Huvudnyheter

Ledare: Att politisera pandemin

Foto: Jukka-Pekka Flander/SDP
Regeringskoalitionen under ledning av statsminister Sanna Marin förtjänar beröm för hanteringen av coronakrisen.

Förtroendeomröstningen som gällde social- och hälsovårdsminister Krista Kiuru visade med all önskvärd tydlighet den samlade oppositionens tendens att politisera coronaviruspandemin. Regeringen har skött den svåra pandemisituationen med en sådan målmedvetenhet och säkerhet att hela episoden känns som ett spel för gallerierna och en önskan att gripa efter halmstrån.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Samlingspartiet, Kristdemokraterna och Rörelse Nu har lyssnat på populismens lockrop och försöker göra politik av någonting som egentligen inte borde ha ideologiska förtecken. Sannfinländarnas populism är av ett djupare slag och förvånar egentligen inte. Att Samlingspartiet och Petteri Orpo nu vill överträffa dem i populism är däremot något förvånande. När man tänker på hur regeringar kommunicerar om pandemin runtom hela världen, är det uppenbart att Finland har haft en klar och tydlig linje.

 

Till en del är coronaviruspandemin inte en vänster-högerfråga. Populistiska regeringar överallt har svårt att kommunicera till sina väljare om pandemin för att det ligger i populismens natur att sådana partier driver sina egna intressen framför folkets som de påstår sig representera. Det här gäller både vänster- och högerpopulister från till exempel Mexiko, Nicaragua, Brasilien och USA.

 

Det är inte bra för det politiska systemet att politisera pandemin i ett land som Finland där vi har ett hälsovårdssystem som är tillgängligt för alla. I vissa länder som USA måste frågan vara politisk för att bristen på hälsovård för de fattiga så uppenbart hotar den allmänna hälsosituationen när landet drabbas av en pandemi. Att inte ha tillgång till hälsovård är en politisk fråga. Vår välfärd ger oss däremot den lyxiga situationen att vi inte behöver strida om huruvida de som drabbas av coronaviruset ska få vård. Våra oppositionspolitiker väljer att inte se den stora bilden av hur en tydlig kommunikation från regeringens sida har hittills hållit Finland flytande i en mycket svår situation. Vår regeringskoalition under ledning av statsminister Sanna Marin förtjänar beröm för hur krisen har hanterats och det gäller alla ministrar som ett samspelt lag.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE