Politiikka

Li Andersson Orpon sote-lausunnosta: ”Onhan se aikamoinen pommi”

Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson yllättyi valtionvarainministeri Petteri Orpon (kok.) lausunnosta, jonka mukaan sote-uudistukseen liittyvä pakkoyhtiöittäminen on perustuslain vastainen.

– Onhan se aikamoinen pommi, kun valtiovarainministeri itse tällaisia ehdottomia linjauksia tekee. Vaikuttaa siltä, että kaikki muut  puolueet paitsi kokoomus pitää kiinni siitä, että annetaan perustuslakivaliokunnalle työrauha. Nämä ulostulot ovat koko ajan tulleet heidän suunnaltaan, Andersson sanoi.

Anderssonin mukaan hallituksen parhaillaan perustuslakivaliokunnan käsittelyssä olevassa esityksessä on ollut ristiriita, jonka yhtiöittämisvelvoitteen poistaminen ratkaisee.

– Julkinen valta on perustuslain mukaan aina viime kädessä velvollinen turvaamaan kaikille kansalaisille heille perustuslain mukaan kuuluvaa sosiaali- ja terveydenhuoltoa. Yhtiömuoto pakottaisi julkisenkin puolen toimimaan liiketaloudellisin perustein eli huolehtimaan yhtiön taloudellisesta kantokyvystä. Jännite näiden välillä poistuu nyt, mikäli perustuslakivaliokunta päätyy tällaiseen ratkaisuun.

Yhtiöittämisvelvoitteesta luopuminen ei Anderssonin mukaan kuitenkaan poista valinnanvapausmalliin liittyviä ongelmia.

– Se on merkittävä parannus kansanvallan ja läpinäkyvyyden kannalta, mutta järjestelmään sisältyy edelleen todella suuria kustannusriskejä eikä tämä ratkaise sosiaali- ja terveydenhuollon suurimpia ongelmia, jotka liittyvät pienituloisten hoitoonpääsyyn ja liian korkeisiin asiakasmaksuihin.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat