Ulkomaat

Lehti: Flynn ei toiminut yksin? – Trump: ”Vehkeilyä ei kerta kaikkiaan ole ollut”

Lehtikuva
Lehtikuva
Lehtikuva

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin entinen kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Michael T. Flynn ei toiminut yksin ollessaan yhteydessä venäläisiin, kertoo New York Times lähteisiinsä viitaten.

Lehden mukaan Flynn oli kiinteästi yhteydessä Trumpin vallanvaihtoa valmistelevaan ryhmään. Lähteinä on sähköposteja, haastatteluja sekä oikeuden asiakirjoja.

Flynn oli yhteydessä työryhmään ennen ja jälkeen tapaamistaan suurlähettiläs Sergei Kisljakin kanssa, New York Times kertoo. Valkoinen talo on maalannut Flynnistä kuvaa enemmän itsenäisenä toimijana asiassa.

Aiemmin presidentti Trump on kiistänyt, että hänen vaalikampanjansa ja Venäjän välillä olisi ollut vehkeilyä.

– Se, mitä on tullut esille, ei ole vehkeilyä. Vehkeilyä ei kerta kaikkiaan ole ollut. Niinpä olemme tyytyväisiä, Trump sanoi lähtiessään eilen Valkoisesta talosta kohti New Yorkia.

Trump kommentoi asiaa sen jälkeen, kun hänen entinen turvallisuusneuvonantajansa Flynn oli myöntänyt oikeudessa valehdelleensa liittovaltion poliisille FBI:lle yhteydenpidostaan Venäjän edustajien kanssa.

Flynn on myös luvannut tehdä yhteistyötä Venäjä-kytköksiä selvittävien erikoistutkijoiden kanssa.

Trumpin mukaan hän ei ole huolissaan, mitä Flynn mahdollisesti kertoo tutkijoille.

Kohutviitin kirjoitti asianajaja, ei Trump?

Keskustelu on pyörinyt myös Trumpin yhden tviitin ympärillä. Tviitti Flynnin saamista syytteistä ei ilmeisesti ollut presidentin itsensä kirjoittama. Kaksi Washington Postin haastattelemaa nimetöntä lähdettä kertoo, että tviitin oli kirjoittanut Trumpin henkilökohtainen lakimies John Dowd.

Tviitin mukaan Trump joutui erottamaan Flynnin siksi, että tämä oli valehdellut varapresidentille ja liittovaltion poliisille FBI:lle. Se tarkoittaisi Trumpin tienneen jo erottamispäätöksen tehdessään, että Flynn oli valehdellut FBI:lle. Erottamisen aikaan Valkoinen talo kuitenkin perusteli potkuja pelkästään varapresidentille valehtelemisella, ja tieto FBI:lle valehtelusta tuli julkisuuteen vasta myöhemmin.

Joidenkin oikeusoppineiden mielestä tviitti oli yksi todiste lisää siitä, että Trump syyllistyi oikeuden häiritsemiseen pyytäessään FBI:n silloista johtajaa James Comeyta luopumaan Flynniin kohdistuvasta tutkinnasta ja erottaessaan myöhemmin Comeyn, joka ei ollut toteuttanut pyyntöä.

Mikäli tviitti ei ole Trumpin itsensä kirjoittama, se voi vähentää asian merkitystä.

Dowd kommentoi asiaa Washington Postille ja totesi tviitin sisältäneen ainoastaan samoja asioita kuin Valkoisen talon lakimiehen Ty Cobbin aiempi lausunto. Tosiasiassa mikään Cobbin lausunnossa ei kuitenkaan anna viitteitä siitä, milloin Trump sai tietää FBI:lle valehtelusta.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat