Musiikki

Lauluntekijöiden valio Leonard Cohen on kuollut

Lehtikuva-AFP
Leonard Cohen Sveitsissä heinäkuussa 2013.
Lehtikuva-AFP
Leonard Cohen Sveitsissä heinäkuussa 2013.
Lehtikuva-AFP
Leonard Cohen Sveitsissä heinäkuussa 2013.

Popmusiikin keskeisiin laulaja-lauluntekijöihin lukeutuva Leonard Cohen on kuollut.

Tiedon 82-vuotiaan musiikkikonkarin kuolemasta vahvisti Cohenin levy-yhtiö Sony Music Canada artistin Facebook-sivulla. Cohenin kuolemasta uutisoi yöllä Rolling Stone -lehti.

– Olemme menettäneet erään arvostetuimmista ja tuotteliaimmista musiikin visionääreistä, Cohenin levy-yhtiö muotoili hänen Facebook-sivuillaan.

Leonard Cohenia pidetään eräänä popmusiikin tärkeimmistä lauluntekijöistä. Vain kirjallisuuden Nobel-palkinnon pian pokkaava Bob Dylan on arvioitu vielä merkittävämmäksi.

Cohenin muistotilaisuus on määrä järjestää Los Angelesissa.

Leonard Cohenin tavaramerkkejä olivat hyvin matala lauluääni ja hiljainen, välillä kuiskaukseksi muuttuva laulutapa. Hänen keskeisiä aiheitaan olivat rakkaus ja viha, seksi ja ekstaasi sekä toisaalta henkisyys ja masennus. Lauluntekijän aihekirjoon mahtuivat myös sota ja rauha.

Cohenin pidetyimpiin lauluihin lukeutuvat Hallelujah, Bird on a Wire, Suzanne, Dance Me To The End of Love sekä So Long, Marianne. Vuonna 1967 julkaistu So Long, Marianne oli omistettu Cohenin norjalaiselle muusalle Marianne Ihlenille, joka kuoli elokuussa.

– Luulen seuraavani sinua hyvin pian, Cohen kirjoitti viimeisessä kirjeessään Ihlenille.

Cohenin viimeiseksi albumiksi jäi aiemmin tänä vuonna julkaistu You Want It Darker. Cohen julkaisi liki 50 vuoden levytysurallaan kaikkiaan 14 studioalbumia ja 8 konserttialbumia.

Leonard Cohen oli syntyjään juutalainen, mutta hän oli hyvin kiinnostunut myös zenbuddhalaisuudesta. Cohen muun muassa vietti viisi vuotta buddhalaisessa luostarissa.

Pertti Mattila, STT

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat