Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Lauantaina astuu voimaan EU:n uusi maksupalveludirektiivi – mikään ei heti muutu kuluttajalle

Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Lauantaina astuu voimaan EU:n uusi maksupalveludirektiivi, jonka odotettiin tuovan tänä syksynä suuria muutoksia asiointiin verkkokaupoissa ja verkkopankeissa. Toisin käy – tavallisen kuluttajan kannalta mikään ei ensi alkuun muutu.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Maksupalveludirektiivin ydintä on vahva tunnistautuminen. Finanssivalvonta (Fiva) myönsi viime viikolla lisäaikaa verkkokaupan osapuolille järjestelmien rakentamiseksi vahvaa tunnistautumista varten.

Finanssialan johtava asiantuntija Teija Kaarlela kertoo, että vahvassa tunnistautumisessa täytyy olla kaksi toisistaan riippumatonta tekijää. Kaupan kassalla mikään ei muutu jatkossakaan, sillä kassalla esitettävä maksukortti on tunnistautumisessa fyysinen hallussapitotekijä ja toisena pin-koodi on tunnistautumistekijä, jonka vain asiakas tietää.

Sen sijaan verkkokaupassa asiakas syöttää itse kortin tiedot, eikä kortin fyysistä hallussapitoa voi todistaa.

– Fyysisessä kaupassa ei tule muutosta, mutta verkkokaupan puolelle tulee muutos. Sinne täytyy löytää uusia tekijöitä tunnistautumiseen, Kaarlela sanoo.

Finanssivalvonta vaatii, että myöhemmin tänä vuonna kaikilla sen valvottavilla on oltava suunnitelma muutoksen toteuttamiseksi.

Yhtenäistä määräaikaa ei ole annettu

Maksupalveludirektiivi edellyttää sitä, että verkkopankkien painetuista tunnuslukulistoista on luovuttava. Ne ovat kopioitavissa helposti, joten ne eivät kelpaa vahvaan tunnistautumiseen. Fiva ei kuitenkaan edellytä luopumista painetuista listoista toistaiseksi, sillä kuluttajien asiointiin ei saa tulla keskeytyksiä.

– Fiva nimenomaan kertoi, että painettuja tunnuslukulistoja voidaan käyttää niin kauan, kun saadaan korvaavat menettelyt laajasti käyttöön. Mitään yhtenäistä määräaikaa ei annettu, vaan tilanne pitää katsoa pankkikohtaisesti, Kaarlela kertoo.

Pankit tarjoavat ratkaisuksi mobiilitunnistautumista tai tunnuslukulaitetta. Ainakin OP ja S-Pankki jatkavat kuitenkin tunnuslukulistojen käyttöä vaihtoehtoisena tunnistautumismenetelmänä.

Painettujen tunnuslukulistojen lisävahvistukseksi voidaan ottaa käyttöön esimerkiksi tunnistautuminen tekstiviestin avulla.

Ei tarvita sopimuksia pankkien kanssa

Uusi maksupalveludirektiivi mahdollistaa uudenlaisia palveluja, joita ovat erilaiset tilitietopalvelut ja maksutoimeksiantopalvelut.

– Mitä ne palvelut oikeasti ovat, jää nähtäväksi, Kaarlela sanoo.

Hän veikkaa, että maksutoimeksiantopalveluissa ne voivat alkuvaiheessa olla aivan samoja palveluita, joita toimii jo verkossa. Tällä hetkellä palveluidentarjoajilla on sopimukset kaikkien pankkien kanssa, minkä perusteella ne pääsevät antamaan pankeille maksutoimeksiantoja.

Jatkossa maksutoimeksiantopalveluiden tarjoajat eivät tarvitse sopimuksia pankkien kanssa, vaan ne voivat käynnistää maksut suoraan asiakkaan tililtä.

STT–ANTTI AUTIO

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
27.2.2020
Sanna Marin sanoo Demokraatin pääministerihaastattelussa, että hallitus ei tee politiikkaa uutisotsikoiden mukaan – ”Hallituskausi on nelivuotinen ja tässä ajassa pitää valmista tulla”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE