Kotimaa

Liitto: Potilaiden hoito vaarassa – ”Olen kuullut, että skitsofrenialääkkeiden pistosaikoja on jouduttu siirtämään jo kahdesti”

Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander

Lääketukkuri Oriolan toimitusvaikeudet iskevät pahimmin harvinaisiin lääkkeisiin, kertoo Apteekkariliitto. Näitä ovat muun muassa tietyt syöpälääkkeet ja skitsofrenialääkkeet, joita apteekit tilaavat yksittäin.

Liiton mukaan potilaan hoito vaarantuu, jos tilattu lääke ei tule määräpäivänä.

– Olen kuullut, että skitsofrenialääkkeiden pistosaikoja on jouduttu siirtämään jo kahdesti, kertoo Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler.

Sen sijaan tavanomaisten lääkkeiden myynti järjestyy, Sandler lupaa. Apteekit soittavat tarvittaessa naapuriapteekkeihin saadakseen vähiin käyneitä lääkkeitä.

Apteekkien omat varastot tavanomaisten lääkkeiden kohdalla riittävät Sandlerin mukaan kahdesta viikosta kuukauteen. Apteekeilla on lakisääteinen velvollisuus pitää lääkkeitä varastoissaan.

Apteekeilla oli etukäteen tiedossa Oriolan toiminnanohjausjärjestelmän muutos. Sandler kertoo, että oletuksena oli päivän katkos lääketoimituksissa.

Hänen mukaansa lääketehtaat valitsevat yhden tukun, jonka kautta lääkkeet toimitetaan apteekkeihin ja sairaaloihin. Näin ollen korvaavia lääkkeitä ei ole välttämättä saatavissa esimerkiksi toiselta suurelta lääketukkurilta Tamrolta.

Fimea pitää ongelmia vakavina

Lääkealaa valvova Fimea pitää Oriolan toimitusvaikeuksia hyvin vakavina. Oriola on ilmoittanut asettavansa lääketoimituksia tärkeysjärjestykseen. Fimean ylitarkastajan Pasi Peltoniemen mukaan virasto on pyytänyt Oriolalta tarkempia selvityksiä tästä, mutta ei ole vielä saanut niitä.

Ongelmat Oriolan lääketoimituksissa alkoivat maanantaina, kun yhtiö otti käyttöön uuden toiminnanohjausjärjestelmän. Oriola uskoo pääsevänsä normaaleihin toimitusaikoihin loppuviikkoon mennessä.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat