Politiikka

Li Andersson: ”Nyt on kyse siitä, onko Juha Sipilällä selkärankaa rehellisesti myöntää virheensä”

Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander

Hallitus on antanut esityksen sote-laista, joka kaupallistaisi sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut ennennäkemättömällä tavalla, arvostelee vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

Anderssonin mukaan hallituksen sote-malli nostaa kustannuksia, mahdollistaa kermankuorinnan ja kustannusten siirtelyn sekä asiakkaan pompottelun. Se myös tuottaa suurta epävarmuutta henkilökunnalle, jota uhkaavat massiiviset irtisanomiset ja työolojen heikentyminen.

– Hallitus lähettää tällä lakiesityksellä jäätävät naistenpäivän terveiset laitoshuoltajille, ruokapalvelutyöntekijöille, lähihoitajille, sairaanhoitajille ja sosiaalityön ammattilaisille. Tämä esitys ei kunnioita näiden ammattilaisten tärkeää työtä.

Näin tärkeässä uudistuksessa ei voi olla kysymys ylpeydestä, Sipilän omista lehmänkaupoista tai huonosti tehdyn työn väkisin puolustamisesta.

– Järjestelmää luodaan niin, että nykyiset suuret toimijat voivat jakaa markkinat keskenään ja saada paikallisesti määräävät markkina-asemat. Mallin virheiden korjaaminen jälkikäteen voi maksaa satoja miljoonia tai miljardeja euroja. Ja tämä kaikki sen vuoksi, että Sipilän hallitus haluaa kiirehtiä huonosti valmisteltua esitystä, Andersson sanoo.

Vasemmistoliitto vaatii paluuta uudistuksen alkuperäisiin tavoitteisiin, eli hyvinvointi- ja terveyserojen kaventamiseen, kustannusten kasvun hillintään, palvelujen yhdenvertaisuuden ja saatavuuden parantamiseen, palveluintegraatioon sekä peruspalvelujen vahvistamiseen.

– Nyt on kyse siitä, onko Juha Sipilällä selkärankaa rehellisesti myöntää virheensä ja punnita kaupallisen soten riskejä. Näin tärkeässä uudistuksessa ei voi olla kysymys ylpeydestä, Sipilän omista lehmänkaupoista tai huonosti tehdyn työn väkisin puolustamisesta. Kaupallinen sote toisi mukanaan ongelmia kymmeniksi vuosiksi ja siihen meillä ei ole varaa. Sipilällä on oltava rohkeutta viheltää tämä uhkapeli poikki nyt, kun siihen on vielä mahdollisuus, Andersson sanoo.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat