D-analyysit

Mielipide: Liitot yhteen Demariopiskelijat ja Demarinuoret!

Kolumnit

Demokraatti.fi

 

Kolumnit

Demokraatti.fi

 

Kolumnit

Demokraatti.fi

 

Muutama viikko sitten järjestetyssä Sosialidemokraattiset Opiskelijat – SONK ry:n 50. liittokokouksessa Tampereella tehtiin ponsiesitys selvityksestä opiskelijaliikkeen yhdistymisestä Sosialidemokraattiset Nuoret ry:n kanssa. Ponsiesitys kaatui äänestyksen jälkeen, mutta toivomme, ettei se tukahduta keskustelua yhdistymisen eduista ja haitoista.

Yhdistymisessä päästäisiin eroon useista päällekkäisyyksistä ja vähennettäisiin hallintoa. Tämä on perusteltua, koska liittojen jäsenkunnat ovat käytännössä yhteneväiset. Tällä hetkellä laskevien jäsenkuntien kanssa kamppailevat liitot pyörittävät kahta keskustoimistoa Helsingissä sekä liittohallitusta.

Valtionavut eivät ole peruste ylläpitää kahta erillistä liittoa.

Meillä on kaksi kv-työryhmää ja kaksi tasa-arvotyöryhmää. Kaksi jäsenjulkaisua: Debatti ja Lippu. Useilla paikkakunnilla on erikseen osastot demarinuorille ja demariopiskelijoille, vaikka toimijat eri osastoissa ovat samat. Keskustoimistot pyrkivät koordinoimaan valtakunnallisia tapahtumia, mutta tästä huolimatta sattuu päällekkäisyyksiä tai tapahtumat ovat niin lähellä toisiaan, ettei niihin ole riittävästi osallistujia.

Yksi kestoargumentti yhdistymistä vastaan on ollut, ettei yhdistynyt liitto välttämättä saisi yhtä paljon valtionapuja kuin kaksi erillistä liittoa. Vuoden 2016 tilinpäätöstietojen mukaan Demarinuoret saivat 526 000 euroa ja SONK 75.000 euroa. On mahdollista, että argumentti pitää paikkansa, mutta tällä hetkellä merkittävä osa SONK:n saamasta valtionavusta menee täsmälleen päällekkäisten toimintojen pyörittämiseen Demarinuorten kanssa. Näitä ovat esimerkiksi liittokokous n. 9 000 euroa, jäsenlehti n. 11 000 euroa sekä keskustoimisto henkilöstökuluineen n. 59.000 euroa. Lähemmin tarkasteltuna valtionavut eivät siis ole peruste ylläpitää kahta erillistä liittoa.

Yhteistyötä tehdään jo nyt aktiivisesti.

Yhdistymisen suhteen on herännyt huoli opiskelijoita koskevan politiikan tekemisen mahdollisesta vähenemisestä. Huoli on kuitenkin liioiteltu, sillä toimijat ovat jo nykyisinkin päällekkäisiä ja yhteisen liiton vahvuutena voisi olla aidosti vaikuttavien ulostulojen tekeminen. Koulutuspolitiikan teko on kiinni tekemisestä, eikä katto-organisaatiosta. Nykyinen SONK ei valitettavasti ole enää vuosiin ollut uskottava koulutuspoliittinen vaikuttaja.

Yhteistyötä tehdään jo nyt aktiivisesti. Esimerkiksi Demarinuoret auttavat paikallisesti edustajistovaaleissa ja liitot järjestävät yhteistyössä kesäleirin. Miksi siis ei laitettaisi hynttyitä yhteen suosiolla? Yhdistyminen voitaisiin nykyisten sääntöjen puitteissa hoitaa siten, että SONK liittyy osaksi Demarinuoria yhtenä valtakunnallisena järjestönä.

Ymmärrämme hyvin, että esitys ei saa automaattisesti varauksetonta kannatusta SONKin jäsenkunnassa. Toivomme kuitenkin jäsenillä olevan rohkeutta katsoa tulevaisuuteen ja tehdä ennakkoluuloton ratkaisu vahvemman ja yhtenäisemmän sosialidemokraattisen nuorisoliikkeen puolesta. Yksi liitto olisi tällainen ratkaisu, sen nimenä voisi hyvin olla vaikka ”Sosialidemokraattisten Opiskelijoiden ja Nuorten Keskusliitto” eli lyhyesti SONK.

Jani Kokko
SONK-aktiivi ja jäsen vuodesta 2009

Miina-Anniina Heiskanen
SONK-aktiivi ja jäsen vuodesta 2010

Yannick Lahti
SONK-aktiivi ja jäsen vuodesta 2012

Maria Nyroos
SONK-aktiivi ja jäsen vuodesta 2012

Eero Kivinen
SONK-aktiivi ja jäsen vuodesta 2013

Sini Heino
SONK-aktiivi ja jäsen vuodesta 2014

Maria Loima
SONK-aktiivi ja jäsen vuodesta 2014

Kaisa Ranta
SONK-aktiivi ja jäsen vuodesta 2014

Elias Tenkanen
SONK-aktiivi ja jäsen vuodesta 2015

Miika Vanne
SONK-aktiivi ja jäsen vuodesta 2016

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat