Las Vegasin ampujalla oli iso asearsenaali, ammuksia ja räjähteitä – motiivista ei vielä hajuakaan

Las Vegasin kadut olivat yhä tyhjiä ampumapaikan läheisyydessä.

Yhdysvaltain lähihistorian verisimmälle joukkoampumiselle ei saatu selitystä tiistaina, vaikka tutkijat yrittivät kuumeisesti selvittää, mikä sai Stephen Craig Paddockin, 64, avaamaan tulen kohti noin 22 000:ta kantrifestivaalin kävijää Las Vegasissa. Paddock tappoi ainakin 59 ihmistä ja haavoitti yli 500:aa.

Sheriffi Joseph Lombardon mukaan poliisi ei ole löytänyt manifestia tai mitään muutakaan, missä eläköitynyt kirjanpitäjä olisi kertonut motiivistaan.

– Seuraamme jokaista vihjettä, jonka saamme hänen taustastaan, Lombardo sanoi.
Lombardo kutsui Paddockia aiemmin psykopaatiksi. Myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kuvaili Paddockia ”hyvin sairaaksi ihmiseksi” ja ”hulluksi”.

Äärijärjestö Isisin propagandakanava on väittänyt Paddockin olleen Isisin taistelija, mutta Isisiin erikoistuneet asiantuntijat tyrmäävät väitteen. Asiantuntijat uskovat kalifaatin raunioilta pakenevan järjestön levittävän valeuutisia, jotta järjestön tukijat uskoisivat sen olevan vielä voimissaan.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI ei myöskään ole löytänyt mitään todisteita, jotka yhdistäisivät Paddockin mihinkään kansainväliseen terroristijärjestöön.

Piilotti aseet hyvin

Viranomaisten mukaan Paddock oli valmistautunut iskuun hyvin, minkä vuoksi teko vaikuttaa etukäteen suunnitellulta. CNN:n mukaan Paddock asui Mandalay Bay -hotellissa kaksiossa, josta oli esteetön näkymä alle 400 metrin päässä järjestettävälle kolmipäiväiselle kantrifestivaalille.

Paddock kirjautui hotelliin torstaina paikallista aikaa, ja hänen kerrotaan kuljettaneen sunnuntaihin mennessä hotellihuoneeseensa useita aseita sisältäneitä matkalaukkuja. Poliisi löysikin Paddockin 32. kerroksessa sijaitsevasta huoneesta 23 asetta.

Washington Postin mukaan tutkijat yrittävät selvittää, muokkasiko Paddock ainakin osan aseista siten, että niillä pystyi ampumaan sarjatulta.
Paddockin uskotaan vieneen aseet hotelliin yksin, mutta asiaa ei ole vahvistettu.
Poliisi kertoo, että aseet oli piilotettu hyvin, eivätkä esimerkiksi hotellin siivoojat nähneet merkkejä mistään epäilyttävästä.

Ampui poliiseja

Paddock rikkoi hotellihuoneen ikkunat sunnuntaina hieman iltakymmenen jälkeen paikallista aikaa. Sitten hän avasi tulen festivaalikävijöitä kohti.

Avoin festivaalialue ei tarjonnut ihmisille minkäänlaista piilopaikkaa, eivätkä hätääntyneet ihmiset ymmärtäneet aluksi, mistä luoteja sateli. CNN:n mukaan pelastusviranomaisten huomio puolestaan kiinnittyi pian Mandala Bay -hotellin yläkerroksiin.

Sheriffi Lombardonin mukaan poliisit ja hotellin turvapalvelu kolusivat useita hotellin kerroksia paikantaessaan Paddockin hotellihuonetta. Kun Paddockin huone löydettiin, hän alkoi ampua poliiseja oven läpi ja osui yhtä vartijaa jalkaan.

Poliisit perääntyivät, minkä jälkeen SWAT-erikoisjoukot mursivat hotellihuoneen oven. Paddock löydettiin kuolleena huoneesta. Hän oli ilmeisesti ampunut itsensä.
Poliisi kertoi löytäneensä myös Paddockin asunnolta Mesquitessa Nevadasta 19 asetta, suuren määrän ammuksia ja räjähteitä. Hänen autostaan löytyi typpilannoitetta.

Poliisi aikoo tutkia myös Paddockin Renossa sijaitsevan asunnon.

STT-AFP, Las Vegas 

 

Keskustelua aiheesta

Liian kriittinen kanava? – veitsimies tunkeutui radioasemalle Venäjällä

Venäjällä mies tunkeutui Eho Moskvy-radioasemalle Moskovassa ja haavoitti sen toimittajaa.

Hyökkäyksestä kertoo muun muassa radioasema itse. Sen mukaan toimittaja on sairaalahoidossa, mutta hänen vammansa eivät ole hengenvaarallisia.

Vartijat taltuttivat hyökkääjän, ja hän on poliisin huostassa. Hyökkäyksen syystä ei ole vahvistettua tietoa.

Eho Moskvy on tunnettu kriittisestä suhtautumisesta Venäjän vallanpitäjiin.

Keskustelua aiheesta

Vaalit pelastivat ex-presidentin, jota uhkasivat raskaat rikossyytteet

Kuva: Lehtikuva

Argentiinan entinen presidentti Cristina Kirchner tekee paluun valtakunnan politiikkaan nousemalla parlamentin kamareista toiseen eli senaattiin. Paikka heltisi sunnuntaina pidetyissä välivaaleissa.

Senaatin jäsenyys antaa Kirchnerille parlamentaarisen koskemattomuuden rikossyytteitä vastaan. Häntä uhkasi oikeudenkäynti, jossa häntä olisi syytetty valtakautensa aikaisista väärinkäytöksistä.

Kirchner oli presidenttinä 12 vuotta vuoteen 2015. Hänen seuraajasuosikkinsa hävisi tuolloin presidentinvaaleissa Mauricio Macrille.

Sunnuntaiset välivaalit vahvistivat Macrin keskusta-oikeistolaisen koalition valta-asemaa. Se oli voittamassa pääkaupungissa Buenos Airesissa ja 13 provinssissa 23:sta, kun miltei kaikki äänet oli laskettu.

Voiton arvellaan auttavan Macria talousuudistusten läpiviennissä.

Keskustelua aiheesta

Macronin koira Nemo virtsasi presidentinpalatsin takkaan – isännän tapaaminen keskeytyi

Kuva: Afp Photo/Philippe Huguen

Hätä ei lue lakia, tuumi Ranskan presidentin Emmanuel Macronin koira ja kävi virtsaamassa presidentinpalatsin takkaan.

LCI-uutiskanavan videolle tallentunut piipahdus tapahtui, kun Nemo-koiran isäntä kävi keskusteluja kolmen ministerinsä kanssa. Taustalta koristeellisen takan kulmilta alkaa kuulua lorinaa, ja sitten ihmiset puskahtavat nauruun. Macron kertoo koiran tekevän jotakin poikkeuksellista.

– Tapahtuuko sitä usein, kysyy yksi läsnäolijoista.

– Ei, vastaa Macron nauraen.

Kaksivuotias Nemo nähdään usein valokuvissa presidenttiparin seurassa. Koira on labaradorinnoutajan ja griffonin sekoitus. Macronit ottivat sen hoteisiinsa elokuussa eläinten turvakodista.

AVAINSANAT

Katalonian puolueet kokoontuvat miettimään jatkotoimia

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Pau Barrena

Katalonian puolueiden on määrä kokoontua tänään pohtimaan jatkotoimiaan. Niiden odotetaan sopivan, milloin alueparlamentti kokoontuu puimaan Espanjan hallituksen aikeita rajoittaa alueen itsehallintoa.

Aluehallinnon tiedottajan mukaan uusien vaalien järjestäminen ei ole asialistalla.

Espanjan hallitus antoi lauantaina esityksensä Katalonian itsehallinnon rajoittamiseksi.

Hallitus haluaa muun muassa järjestää Kataloniassa uudet vaalit kuuden kuukauden kuluessa.

Aluehallinnon tiedottaja on nimittänyt hallituksen aikomia toimia vallankaappaukseksi.

AVAINSANAT

Isisin ahdinko kasvaa: nyt lähti yksi Syyrian suurimmista öljykentistä

Yhdysvallat kertoo sen tukemien kurdien ja arabien joukkojen vallanneen sunnuntaina yhden Syyrian suurimmista öljykentistä äärijärjestö Isisiltä.

Asiasta uutisoi muun muassa Washington Post, jonka mukaan al-Omarin öljykentän hallintaa on pidetty etuna etenkin kurdeille, kun heidän asemastaan joskus tulevaisuudessa mahdollisesti neuvotellaan. Toisaalta alueen valtaamisen on pelätty vetävän Yhdysvallat mukaan taisteluihin Syyrian hallituksen joukkojen ja niitä tukevien Venäjän ja Iranin kanssa.

Al-Omarin öljykenttä sijaitsee koillisessa Syyriassa Deir Ezzorin maakunnassa, jossa on suurin osa Syyrian öljystä. Yhdysvaltain tukemat joukot ovat kilpaa Syyrian hallituksen joukkojen kanssa pyrkineet valtaamaan Isisiltä alueita Deir Ezzorin alueella.

Al-Omarin öljykenttä oli Isisin hallinnassa vuodesta 2014 lähtien.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta