Politiikka

Li Anderssonilta suorat sanat kohuraportin jälkeen: ”Finnfundiin ei tule laittaa yhtään uutta rahaa ennen kuin sen toiminnan vastuullisuudesta on saatu takeet”

Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson vaatii valtion kehitysrahoituslaitos Finnfundilta kattavaa selvitystä kaikkien sijoitustensa kehitysvaikutuksista. 

– Finnfundin on kerrottava avoimesti, mihin se Suomen kehitysyhteistyövaroja kanavoi, mitkä ovat sijoitusten kehitysvaikutukset ja kuinka ne palvelevat Suomen kehityspoliittisia tavoitteita, Andersson vaatii tiedotteessaan.

– Kaikki sellaiset sijoitukset, jotka eivät täytä kehitysavun yleisiä vaikuttavuuskriteereitä, on lopetettava. Viimekätinen vastuu tästä on Suomen hallituksella, joka on kasvattanut Finnfundin rahoitusosuutta voimakkaasti samalla, kun se on ajanut alas todistetusti tuloksekasta kehitysyhteistyötä, hän jatkaa.

Kansalaisjärjestö Finnwatch arvioi tänään julkaisemassaan selvityksessä, että jopa viides Finnfundin sijoituksista olisi ristiriidassa Suomen kehityspoliittisten linjausten kanssa.

Järjestön mukaan kehitysyhteistyövaroja on ohjattu esimerkiksi uusiutumattomaan energiaan tai luksustuotteita kehitysmaihin tuoviin yrityksiin. Lisäksi Finnfundin rahoituksen vaikutuksista on raportoitu harhaanjohtavasti.

Andersson on aiemmin arvostellut Finnfundia voimakkaasti esimerkiksi veroparatiisien käytöstä, yritysvastuuperiaatteiden laiminlyönnistä ja kehitysvaikutuksiltaan kyseenalaisista sijoituksista.

– Finnwatchin selvityksen valossa näyttää, ettei Finnfund ole muuttanut käytäntöjään riittävästi. Sipilän hallituksen on kannettava vastuunsa ja puututtava peliin. Finnfundiin ei tule laittaa yhtään uutta rahaa ennen kuin sen toiminnan vastuullisuudesta on saatu takeet.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat