Ulkomaat

Lehtitiedot: Trumpin painostus johti Nato-johtajien ylimääräiseen istuntoon – Reuters: Presidentti ei uhannut Nato-erolla

Lehtikuva
Lehtikuva

Sotilasliitto Naton johtajat pitävät ylimääräisen istunnon presidentti Donald Trumpin esittämän määräraha-arvostelun vuoksi, kertovat uutistoimistot AFP, DPA ja Reuters nimettömiin lähteisiin viitaten.

Saksalaisen DPA:n mukaan Trump on uhannut Yhdysvaltojen lähtevän omille teilleen, jos muut sotilasliiton maat eivät lisää heti puolustusmenojaan sovitulle tasolle. Esimerkiksi kuitenkin uutistoimisto Reuters on kiistänyt omiin lähteisiinsä vedoten Trumpin suoranaisesti uhanneen liittoa Yhdysvaltojen mahdollisella erolla.

Trump on toistuvasti ja kovasanaisesti arvostellut Nato-liittolaisia siitä, että näiden puolustusmenot jäävät alle sovitun vähintään kahden prosentin tason bruttokansantuotteesta. DPA:n mukaan vain kahdeksan Nato-maan odotetaan pääsevän tänä vuonna tavoitteeseen.

Trump jatkoi keskiviikkona aloittamaansa Nato-maihin ja etenkin Saksaan kohdistunutta kritisointia myös torstaina esimerkiksi Twitterissä.

– Presidentit ovat yrittäneet vuosia tuloksetta saada Saksaa ja muita rikkaita Nato-maita maksamaan enemmän suojastaan Venäjän varalle. Maat maksavat vain murto-osan kustannuksistaan. US maksaa miljardeja dollareita liikaa tukeakseen Eurooppaa ja häviää samalla suuresti kaupassa, Trump painotti.

– Tämän päälle Saksa alkoi maksaa Venäjälle, maalle jonka varalle he haluavat suojaa, miljardeja dollareita kaasuputkea varten tyydyttääkseen energiatarvettaan. Ei hyväksyttävää! Trump vielä jatkoi toistaen vielä eilisen vaatimuksensa siitä, että kaikkien Nato-maiden pitäisi nostaa välittömästi puolustusmenonsa 2 prosenttiin maiden BKT:sta.

Trump esitti eilen lisäksi, että Nato-maiden puolustusmenot pitäisi nostaa neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta

Suomen entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) kommentoi Trumpin puheita eilen tuoreeltaan Facebook-tilillään.

”Seuraan Yhdysvaltain presidentin norsua posliinikaupassa muistuttavaa käyttäytymistä Naton huippukokouksessa tyytyväisenä siihen, että meidän ei tarvitse järjestön jäsenenä kommentoida hänen edesottamuksiaan ja varustautumisuhoiluaan.”

Nato-maiden tavoitteena on nostaa jokaisen maan puolustusmenot kohti kahta prosenttia vuoteen 2024 mennessä. Tavoitteesta sovittiin Walesin huippukokouksessa neljä vuotta sitten.

Eilen Trump tviittasi, että kahden prosentin tavoite pitää saavuttaa välittömästi. Lisäksi hän ehdotti yllättäen uudeksi tavoitteeksi neljää prosenttia.

Naton tuoreiden tietojen mukaan arviolta kahdeksan maata 29:stä on pääsemässä tavoitteeseen tänä vuonna. Kaikki Nato-maat kasvattavat sotilasliiton mukaan puolustusmenojaan.

Ennen tietoa hätäistunnosta odotuksena oli, että Nato-maat keskittyisivät kokouksessa Afganistaniin, Ukrainaan ja Georgiaan. Myös presidentti Sauli Niinistön oli määrä osallistua kumppanimaan edustajana kokouksen Afganistan-osuuteen.

Uutista on päivitetty klo 13:02. 

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 43 Demokraatti
UUSI DEMOKRAATTI - Poliittinen aikakauslehti
SÄIDEN ARMOILLA - Politiikan tuulet nostavat SDP:tä
MACRON JUPITER - Ranskan Kennedy
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat