Huvudnyheter

Ledare: Främja det kommunala uppropet mot kärnvapen

Förenta nationerna godkände 2017 ett avtal om totalförbud av kärnvapen med rösterna 122-1. Nederländerna röstade emot, Singapore blankt och Finland hörde till dem som lät bli att rösta.

 

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

I sin födelsedagsintervju för ABL ansåg FSD:s fullmäktigeordförande Folke Sundman att både Sveriges och Finlands regeringar borde skriva på FN:s avtal om totalförbud av kärnvapen. När FN röstade om avtalet 2017 med rösterna 122-1, var Sverige ett av de få europeiska länderna som röstade för, medan Finland, i likhet med de stora kärnvapenmakterna, lät bli att delta i omröstningen. Nu finns det en chans till kursändring i kärnvapenfrågan som är aktuell både i kommunalpolitiken och på regeringsnivå.

 

 

Socialdemokraterna i både Sverige och Finland har partikongressbeslut för anslutning till avtalet. Hittills har bara en handfull europeiska länder faktiskt anslutit sig till avtalet, bland dem Irland och Österrike. Ett sätt att sätta press på regeringar är att kommuner ansluter sig till uppropet mot kärnvapen och detta är det skäl att främja i bästa socialdemokratiska anda.

 

FSD:s ordförande Anette Karlsson lämnade in i augusti en motion om att Borgå skulle gå i bräschen och ansluta sig till det kommunala uppropet av ICAN, International Campaign to Abolish Nuclear Weapons. Karlssons motion sammanföll med 75-årsminnet av Hiroshima och Nagasaki. I Jakobstads fullmäktige har nu FSD:s vice ordförande Jacob Storbjörk lämnat in en liknande motion. Det här är inte bara en sak för FSD som partiets samvete eller en lokal fråga i Borgå eller Jakobstad, utan en global kampanj där varje kommun kan delta. Koalitionen ICAN tilldelades för övrigt Nobels fredspris 2017 efter att avtalet gick igenom i FN:s generalförsamling. Dessutom stöder 84 procent av finländarna ett totalförbud av kärnvapen enligt en opinionsundersökning.

 

Det kommunala uppropet till stöd för FN:s konvention om kärnvapenförbud har godkänts i världsstäder som Hiroshima, Nagasaki, Sydney, Oslo, Paris, Barcelona, Berlin, Genève och Washington DC. I augusti blev Göteborg den första staden i Sverige att godkänna uppropet ICAN Cities Appeal. I Norge, hemvist för Nobels fredspris, har åtminstone femton kommuner anslutit sig, bland dem den avlägsna skärgårdskommunen Vega i Nordland fylke med 1 200 invånare.

 

Det är inte bara pandemier och klimatkatastrofer som hotar mänskligheten. Om vad som hände i Hiroshima och Nagasaki 1945 glöms bort, finns alltid risken att det händer igen. Människan är fullt kapabel att utplåna allt liv på jorden, flera gånger om. Den risken som kärnvapen för med sig gäller oss alla oavsett partibeteckning och nationalitet. Men som nordiska socialdemokrater förpliktar vårt arv i fredens tjänst oss speciellt att hålla den här frågan på tapeten. ICAN Cities Appeal är ett sätt att ta ställning mot kärnvapen och uppropet borde tas upp till behandling överallt i Finland, inklusive Helsingfors.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE