Politiikka

Li Andersson: Pääministerin aika antaa vastauksia 

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Vasemmistoliiton Li Andersson vaatii pääministeri Siopilän sidonnaisuuksia esiin.
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Vasemmistoliiton Li Andersson vaatii pääministeri Siopilän sidonnaisuuksia esiin.
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Vasemmistoliiton Li Andersson vaatii pääministeri Siopilän sidonnaisuuksia esiin.

Vasemmistoliitto vaatii pääministeriä lopettamaan kiertelyn ja salailun ja tuomaan avoimesti julki sekä kirjeenvaihtonsa Yleisradion kanssa että yhteiskunnallisesti merkittävät sidonnaisuutensa.

– Pääministeri Juha Sipilän ja tämän lähipiirin toiminta liittyen Terrafame- ja Talvivaara-yhtiöiden liiketoimintaan on joutunut viime aikoina tarkastelun kohteeksi, sanoo vasemmistoliiton Li Andersson.

Pääministeri ei ole suostunut julkistamaan Ylen kanssa asiasta viime viikonloppuna käymäänsä kirjeenvaihtoa. Yle julkisti keskiviikkoiltana otteita kirjeenvaihdosta.

– Pääministerin ja Ylen kirjeenvaihdosta on saatava avoin ja perusteellinen selvitys, jotta on mahdollista arvioida, missä määrin pääministeri on vaikuttanut tai yrittänyt vaikuttaa Ylen journalistiseen sisältöön Terrafamea koskevassa uutisoinnissa, Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoo.

– Niin pääministeri Sipilän kuin Ylen johdon toiminta herättää todella vakavia ja perustavanlaatuisia kysymyksiä, joihin pitää saada kunnolliset vastaukset

Vasemmistoliitto katsoo, että Terrafame- ja Talvivaara-toiminnan riippumattomuuden arvioimiseksi on välttämätöntä saada lisätietoa myös Sipilän valtiosihteerin Paula Lehtomäen ja tämän lähipiirin kytköksistä kyseiseen liiketoimintaan. Julkisten tietojen mukaan Lehtomäen mies olisi Talvivaaran keskeinen omistaja.

Lisäksi pääministeri Sipilä ei ole suostunut kertomaan niin sanottujen vakuutuskuortensa sisältöä, minkä vuoksi keskeinen osa hänen omistuksistaan on julkisuudelta piilossa.

Suomalainen yhteiskuntamalli perustuu keskinäiseen luottamukseen ja avoimuuteen. Julkisen vallan käytössä läpinäkyvyyden vaatimus korostuu.

– Pääministeri on Suomen yhteiskunnallisesti vaikutusvaltaisin henkilö. Hyvän hallinnon periaatteet, lain velvoitteet ja kansalaisten luottamus edellyttävät, että pääministeri kertoo avoimesti kaikista omistuksistaan ja yhteiskunnallisesti merkittävistä sidonnaissuhteistaan. Sama vaatimus koskee myös muita korkeita vallan käyttäjiä, Li Andersson sanoo.

 

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat