Opinion

Ledare: Långsiktigt arbete börjar ge resultat

Hundratals socialdemokrater engagerade i ett trettiotal arbetsgrupper skapar en stabil grund för partiet att stå på. Programarbetet har redan placerat partiet i samhällsdebattens nav.

 

LEDARE

 

I våras skrev De grönas retorikmästare Ville Niinistö – i sociala medier förstås – att många partier är för odemokratiska och toppstyrda, inklusive SDP. Inget kunde vara mer fel i en situation där partiets programarbete öppnats för alla medlemmar och engagerar cirka 450 medlemmar. Samtliga fäster blicken vid Finland 2030, med FN:s Agenda 2030 som utgångspunkt.

 

Det handlar om långsiktigt demokratiskt arbete. Ett arbete som redan har börjat ge resultat. Det regnar initiativ så till den grad att det i mediabruset höjts kommentarer om att initiativen rentav vore för många.

 

En våg har vräkt in och sköljt bort nej-stämpeln. SDP har hamnat i blickfånget. Att partiet toppat opinionsundersökningarna och ses som ett av två troliga alternativ till statsministerposten efter nästa val har förstås förstärkt detta. Regeringens risade insatser likaså.

 

Som Finlands svenska socialdemokraters (FSD) hedersordförande Jacob Söderman uttrycker det i sin senaste ABL-kolumn om diverse politiska orosmoln:

 

“Glädjande är dock att socialdemokraterna under ledning av Antti Rinne har karpat upp sig och kommer troligen göra ett gott riksdagsval.”

 

SDP:s programarbete är motsatsen till ett hastbygge på lös grund. Det är ett fundament för det kommande decenniet. Exemplen är många men här kan framför allt nämnas det skattepolitiska programmet, globalpolitiska programmet, program för att minska ojämlikheten och allmäntrygghetsmodellen för att förenkla och förbättra stödsystemet för social trygghet.

 

Speciellt det sistnämnda kan bli en central fråga i riksdagsvalet. SDP vill precis som huvudkonkurrenten Samlingspartiet förenkla stödsystemet. Men där högern tror på käpp och nedskärningar har socialdemokraterna högre tankar om folk och bygger modellen så att utbildning värderas högt samtidigt som det alltid ska löna sig att jobba. Att ingen ska straffas för sådant en inte kan påverka som i den så kallade “aktiveringsmodellen” borde vara självklart. Men så är inte fallet innan regeringsmakten byts ut. Tvärtom kan det bli mer av den varan ännu i höst, vilket skadar människor i en utsatt situation, men lär stärka vänsterkrafternas stöd.

 

SDP:s allmäntrygghetsmodell ska ännu konkretiseras i valprogrammet. Det som nu är klart är strukturerna, som ABL redogjort för ett flertal gånger. Arbetet har tagit ett par år. Är det snabbt marscherat eller långsamt malande? Modellens arkitekt Matias Mäkynen från Vasa konstaterade på vårens partifullmäktige att modellens tidtabell knappast skulle tillfredsställa krafterna i föreningen Liike nyt – som ifrågasätter partiernas demokratiska funktionalitet – men att demokrati kräver tid och att bra saker inte kan skapas i en handvändning.

 

SDP har klara visioner: stoppa skatteflykten, utrota pensionärsfattigdomen, satsa på utbildning, reformera familjeledigheterna för mer jämställdhet, förnya socialskyddet, med mera. Det kostar, men alla förslag har gjorts med kalkyler för finansieringen i den mån det är möjligt, alltså i grova drag. Samtidigt kostar utslagning, skatteflykt och sjuk befolkning också massor. Har vi råd med ett ojämlikt samhälle? Nej.

 

SDP-visionerna är präglade av realism i och med tidsperspektivet. Enorma reformer ska inte drivas igenom i ett slag, som nuvarande regering försöker med vård- och landskapsreformen.

 

Det finns mycket att göra. Med vem det eventuellt bäst skulle ske är för tidigt att sia om. Gemensamma nämnare och olikheter finns över nästan hela partiskalan. Som SDP:s vice ordförande Maarit Feldt-Ranta sade till Helsingin Sanomat: SDP:s styrka i sammanhanget är att partiet kunnat regera med väldigt olika partier, något som historiskt varit av vital betydelse för landet.

 

I nuläget är Feldt-Ranta FSD:s enda riksdagsledamot. Om ett år har hon förhoppningsvis sällskap av ett par FSD-kamrater i granitborgens finrum. Förutsättningarna är goda för både distriktet och hela partiet att göra ett gott val.

 

En styrka är långsiktig målmedvetenhet som programarbetet är det yttersta exemplet på. SDP undviker de svenska kamraternas misstag att göra helomvändningar över en natt. Allra minst i en osolidarisk riktning.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE