tiedon mukaan ainakin yhdeksän ihmisen kuoleman. Uutistoimisto AFP:n mukaan kuusi ihmistä on kuollut Saksassa ja kaksi Hollannissa.

Torstaina Saksaa ja Hollantia runnonut myrsky myös aiheutti molempiin maihin liikennekaaoksen. Esimerkiksi Amsterdamissa Schipholin kentällä lentoliikenne keskeytettiin torstaina aamupäivällä kokonaan.

Saksan ilmatieteen laitoksen mukaan myrsky oli pahin Saksassa sitten vuoden 2007.

Keskustelua aiheesta

Suihkuun kerran vuodessa, ruokaa kerran päivässä – ”vanhemmat helvetistä” kiistävät kaiken

Kuva: Lehtikuva

Yhdysvalloissa kalifornialaispariskunta, jonka epäillään pitäneen 13:a lastaan vangittuina kodissaan, on kiistänyt syyllisyytensä, kertoo BBC. 57-vuotiasta miestä ja 49-vuotiasta naista syytetään muun muassa kidutuksesta, uutistoimisto AFP kertoo.

Pariskunnan on määrä astua oikeuden eteen seuraava kerran helmikuun 23. päivä.

BBC:n mukaan pariskunnan lapset ovat olleet hoidettavana sairaalassa siitä asti, kun heidät löydettiin. Tilanne selvisi viranomaisille, kun yksi lapsista, 17-vuotias tyttö, pääsi pakoon sunnuntaina ja soitti hätänumeroon talosta löytämällään kännykällä. Kodista löytyivät nälkiintyneinä ja likaisina loput 12 sisarusta, iältään 2–29-vuotiaita.

Osa sisaruksista oli kahlittu sänkyynsä pimeään huoneeseen.

Amerikkalaisviestimien mukaan perhe oli erittäin uskonnollinen, eivätkä lapset käyneet koulua.

Riversiden piirikunnan syyttäjän Mike Hestrinin mukaan pakoon päässyt 17-vuotias tyttö oli suunnitellut pakoa sisarustensa kanssa yli kaksi vuotta. Tyttö oli kertonut poliiseille vanhempiensa pitävän sisaruksiaan vangittuina ja näyttänyt poliiseille kuvia.

Hestrinin mukaan lapset olivat muun muassa saaneet käydä suihkussa vain kerran vuodessa ja heitä oli pahoinpidelty säännöllisesti. Ruokaa lapset saivat kerran päivässä, Hestrin syytti.

Syyttäjän kommenteista uutisoivat muun muassa BBC ja CNN.

Pariskunta voi saada jopa 94 vuoden vankeustuomion. Kummallekin on asetettu yli kymmenen miljoonan dollarin takuusumma.

Demokraateille varoitus Yhdysvalloissa: ”Heidän ei pidä sulkea hallintoa”

Kuva: Lehtikuva

Yhdysvalloissa edustajainhuone on hyväksynyt budjettia koskevan esityksen, uutisoivat Washington Post ja New York Times. Esitys hyväksyttiin äänin 230–197.

Seuraavaksi esitys siirtyy senaattiin, missä demokraatit ovat uhanneet kaataa esityksen.

Jos budjettisopua ei synny määräaikaan mennessä, suljetaan liittovaltion hallinto rahapulan takia. Takaraja sovun saavuttamiselle on varhain lauantaina Suomen aikaa.

Sovun esteenä on ennen kaikkea ollut kiista Daca-siirtolaisuusohjelmasta, joka on sallinut noin 800 000:n lapsena laittomasti maahan tulleen opiskella ja työskennellä Yhdysvalloissa. Trumpin hallinto aikoo lakkauttaa ohjelman.

Edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan (kuvassa) varoitti edustajainhuoneen äänestyksen jälkeen demokraatteja esityksen tyrmäämisestä. Hänen mukaansa demokraatit maksavat poliittisen hinnan, jos he estävät esityksen läpimenon.

– Senaatin demokraattien täytyy ottaa tämä vakavasti ja heidän ei pidä sulkea hallintoa, republikaanipuoluetta edustava Ryan sanoi.

Senaatin on määrä äänestää esityksestä piakkoin.

Professori, joka tunnetaan ennustajalegendana, sanoo sen nyt suoraan: Trumpia vastaan nostetaan virkasyyte jo kevään aikana

Kuva: Lehtikuva-AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump asetetaan virkasyytteeseen vielä tulevan kevään aikana, ennustaa historioitsija Allan Lichtman, joka on aiemmin ennustanut jokaisen Yhdysvaltain presidentinvaalien voittajan oikein aina vuodesta 1984.

Lichtmanin näkemyksistä kertoo verkossa ilmestyvä Raw Story.

Historian professori Lichtman uskoo, että vielä raskauttavampia tietoja Trumpin kampanjan ja venäläisten yhteyksistä on tulossa.

”Se on salaliitto”, professori sanoo ja mainitsee jopa mahdollisen syytteen valtiopetoksesta.

Lichtman arvioi, että pian paljastuvat tiedot shokeeraavat maata.