Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

“Lihaksia tässä haetaan” – suomalaistutkija yllättyi Mayn vedosta

Skotlannin Glasgow’ssa asuva Turun yliopiston erikoistutkija Mari K. Niemi sanoo yllättyneensä pääministeri Theresa Mayn (kuvassa) ilmoituksesta toukokuussa pidettävistä parlamenttivaaleista.

– Myös sosiaalisessa mediassa ihmiset ovat hämmentyneitä ja ihmettelevät, mitä tapahtuu.

Aiemmin May on korostanut, ettei uusille vaaleille ole tarvetta ennen vuotta 2020, koska lisää epävakautta ei kaivata.

Niemi näkee vaali-ilmoituksen takana sekä sisä- että ulkopoliittisia syitä sekä halun lähettää viestiä EU:lle.

– Todella kiinnostavaa tässä on, mitä työväenpuolueelle tapahtuu. Jeremy Corbinin johtama työväenpuolue on aivan sekaisin. Kuvaavaa on, että Corbyniä kannattaa pääministeriksi vain 14 prosenttia briteistä, Mayta puolet. Kuullessani ensi kerran vaaleista ajattelin, että May yrittää saada vahvemman mandaatin brexit-pöytiin itselleen ja puolueelleen.

Tilanne työväenpuolueen kannalta on Niemen mukaan melko traaginen, koska puolueessa on meneillään sisäinen valtakamppailu. Niinpä työväenpuolueen oppositiopolitiikasta on tullut hajanaista ja hampaatonta.

– Kyse on siis aikamoisesta sisäpoliittisesta veivauksesta, eli kun toinen puolue on ihan hajallaan, niin vedetään tähän uudet vaalit mandaatin vahvistumisen ja kirkastumisen sekä vahvemman liikkumavaran takia, Niemi pohtii.

Lisää aiheesta

Jos vaalien tulos on myönteinen Maylle, se parantaisi myös hänen neuvotteluasemaansa brexit-neuvotteluissa EU:n kanssa.

– Eli lihaksia tässä haetaan, Niemi kuvaa.

Ihmiset ovat vähän väsyneitä vaaleihin.

Toukokuun vaalit ovat Niemen mukaan uhkapeliä kuitenkin Skotlannin kanssa, vaikka mielipidetiedustelujen mukaan suurin osa skoteista ei halua hetimmiten uutta kansanäänestystä Skotlannin itsenäisyydestä.

– Mutta samaan aikaan itsenäisyyden kannatus sinänsä on kasvanut. Ihmiset ovat vähän väsyneitä vaaleihin. Vuoden 2014 kansanäänestys oli rankka Skotlannille, koska se jakoi ihmisiä niin paljon. Raskas oli monella tapaa myös brexit-äänestys viime vuonna.

Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon on viime aikoinakin puhunut painokkaasti Skotlannin itsenäisyyden puolesta. Niinpä tulossa olevia toukokuun parlamenttivaaleja tulkitaankin Niemen mukaan monella eri tavalla.

– Jo nyt on ajatus siitä, millaisia merkityksiä siihen laitetaan. Että mistä tässä nyt äänestetään.

Niemi muistuttaa, että Skotlanti haluaa olla osa EU:ta.

Britanniassa keskustelu brexitin ympärillä on Niemen mukaan pyörinyt paljon sen ympärillä, kuinka jyrkkä erosta on tulossa: Pystytetäänkö todella rajoja vai jääkö se kosmeettiseksi.

Pian Mayn vaali-ilmoituksen jälkeen populistisen Britannian itsenäisyyspuolueen Ukipin keulamiehet tviittasivat ja kehottivat ihmisiä äänestämään puoluetta.

– Heillä on tietysti oma lehmä ojassa, mutta heidän ajatuksensa on myös se, että Ukipia äänestämällä annettaisiin Theresa Mayn puolueelle pelote ja muistutus, jonka mukaan ihmiset haluaisivat kovan brexitin. Tätä Maykin sanoo ajavansa, mutta hän on ollut hieman monitulkintaisempi, Niemi sanoo.

STT–EEVA NIKKILÄ-KIIPULA

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE