Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Uutiset

Lauri Lyly esitteli linjauksensa

Lauri Lyly esitteli linjauksensa pormestariohjelmaksi tiistaina.

SDP:n pormestariehdokas Lauri Lyly esitti tiistaina Tampereen uuden ja vanhan kaupunginvaltuuston strategiaseminaarissa Tampere-talossa pormestariohjelmansa päälinjaukset. Puolueiden on huomisen eli keskiviikon aikana ilmoitettava Lylylle, hyväksyvätkö vai hylkäävätkö ne linjaukset.

Tässä vaiheessa puolueilta riittää 11-kohtaisen linjauksen joka kohtaan vastaus: kyllä. Sen kummempia perusteluita tai varauksia ei tarvita.

Linjaukset hyväksyneet puolueet jatkavat ohjelman työstämistä kolmessa työryhmässä. Niihin isot valtuustoryhmät SDP, Kokoomus ja Vihreät, saavat kaksi jäsentä, muut yhden.

Ohjelmaluonnoksen on määrä olla valmis 15. toukokuuta mennessä. Työryhmien puheenjohtajien odotetaan neuvottelevan keskenään varsinkin silloin kuin heidän ryhmiensä pohdittavana olevat asiat vähintäinkin sivuavat toisiaan. Työskentelyssä ovat mukana myös kaupungin johtavat virkamiehet.

Lylyn mukaan harvemmin huomataan korostaa, että kunnalliset hyvinvointipalvelut ovat ihmisille kaikkein paras turva.

– Tavoitteena on luoda Tampereesta kasvava, huolehtiva ja kansainvälinen koti asukkailleen, Lyly tiivisti pyrkimyksensä.

Kasvu kuihtumista parempi ilmiö

Lyly totesi Tampereen, kuten muidenkin maan kaupunkikeskusten jatkavan kasvuaan. Haasteista huolimatta hän sanoi kuitenkin mieluummin olevansa tekemisissä kasvusta kuin kuihtumisesta johtuvien ongelmien kanssa.

Tehtävää Tampereella riittää, vaikka sote -uudistus viekin kaupungin tehtävistä, budjetista ja henkilöstöstä suuren osan.

Lylyn kokoama 11-kohtainen ohjelmapaperin pohja perustuu hänen aikaisempiin valtuustoryhmille sekä kirjallisesti että suullisesti esittämiin kysymyksiin. Lyly toivoo pohjapaperille mahdollisimman laajaa kannatusta.

– Tiedän, että kaikki kohdat eivät kaikkia valtuustoryhmiä miellytä, mutta toivon vahvaa kannatusta ohjelman ison linjan taakse.

Lylyn mukaan valtuustoryhmien aikaisempien vastausten mukaan kaikki ryhmät näkivät työttömyyden vähentämisen, kaupungin talouden kohentamisen ja koulutuksesta huolehtimisen kaupungin tärkeiksi tehtäviksi.

Lyly korosti erityisesti pitkäaikais- ja nuorisotyöttömyyden nujertamista. Talkoisiin etenkin ensimmäisen työpaikan löytämiseksi hän haastoi mukaan kaupungin yritykset. Työttömyyttä kaupunki kun ei voi poistaa muuten kuin yritysten toiminnalle edellytyksiä luomalla.

Isot hankkeet vietävä loppuun

Kaupungin talouden tasapainottamisen pitää olla pormestariehdokkaan mukaan valtuustokauden “keskiöissä”. Tarvittaessa sitä on hoidettava myös verotuksella, joskin sen “kiristämistä” pidetään viimeisenä keinona.

Työllisyyttä ja kaupungin elinvoimaa Lyly pitäisi yllä viemällä loppuun jo aloitetut tai päätetyt hankkeet. Esimerkiksi Ratikka ja rantatunnelin liittymät on saatettava loppuun.

– Torsoksi niitä ei voi jättää.

Kaupungin kiinteistöjen sisäilmaongelmat, Tampere3 -hankkeen jalostaminen ja kohtuuhintaisten asuntojen rakentaminen tarjoavat Lylyn mukaan haasteiden lisäksi myös työtä kaupunkiin. Etenkin täydennysrakentamiseen on panostettava muun muassa sen taloudellisten ja ekologisten hyötyjen vuoksi.

Hakemus kulttuuripääkaupungiksi

Omat ponnistelunsa tarjoaa myös Tampereen asema maan toiseksi suurimpana kasvukeskuksena. Elinvoimakysymyksiin ja kaupungin aseman vahvistamiseen liittyy muun muassa kaupungin saavutettavuus.

– Tampereelta on päästävä sujuvasti niin Helsinkiin, Eurooppaan kuin maailmalle yleensäkin. Se edellyttää esimerkiksi älyliikenteeseen keskittymistä, lisää kansainvälisyyttä ja kulttuuria. Mielestäni meidän pitää hakea Euroopan kulttuuripääkaupungiksi.

Syrjäytymisen ja eriarvoisuuden estäminen, maahanmuuttajien asiallinen kotouttaminen, ikäihmisten palveluista huolehtiminen sote-uudistuksen jälkeenkin sekä lasten ja nuorten harrastusten mahdollistaminen kuuluvat myös pormestariehdokkaan listaan.

Vaikka digitalisaatio ei ihmisiä korvaakaan, sitä on kaupungin kehittämisessä hyödynnettävä. Kun sillä ja sote-uudistuksella on vaikutuksensa myös kaupungin henkilöstöön ja henkilöstöpolitiikkaan, Lyly haluaa hoitaa sen haastamalla työhön myös kaupungin henkilöstön.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE