Politiikka

Liittojohtaja: Suomen Yrittäjät käyttäytyy kuin Neymar – ”Kieriminen nurtsilla ei meinaa loppua”

Lehtikuva
Neymar on jalkapallon MM-turnauksen ykkönen nurmella kieriskelyssä, uutisoitiin aiemmin viikolla.
Lehtikuva
Neymar on jalkapallon MM-turnauksen ykkönen nurmella kieriskelyssä, uutisoitiin aiemmin viikolla.
Lehtikuva
Neymar on jalkapallon MM-turnauksen ykkönen nurmella kieriskelyssä, uutisoitiin aiemmin viikolla.

Demokraatin haastattelusta lähtenyt keskustelua käy kovilla kierroksilla nyt sosiaalisen median puolella. Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies näpäytti lehden haastattelussa viikko sitten sanomalla, ettei Suomen Yrittäjät ole lähtökohtaisesti neuvotteluorganisaatio.

– EK taasen on neuvotteluosapuoli ja hakee tulosta niin kilpailukykysopimuksessa tai eläkeratkaisuissa tai sosiaalivakuutukseen liittyvissä työnantajien sivukuluasioissa. Meidän rooliin kuuluu löytää ratkaisuja. Suomen Yrittäjät sitten enemmänkin arvioi näitä ratkaisuja julkisuudessa, mutta ei suinkaan neuvottele. Me olemme pelikentällä, emme katsomossa, Häkämies naulasi.

Jyrki Mäkynen. MARKUS SOMMERS

Suomen Yrittäjät vastasi Häkämiehelle samalla mitalla, ellei suuremmallakin.

– En ymmärrä, mitä Häkämies oikein yrittää sanoa. Hieman hämmentävää, sanoisin ylimielistä puhetta EK:n toimitusjohtajalta, Suomen Yrittäjien hallituksen puheenjohtaja Jyrki Mäkynen kuvaili Demokraatille tällä viikolla.

Mäkynen huomauttaa, että Suomen Yrittäjät ovat tällä hetkellä etsimässä ratkaisuja neuvottelupöydissä muun muassa siihen, miten hallituksen esittämää henkilöperusteisen irtisanomisen helpottamista toteutettaisiin ja miten työaikalakia uudistetaan.

– En käsitä, miksi Häkämies haluaa väittää, että emme neuvottele.

Korkeasti koulutettujen keskusjärjestön Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder sanoo Twitter-tilillään olevansa Häkämiehen kanssa samaa mieltä. Hänen mukaansa Suomen Yrittäjät toimii kuin norsu lasikaapissa.

”Tällä tyylillä se ei saa mitään aikaiseksi vaikka meteli on hirvittävä”, Fjäder kirjoittaa jakaessaan Demokraatin haastattelua Suomen Yrittäjien tulistumisesta.

Sture Fjäder. JUKKA-PEKKA FLANDER

Fjäderin mielestä Suomen Yrittäjät meni edellisen toimitusjohtajan Jussi Järventauksen aikana kohti rakentavaa yhteistyötä, mutta tilanne on muuttunut Mikael Pentikäisen johdolla.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto puolestaan kommentoi Fjäderille sanomalla, että näyttää vähän siltä, että Suomen Yrittäjät saa nimitellä ja ”mafiatella”, mutta kun joku antaa vähän takaisin niin se käyttäytyy kuin brasilialainen jalkapallotähti Neymar.

”Kieriminen nurtsilla ei meinaa loppua”, Aalto sivaltaa viitaten Neymarin saamaan arvosteluun ”filmaamisesta”.

Pentikäinen vastaa arvosteluun viestiketjussa huomauttamalla, että ”kansi kattilansa löytää”.

”On vähän koomista, kun EK saa vahvinta tukea Hakaniemen herroilta. Monet yrittäjät ovat syystä ihmeissään.”

Riku Aalto. LEHTIKUVA

Aalto ei jää sanattomaksi.

”Herroista tiedä mutta teidän arvostelu on kohdistunut työmarkkinaosapuoliin. Jos haluatte miekkailla EK:n kanssa niin siitä vaan. Usein teidän jutut tulee kyllä pitkänsillan Hakaniemen puolelle. Tänään viimeksi taisi joku tulla.”

Pentikäinen kommentoi vielä tähän sanomalla, ettei heillä ei ole tarvetta miekkailla kenenkään kanssa vaan edistää uudistuksia, jotka auttavat yrityksiä menestymään ja työllistämään. Aallon ilmeisen ironisen vastauksen mukaan ”Juu se on huomattu että erityistä miekkailemisen tarvetta teillä ei juuri näytä olevan”.

Keskusteluun osallistui myös kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen, jonka mukaan Fjäderin mainitsema ”rakentava yhteistyö” näytti tarkoittavan sitä, että työmarkkinoilla ei tehdä mitään työllisyyttä lisääviä uudistuksia ja ammattiliitoilla oli veto-oikeus.

”SY:n pyrkimykset ovat pääosin sopusoinnussa työllisyyden lisäämisen kanssa.”

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat