Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Uutiset

Leena Mankkinen: Sote-uudistusta jatkettava ilman valinnanvapautta ja maakuntia

Leena Mankkinen sanoo, että vaalikampanjaa on ollut ilo tehdä. Ehdokkaiden kesken on ollut reilu meininki.

Monet Pirkanmaan sosialidemokraattien kansanedustajaehdokkaat mainitsevat yhdeksi maan tärkeimmäksi uudistukseksi vuosia tekeillä olleen sote-uudistuksen. Näin myös ylöjärveläinen Leena Mankkinen. Hänenkin kiinnostuksensa asiaan juontaa juurensa työhistoriaan.

– Olen valmistunut Tampereen yliopistosta sosiaalihuoltajaksi. Koulutus on mahdollistanut pitkän työuran monien ihmisryhmien parissa: vanhusten, vammaisten, vankien ja sotaveteraanien. Viimeinen työpaikkani ennen eläkkeelle jäämistä oli valtakunnallinen Kaatuneitten Omaisten Liitto ry, jonka palveluksessa sain toimia sotaleskien ja sotaorpojen etujen ajajana.

Mankkinen sanoo, että hän on seurannut sote-uudistusta sen alkuvaiheista lähtien. Tämä selittänee sen, että hänellä on varsin selkeä näkemys siitä kuinka uudistus pitää toteuttaa.

– Työtä on jatkettava, mutta ilman valinnanvapaus- ja maakuntakuviota. Järjestämisvastuun on oltava julkisella sektorilla. Palvelutuotantoa täydentävät kolmannen sektorin järjestöt ja yksityinen sektori. Perustason palveluita vahvistetaan lisäämällä lääkäreitä ja hoitajia. Tavoitteena on hoitotakuu, jonka mukaan kiireettömään hoitoon on päästävä viikon kuluessa.

Mankkinen haluaa myös puheena olleen ja olevan sosiaaliturvan uudistamista.

– SDP:n yleisturvamalli yksinkertaistaa ja selkeyttää etuuksien määräytymistä. Perhevapaauudistus on sekin saatava vihdoin kuntoon.

Hoitajamitoitus kirjattava lakiin

Mankkinen on johtanut työuransa aikana monessa kunnassa vanhustyötä. Hän on toiminut muun muassa Akassa silloisen Toijalan kaupungin vanhustyönjohtajana. Kokemusta löytyy myös oman äidin omaishoitajana.

– Viime kuukausina esiin ryöpsähtäneet ongelmat eivät ole uusia. Aika ajoin ne nousevat vahvasti esiin, mutta eivät ole johtaneet muutoksiin. Demariministerin toimesta hoitajamitoitusta yritettiin aikoinaan uuteen vanhuspalvelulakiin, mutta se ei kelvannut silloiselle hallituskumppanille.

– Hoitajamitoitus, 0,7 hoitajaa per vanhus, on ollut jo 1990-luvulla suosituksena voimassa. Siihen minulla on virkamiehenä ollut mahdollisuus vedota silloin, kun on tarvittu lisää hoitajia. Suositusta ei kuitenkaan ole kaikkialla noudatettu, joten se on nyt kirjattava sitovana lakiin, Mankkinen sanoo.

Hänen mukaansa tärkeintä on, että vanhusten hoiva-asumista ei jätetä kansainvälisten pääomasijoittajien voitontavoittelun pelikentälle.

– Hoivapalveluiden ja kotihoidon valvonta on ollut hampaatonta, siksi valvontajärjestelmäänkin on panostettava.

Kaikki eivät kykene ostamaan lääkkeitään

Mankkisen mukaan päättyneellä hallituskaudella tehtiin paljon epäoikeudenmukaisia, ihmisten taloudellista toimeentuloa heikentäviä päätöksiä.

– Tampereen Diabetesyhdistyksen puheenjohtajana olen saanut tutustua lääkkeiden ja hoitotarvikkeiden hinnannousun seurauksiin. Kotona asuvat eläkeläiset eivät pysty ostamaan heille määrättyjä lääkkeitä, koska varat eivät yksinkertaisesti riitä.

Toisena esimerkkinä Mankkinen mainitsee ministeri Anne Bernerin (kesk.) taksiuudistuksen, jota jokin aika sitten kritisoitiin vammaisjärjestöjen tilaisuudessa, johon hän osallistui.

– Taksin käyttäjät toivat konkreettisesti esille millaisiin tilanteisiin eri vammaryhmiä edustavat ihmiset ovat joutuneet. Yhteistä kaikille auton tilaajille oli tilauksen epäluotettavuus ja pitkät odotusajat, Epäkohteliasta käytöstäkin on kohdattu.

– Paljon ylistetty valinnanvapaus ei koske asiakkaita, vaan taksiautoilijoita. Nykyisin he voivat itse päättää työvuoroistaan ja siitä kenet ottaa kyytiinsä. Kaikki asiakkaat eivät ole kelvanneet ja yöaikaan ei ole ollut autoja saatavilla. Sitten on vielä kolmenlaisia takseja, on sote-takseja, kelatakseja ja itse maksavien takseja.

Vaalit ja hallitusneuvottelut ratkaisevat

Mankkinen ei lähde priorisoimaan SDP:n mahdollisia hallituskumppaneita, vaan toteaa vaalien ja hallitusneuvottelujen ratkaisevan.

– Vaalit kertovat mahdolliset hallituspuolueet ja hallitusneuvotteluissa selviää, jos demarit niihin yltävät, kenen kanssa saamme omia tavoitteitamme parhaiten vietyä eteenpäin. Jos tai kun olemme hallituksessa, isojen yhteiskunnallisten asioiden ratkaisussa on tärkeää pitää myös oppositio mukana parlamentarismia kunnioittaen.

– Politiikka on yhteisten asioiden hoitamista vastuullisesti, tasa-arvoisesti ja oikeudenmukaisesti. Luottamus on asia, joka on ansaittava. Sen jälkeen on helpompi tehdä yhteistyötä muiden kanssa. Sovituista asioista on pidettävä kiinni.

Mankkisen perheeseen kuuluu lapsi ja hänen perheensä. Mummu Mankkisesta tuli neljä vuotta sitten. Vaikka hän kasvatti yksinhuoltajana lapsensa, aikaa on aina löytynyt paitsi lukuisiin haastaviin työtehtäviin myös luottamustoimiin.

– Ensimmäisessä kunnallisessa luottamustehtävässäni nuorisolautakunnan jäsenenä aloitin vuonna 1968. Puolueeseen olen liittynyt yliopistolla vuonna 1970, kun minut valittiin ylioppilaskunnan edustajistoon, Mankkinen kertoo.

– Vuosien varrella olen osallistunut monien kuntayhtymien toimintaan. Tällä kaudella olen Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallituksen jäsen.

Urheilu aina osa elämää

Urheilun järjestötyö on vienyt loput Mankkisen vapaa-ajasta. Hän on ollut kahden urheiluseuran puheenjohtaja, TUL:n Tampereen piirin puheenjohtaja, Hämeen Liikunta ja Urheilu ry:n puheenjohtaja ja TUL:n liittovaltuutettu kymmenisen vuotta.

Nuorempana hän myös ohjasi sekä valmensi vesivoimistelijoita ja voimistelijoita.

– Myöhemmin olen keskittynyt vain oman hyvinvointini ylläpitämiseen pallopelejä pelaamalla. Aluksi lajina oli jalkapallo, sitten lentopallo ja viimeisten vuosikymmenten ajan tennis. Viimevuosiin asti olen kiertänyt TUL:n tennisjoukkueen kanssa kansainvälisen Työväen Urheiluliitto CSIT:n kisoissa eri puolilla Eurooppaa. Pelitouhuissa mukana oleminen on ollut ensisijaisesti sosiaalista kanssakäymistä ja yhdessäoloa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE