Politiikka

”Leimakirveiden heittely ei paranna perheiden arkea” – Keskustan Kaikkonen: Kaikkien puolueiden kerrottava vaihtoehtonsa uudistuksesta vaaleihin mentäessä

Lehtikuva / Martti Kainulainen
Lehtikuva / Martti Kainulainen
Lehtikuva / Martti Kainulainen

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen kirjoittaa tuoreessa blogitekstissään, että Suomeen tarvitaan perhevapaauudistusta, jossa isien roolia vahvistetaan ja tätä kautta lisätään tasa-arvoa.

– Sen on kuitenkin oltava aito parannus suomalaisille perheille, ei heikennys, Kaikkonen kuvailee uudistusta.

Kaikkonen esittää kirjoituksessaan perheiden ansaitsevat sen, että eduskuntavaaleihin mentäessä jokainen puolue kertoo oman vaihtoehtonsa uudistuksesta. Perhevapaauudistuksesta on hänen mukaansa sovittava viimeistään seuraavissa hallitusneuvotteluissa. Samalla uudistukselle on turvattava Kaikkosen mukaan riittävä rahoitus.

– Me uskomme, että perheet tietävät parhaiten itse, miten ja kuka lapset hoitaa. Siksi perheiden erilaiset elämäntilanteet on huomioitava uudistuksessa ja mahdollistettava itse kullekin sopivat valinnat.

Kaikkonen arvioi blogissaan, että Suomessa on kenties maailman paras varhaiskasvatusjärjestelmä. Hän pitää myös arvokkaana, että Suomessa on mahdollista hoitaa pieniä lapsia kotona.

– Silti perhevapaauudistus tarvitaan, hän esittää.

Kotihoidontukea olisi leikattu. Tätä Keskusta ei voinut hyväksyä.

Kaikkonen toistaa perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) ja pääministeri Juha Sipilän (kesk.) näkökantaa, ja toteaa, että perjantaina kaadettu uudistus olisi ollut suurimmalle osalle perheistä leikkaus toimeentuloon.

– Kotihoidontukea olisi leikattu. Etenkin pienituloisten ja monilapsisten perheiden asema olisi heikentynyt. Tätä Keskusta ei voinut hyväksyä.

Hän toteaa keskustan olevan valmis kehittämään kotihoidontukea, mutta puolue ei Kaikkosen mukaan hyväksy sen romuttamista.

– Erilaisille perheille on turvattava tasa-arvoiset valinnanmahdollisuudet lastenhoidossa niin kotihoidon, laadukkaan varhaiskasvatuksen kuin muidenkin hoitomuotojen osalta.

Kaikkosesta on tärkeää, että työelämän tasa-arvo lisääntyy

Kaikkonen kirjoittaa pitävänsä tärkeänä, että työelämän tasa-arvo lisääntyy ja että isät käyttäisivät nykyistä enemmän perhevapaita. Hän kuitenkin huomauttaa, että tasa-arvoa pystytään edistämään myös perheiden valinnanmahdollisuutta kunnioittamalla.

– Työelämän tasa-arvon lisäämiseksi jo viime vuonna hallitus toteutti uudistuksen, joka osoittaa 2 500 euron kertakorvauksen äidin työnantajalle. Se tasaa vanhemmuuden kustannuksia äidin ja isän työnantajien välillä. Ratkaisu myös lisää tasa-arvoa ja parantaa etenkin nuorten naisten asemaa työmarkkinoilla. Tasa-arvotyötä on jatkettava.

Hän esittelee keskustan vaihtoehtoa perhevapaauudistukseksi, jossa tulosidonnaisia perhevapaita pidennetään ja vapaiden käyttöä joustavoitetaan.

– Pienten lasten vanhemmille on luotava paremmat mahdollisuudet osa-aikatyöhön. Kotihoidontuki säilyy vaihtoehtona perheille. Mikä on elämäntilanteeseen sopivin hoitomuoto, sen päättävät perheet itse – eivät poliitikot. Näin sen haluamme olevan, Kaikkonen kirjoittaa.

– Perheiden arkea ei paranna sellainen vanhanaikainen leimakirveiden heittely, jota on viime päivinä nähty.

Kommentillaan kaikkonen viittaa mediassa ja sosiaalisessa mediassa esitettyihin väitteisiin, joissa keskustaa on syytetty jämähtyneisyydestä liittyen perhevapaauudistukseen.

 

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 49 Demokraatti
KEVYET TULOKSET - Perustulokokeilu päättyy vuoden lopussa
LIISA JAAKONSAARI- Konkarimeppi kertoo oppineensa ainakin yhden asian -
TARKKA JA LENNON - Kirja-arvioissa muistelmia
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat