Nyheter

Lennart Svensson tog på sig protestmössan och höll brandtal

Foto: Johan Kvarnström
Foto: Johan Kvarnström
Foto: Johan Kvarnström

Kamraternas kamrat, Lennart Svensson 93 år, besökte de finlandssvenska socialdemokraternas kongress för 54:e gången och värmde allas hjärtan och tände kampglöd för en rättvisare värld.

 

“Ni kanske undrar vad jag har för mössa på mig?” frågade svenska socialdemokratiska partiets hedersgäst Lennart Svensson i sitt hälsningsanförande på kongressen i Vasa. Hans medverkan är legendarisk och mössan gav en vink om vad som komma skulle i veckoslutets mest uppskattade taltur. Lennart Svenssons mössa, en rosa med kattöron, handlar om vårens kampanjvapen mot Donald Trumps sexistiska kommentarer, så kallade pussyhats. Jämställdhetsmössan, kallade Svensson den och jämställdhet talade han för koncist och från hjärtat.

På föregående kongress fick han ett ungdomsstipendium uppkallat efter sig, vilket rörde honom djupt.

– Då sade jag att om jag får leva och ha hälsan så kan inget hindra mig från att komma igen. Den finlandssvenska socialdemokratin ligger mig så nära om hjärtat. Jag har ofta berättat om den stora betydelse som finlandssvenska socialdemokrater har haft för samarbetet.

Svensson beskrev årets kongressmotioner som angelägna för socialdemokratin i hela Norden och hela världen.

– Det har varit en glädje att höra många nya kamrater, välformulerade sådana. Jag brukar inte kommentera beslut, men jag anslutet mig helt till att Sverige och Finland ska stödja avvecklingen av kärnvapen.

– Jag måste naturligtvis betona hur viktigt att vi i studier och debatt alltid lyfter fram våra socialdemokratiska mål, jämlikhet och solidaritet. Det ger stimulans att delta vardagligt i partiarbetet, sade Svensson som avslutade med att säga att han kanske kommer nästa år också om hälsan tillåter.

 

Sedan blev det givetvis stående ovationer till kamraternas kamrat, Lennart Svensson.

 

FSD:s styrelsemedlem Jonna Lindqvist tackade för talet och berättade att hon minns Lennarts tal på den första kongressen hon deltog i för sju år sedan.

– Då kände jag att jag hittat min rörelse.

Lennart Svenssons stipendium gick till hela FSUD som på kongressen representerades av ordförande Rebecca Åkers och vice ordförande Lukas Lundin.

Delningar

Dela denna artikel

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Följ oss:
Mer om ämnet:

Kommentarer

Mest lästa