Politiikka

Li Andersson: ”Tämä kuvaa hyvin mitä “paikallinen sopiminen” äärimmilleen vietynä tarkoittaa”

Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kirjoittaa MTV:n kolumnissaan itsensätyöllistäjistä ja tilanteesta, jossa Suomessa ei olisi enää ammattiyhdistysliikettä.

Andersson sanoo, että itsensätyöllistäminen on yleistynyt viimeisten vuosien aikana, ja sen taustalla on työelämän muutos niin hyvässä kuin pahassa.

”Itsensätyöllistäjien yhteenliittymät neuvottelemassa työn hinnasta kollektiivisesti tulkitaan Suomessa laittomaksi yritysten muodostamiksi kartelleiksi.”

”Tämän seurauksena itsensätyöllistäjät ovat omillaan sopiessaan työn hinnasta toimeksiantajien kanssa, vaikka monet ammattijärjestöt kyllä julkaisevat suosituksia ohjeistuksena.”

Jos ei ole sovittu kollektiivisesti vähimmäistasoista työn hinnalle, eli minimipalkoista, jää yksittäinen työntekijä erittäin heikkoon neuvotteluasemaan erityisesti isoon työnantajaan nähden.

Anderssonin mukaan täydellinen tasapaino työn tarjonnan ja kysynnän välillä on asia, joka esiintyy lähinnä kokoomuslaisten unelmissa. Näin ei käy arkitodellisuudessa, koska kartellilainsäädäntö tekee itsensätyöllistäjien neuvotteluasemasta hyvin heikon.

”Tämä kuvaa samalla hyvin mitä “paikallinen sopiminen” äärimmilleen vietynä tarkoittaa. Jos ei ole sovittu kollektiivisesti vähimmäistasoista työn hinnalle, eli minimipalkoista, jää yksittäinen työntekijä erittäin heikkoon neuvotteluasemaan erityisesti isoon työnantajaan nähden.”

Anderssonin mukaan tämä johtaa osaltaan paineeseen laskea työn hinnoittelua eli palkkatasoa. Hän huomauttaa, että ay-liike on heräämässä asiaan.

”Journalistiliitto perusti jäsenilleen ensimmäisen ammattiliiton kautta pystytetyn osuuskunnan. Osuuskunta toimii jäsenensä työnantajana ja vastaa työnantajan velvollisuuksista, kuten palkanmaksusta, sotu- ja eläkemaksujen maksamisesta, veroista sekä kirjanpidosta ja tilinpäätöksestä.”

”Akava perusti puolestaan keväällä yrittäjille ja itsensätyöllistäjille oman edunvalvontajärjestön.”

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Demokraatti 23/19
SUOMI-TEEMA - Leijonan matka
VIRO - Niin tuttu, niin vieras
VAIETTU YKSINÄISYYS - Kansanedustajat kertovat
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Johannes Ijäs

Keskusta suivaantui, iso kiistovaihde päällä – Sipilä sanoi salaisessa ketjussa myös näin: ”Nyt olisi loogista Paateron ero, uskon, että sillä pöytä putsaantuu”
4.12.2019

Luetuimmat


Uusimmat