Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Teatteri ja Tanssi

Lauri Maijalaa ei ahdista astua Holmbergin varjosta Turun Seitsemän veljeksen ohjaajaksi: “Mun työryhmäni on väsättävä omat saappaat”

Seitsemän veljestä Turun kaupunginteatteriin ohjaava Lauri Maijala (vasemmalla) sai teatterinjohtaja Mikko Koukilta Turun kirjamessuilla jo ennakkoon ensi-iltalahjan: komean, Akseli Gallen-Kallelan kuvittaman vanhan laitoksen Kiven klassikosta.

Kalle Holmbergin ohjaus Aleksis Kiven “Seitsemästä veljeksestä” Turun kaupunginteatterissa 1972 on varmaankin yksi tunnetuimmista yksittäisistä teatteriproduktioista Suomessa. Neljä vuotta ohjelmistossa täysille katsomoille pyörinyt vauhdikas sovitus (Ritva Holmbergin käsialaa) tavoitti liki 250 esityksessään puolitoistasataatuhatta katsojaa. Tällainen menestys sai tuolloin Turun porvarillisen kulttuurieliitinkin vähän myötämielisemmäksi Holmbergin ja aisaparinsa Ralf Långbackan ohjelmistolinjauksille, joilla he pöllyttivät seisovaa ilmaa tultuaan 1970-luvun alussa kapunginteatterin johtoon.

Niin ikoninen esitys on ollut, ettei Kiven klassikkoa ole Turun kaupunginteatterissa sen koommin otehty. Nyt, likipitäen 38 vuotta Holmbergin Veljesten viimeisen esityksen jälkeen, on uuden tulemisen, uuden tulkinnan aika.

Teatterinjohtaja Mikko Kouki muutti Turkuun 1990-luvun alussa ja kertoo siitä lähtien kuulleensa säännöllisesti muisteloita Holmbergin ohjauksen legendaarisuudesta. Esiettiin arveluja, ettei sen jäljiltä kukaan enää tohdi Turussa Jukolan saagaa tehdä.

Kouki on tuli kaupunginteatterin johtajaksi vuonna 2014, eli kauan siinä ei nokka tuhissut, kun teatterissa päätettiin lähteä Kiven järkälettä kääntämään. Ja reippain ottein, sillä Seitsemän veljeksen ohjaajaksi Kouki pyysi raisuista tulkinnostaan tunnettua nuorta rämäpäätä, KOM-teatterin toisena taiteellisena veturina nykyisin toimivaa Lauri Maijalaa.

Koukilla ja Maijalalla on yhteistä historiaa klassikkojen ja “klassikkojen” parissa entuudestaan: kun Kouki toimi ennen Turkua Oulun kaupunginteatterin pomona, hän pestasi Lauri Maijalan ohjaamaan oopperaversion Linnan “Tuntemattomasta sotilaasta ja Koukin Linnateatterin johdossa, Maijala ohjasi sinne Juha Vuorisen “Juoppohullun päiväkirjan”.

“Teemme nyt oman aikamme lapsen”

Maijala ja Kouki kävivät viikonvaihteessa kertomassa, millaista tietä he ovat Jukolan maisemiin yhdessä nyt kulkeneet ja missä vaiheessa produktiossa ollaan nyt ja millaista on tulla Holmbergin varjosta valoon.

– Olen syntynyt 1986, joten en itse päässyt Holmbergin ohjausta koskaan näyttämöllä näkemään, mutta Ylen mainion tv-tallenteen olen toki katsonut. Kallen ohjaus on ihana, virkistävä teos, mutta tietyllä tapaa aikansa lapsi. Tämä seikka taas on vapauttanut meidän työryhmäämme paineista astua Holmbergin jättikokoisiin saappaisiin, meidän on väsättävä ihan omat saappaamme. Me tehdään tästä nyt oman aikamme lasta, Maijala selvitti ohjausurakkansa lähtökohtia.

Viime vuonna menehtynyt Kalle Holmberg ehti tulla Maijalalle läheisemmin tutuksi muun muassa siksi, että toimi hänen teatterikoulun ohjaajalinjan opinnäytetyönsä tarkastajana.

– Meillä oli luottamuksellinen suhde. Kallen piti myös näytellä tässä Turun ohjauksessani, mutta hän on nyt sitten “estynyt”.  Tiedän, että hän olisi toivonut, että Turussa tehdään uusi tulkinta Veljeksistä.

Maijala kertoi, että uusi toteutus tulee myös flirttailemaan niin Holmbergin ohjauksen kuin toisen kuuluisan versioinnin, Jouko Turkan ohjaaman tv-elokuvan kanssa.

– Minusta Veljeksiä ei pysty tekemään ilman, että lopputulos ottaisi kantaa aiempaan esitystraditioon, Holmbergin ja Turkan näkemyksiin teoksesta ja siihen kolmanteen: se on se kansan päähän juntattu  vanha mielikuva rohdinpaitaisista, pirtin pöydän ääressä meuhkaavista,  olutta särpivistä harjastukista.

Maijala lupaili, että Turussa vajaan kuukauden päästä ensi-iltansa saavassa Seitsemässä veljeksessä tullaan näkemään monta valotusta klassikosta.

– On ollut kiva tehdä juttua, joka on ollut koko ajan näin paineinen. Harjoitusaika on ollut lyhyt, mutta tämä prosessi on ollut työryhmälle myös hauskaa aikaa. En muista ohjaajataipaleeltani mitään aiempaa produktiota, jonka harjoituksissa olisi naurettu yhtä paljon.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE