Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Liisa Jaakonsaari raottaa tulevaisuuden suunnitelmiaan – arvostelee samalla rajusti hallitusta irtisanomiskiistasta: ”Hallitus von oben alamaisilleen sanoo”

Johannes Ijäs
SDP: kansanedustaja Tytti Tuppurainen (vasemmalta lukien kuvassa), entinen SDP:n kansanedustaja ja europarlamentaarikko Ulpu Iivari, europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd.) ja entinen pääministeri Paavo Lipponen (sd.) keskustelivat Liisa Jaakonsaaren kirjan julkistamistilaisuudessa tänään Helsingissä.

Liisa Jaakonsaaren esitteli niin kutsutun ”Liisan listan” 1995 vaalien alla. Se käsitteli sitä, miten SDP olisi leikannut sosiaalietuuksia.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Kesken asiaa käsitelleen puheensa Jaakonsaari keksi ristiä listan Liisan listaksi.

– Että puolueparka ei joudu kärsimään.

Sinänsä Jaakonsaari katsoo yhä, että listan ehdotukset oli niissä olosuhteissa laadittu oikeudenmukaisesti.

Jaakonsaaren puhe, jossa Liisan lista esiteltiin, pysyi aikanaan noin viikon pois uutisista, kunnes Vantaan Sanomien toimittaja teki siitä jutun. Tämän jälkeen se levisi Yleen ja herätti valtavasti keskustelua.

Jaakonsaari kertoi tänään uuden kirjansa julkaisutilaisuudessa Helsingissä, miten oli kyllä ennen puhettaan todennut SDP:n silloiselle tiedotuspäällikölle Matti Linnanahteelle, että tämä vinkkaisi Jaakonsaaren puheesta heti tuoreeltaan Helsingin Sanomille. Nyt, vasta pari viikkoa sitten, Jaakonsaari tarkasti Linnanahteelta, oliko hän vinkin antanut. Vastaus oli kielteinen.

– Oli niin puolueen mies, Jaakonsaari nauratti yleisöä kirjansa julkistamisessa.

Listan vuoksi Jaakonsaarta vaadittiin jopa erotettavaksi SDP:n eduskuntaryhmästä. SDP voitti vaalit reilusti. Jaakonsaaresta tuli Lipposen ykköshallituksen työministeri.

”Käsittämättömän kehnoa politikkaa.”

Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaaren kirjan nimi on Tarkoitus (Kirjapaja). Siinä laajasti arvostettu poliitikko ja yhteiskunnallinen keskustelija käy läpi tähänastisen uransa mielenkiintoisimpia vaiheita, joista Liisan lista on epäilemättä yksi. Jaakonsaari on Suomessa parlamentaarikkona pisimpään, noin 40 vuotta, työskennellyt nainen.

Kirja avaa myös Jaakonsaaren taustoja aina lapsuudesta lähtien ja laajasti hänen poliittista ajatteluaan.

Kansanedustajana hän aloitti jo vuonna 1979. Uraan mahtuu toimiminen työministerinä ja ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana sekä SDP:n varapuheenjohtajana. Europarlamentissa hän työskentelee yhä aina ensi vuoteen saakka.

Kirjansa julkaisutilaisuudessa tänään Helsingissä Jaakonsaari kertoo kansanedustajuuden olleen rakkain rooli. Hän totesi juuri erään kempeleläisen rouvan sanoneen hänelle, että on aina äänestänyt häntä. Tämä liikutti Jaakonsaarta.

Entiseltä työministeriltä kysyttiin kirjan julkistustilanteessa kantoja hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen väliseen tuoreeseen kiistaan irtisanomislaista. Jaakonsaaren mukaan kyse on käsittämättömän kehnosta hallituksen politiikasta.

– Oikein hämmästyttää tuollainen meininki, joka on taustalla, että hallitus ”von oben” (ylhäältä käsin) alamaisilleen sanoo, että kyllä se on kuulkaa näin ja eduskuntakin pistetään tähän. Se on huonoa politiikka, Jaakonsaari sanoo ja viittaa eduskunnan kytkemisellä asiaan pääministerin tällä viikolla antamaan tiedonantoon ja luottamusäänestykseen, johon irtisanomislakikin osana sisältyi.

Jaakonsaaren mukaan hallituksella olisi ollut mahdollisuuksia nostaa myös työntekijöiden kannalta tärkeitä asioita esiin, esimerkiksi yritysdemokratia ja työsuojelu. Näin asia olisi voinut edetä.

– Tällainen kaapin paikan näyttäminen, kuten Thatcher aikanaan teki, on riidan haastamista eikä tuo mitään hyvää tullessaan, Jaakonsaari sanoo ja viittaa Britannian entiseen pääministeriin Margaret Thatcheriin, joka teki aikanaan rajut työmarkkinareformit.

Thatcherista muuten tuli samana vuonna pääministeri, kun Jaakosaari aloitti eduskunnassa eli 1979.

Jaakonsaari ei osannut sanoa, miten hallituksen olisi mahdollista perua esityksensä, kun se on pannut asiaan niin paljon energiaa ja uskottavuuttaan peliin.

Työministeri Jari Lindströmille (sin.) hän lähettää median kysyessä terveiset, että yrittäisi vielä löytää työmarkkinajärjestöjä tyydyttäviä ratkaisuja.

Ratkaiseva merkitys Tytti Tuppuraisen uralle.

Jaakonsaaren tavoin Oulusta tuleva kansanedustaja Tytti Tuppurainen (sd.) oli läsnä kirjan julkistamisessa. Hän kysyi Jaakonsaarelta, mistä tämä on saanut ja saa energian toimintaansa. Jaakonsaari vastasi muun muassa, että tulee kuitenkin asioita, jotka menevät eteenpäin.

– Nyt tunnen iloa, että SDP:n uskottavuus on kansalaisten silmissä kasvanut, se antaa sitten lisää energiaa.

Muiksi energian lähteikseen Jaakonsaari mainitsi kirjoittamisen, tutkimuksen ja uuden oivaltamisen sekä ystävät.

Tuppurainen kertoo Demokraatille, että Jaakonsaarella on ollut ratkaiseva merkitys sille, että hänestä tuli demari.

– Minä olin nuorena kierrätyskeskusaktiivina Oulussa. Lajittelimme hyötyjätteitä. Meillä oli idea luoda uusia työpaikkoja. Liisa työministerinä kehitteli tämän silloin yhdistelmätukena tunnetun palkkatuen, jonka avulla pystyimme palkkaamaan ihmisiä kierrätyskeskukseen. 90-luvun lamassa, jolloin minunkin ystäväpiirissä monien vanhemmat olivat työttömiä ja oli todella lohdutonta, Liisa piti ihmisarvoa ja oikeutta työhön yllä ja se teki minuun lähtemättömän vaikutuksen. Hän myös vieraili silloin meidän kierrätyskeskuksessa ja osoitti antavansa arvon meillekin nuorille, jotka halusimme kierrätyksen ja työllistämisen kautta parantaa maailmaa.

Kirjassaan Jaakonsaari kertoo, ettei aio pyrkiä enää eduskuntaan tai europarlamenttiin. Yhteiskunnallisen vaikuttajan ura kuitenkin jatkuu.

– Olen ajatelut Hyssälästä ottaa oppia. Senior advisor johonkin, Jaakonsaari sanoo ja viittaa Sitrassa vanhempana neuvonantajana työskentelevään keskustapoliitikkoon ja entiseen Kelan pääjohtajaan Liisa Hyssälään.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE