Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Liitto esittää: “Suomeen tarvitaan ehdottomasti pysyvä mediatukijärjestelmä muiden Pohjoismaiden tapaan”

Hanne Aho.

Liikenne- ja viestintäministeriö on julkaissut tänään selvityksen median tukemisesta Suomessa. Ministeriö selvittää sen pohjalta muun muassa nopeaa koronakriisitukea sekä pysyvää mediatukea.

Rane Aunimo

Demokraatti

”Suomeen tarvitaan ehdottomasti pysyvä mediatukijärjestelmä muiden Pohjoismaiden tapaan. Onkin erityinen ilo, että sitä aletaan nyt valmistella”, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo.

”On myös erittäin tärkeää, että koronakriisituki medialle saadaan nopeasti liikkeelle. Yli puolet sanomalehdistä on lomauttanut journalistejaan ja heidän täysi työpanoksensa tarvitaan.”

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan mukaan koronakriisistä tuli vielä yksi kova isku medialle, jota on muutoinkin ”lyöty moukarilla”. Harakan mukaan kaikissa olosuhteissa on huolehdittava, että luotettava journalismi jää eloon ja toipuu.

Harakka summasi, miten Suomessa ei ole tehty mediapolitiikkaa viimeisen 10 vuoden aikana. Hän kutsui tätä ”selväksi laiminlyönniksi ja heitteillejätöksi”.

Liiton mukaan kriisituen ja mahdollisen tulevan pysyvän tuen on oltava tasoltaan riittävä, jotta sillä on aito vaikutus. Media kamppaili jo ennen koronan tuomaa kriisiä suurissa taloudellisissa vaikeuksissa.

”Lehtikuolemat ja lehtien yhdistämiset koskevat kovimmin maakunnissa. Paikallisella tiedonvälityksellä ja uutistuotannolla on suuri tiedollinen ja aluepoliittinen merkitys. Koko Suomi on pidettävä informoituna”, Hanne Aho tähdentää.

Lisää aiheesta

Myös yksityistä media-alaa edustava Medialiitto pitää selvityshenkilön ehdotusta tukea journalismia tavoitteeltaan tarpeellisena ja perusteltuna. Tuen pitäisi liiton mukaan olla valikoimatonta, jotta se pitää journalismin riippumattomana ja kohtelee yrityksiä kilpailuneutraalisti.

”Pienten harkinnanvaraisten ja hankalasti jaettavien hanketukien sijaan odotamme hallitukselta merkittävää valikoimatonta tukea koko alalle. Jos ihmiset eivät saa luottamistaan medioista oikeaa tietoa, yhteiskunnan toiminta häiriintyy. Siihen meillä ei ole varaa”, Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg sanoo tiedotteessa.

Mediayritykset ennakoivat Medialiiton jäsenkyselyn mukaan noin 50 prosentin mainostulojen menetystä vuoden toisella neljänneksellä. Korona-aikana lisääntynyt median kulutus ei näy kasvuna tilaustuloissa.

”Mediayritykset eivät voi laittaa ovea kiinni ja kaikkia työntekijöitä lomautetuiksi. Grundströmin ehdottama kuluttajamyynnin arvoon perustuva korona-ajan tuki on kannatettava. Sen ohella tarvitaan myös mediamyynnin menetyksiin perustuva tuki, jotta tuki auttaa koko journalismin kenttää”, Holmberg huomauttaa.

Medialiitto muistuttaa, että Ruotsissa koronakriisin perusteella maksetaan uutta mediatukea noin 18 miljoonaa euroa ja Tanskassa noin 24 miljoonaa euroa kolmen kuukauden ajalta. Muissa Pohjoismaissa on myös pysyvä mediatukijärjestelmä, jossa tukien määrä on tänä vuonna koronakorotusten jälkeen 50–105 miljoonaa euroa. Suomessa vähemmistökielisen uutistoiminnan ja kulttuurilehtien tuki ovat yhteensä 1,3 miljoonaa euroa vuodessa.

”Vaikka on positiivista, että ehdotetun väliaikaisen tuen lisäksi ryhdytään valmistelemaan pysyvämpää mediatukijärjestelmää, voi aika loppua kesken etenkin monelta pieneltä toimijalta. Avoin yhteiskunta ei toimi ilman elinvoimasta riippumatonta mediaa, joten toivomme erittäin ripeää valmistelua”, Holmberg linjaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE