Politiikka

Li Anderssonilta tyrmäys hallituksen aikeille: ”Tämä on rakenteellista rasismia”

Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson tyrmää hallituksen esityksen, jonka mukaan oleskeluluvan saaneille maksettaisiin Suomessa jatkossa työmarkkinatuen sijaan kotouttamistukea, joka olisi vain 90 prosenttia suomalaisille maksettavan peruspäivärahan määrästä.

— Hallituksen lakiesitys murentaa keskeisiä oikeusvaltio- ja ihmisoikeusperiaatteita. Toteutuessaan esitys johtaa työttömien työnhakijoiden jaotteluun kahden kerroksen väkeen, kun rakennetaan kansalaisuuteen perustuva hierarkkinen sosiaaliturva- ja perusoikeusjärjestelmä. Tämä on rakenteellista rasismia, Andersson sanoo.

Andersson on ihmeissään, että yhden ihmisryhmän perusturvaa ollaan leikkaamassa alle vähimmäistason.

— Hallituksen valitsema tie on äärimmäisen vaarallinen ja vaarantaa periaatteen kaikkien yhtäläisistä perusoikeuksista. Laajemmin kyse on siitä, miten kansalaisten perusoikeudet arvotetaan suhteessa julkisen talouden tasapainottamistarpeeseen. Ennen vanhaan muun muassa rikollisilla, mielenterveyspotilailla ja ylivelkaantuneilla ei ollut tasavertaisia oikeuksia muihin nähden. Nyt perusoikeuksien heikentämistä aloitetaan siirtolaisista ja ilman kansalaisuutta maassa oleskelevista.

Anderssonin mukaan perustuslaki takaa ihmisten yhdenvertaisen kohtelun lain edessä ja Geneven pakolaissopimuksen mukaan maassa laillisesti oleskelevia pakolaisia on kohdeltava samalla tavalla kun valtion omia kansalaisia.

— Hallituksen esitys ei noudata perustuslain henkeä ja rikkoo Geneven pakolaissopimuksen ehtoja, Andersson sanoo.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat