Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Liittojohtajan varoitus: ”Katastrofi”

Kari Hulkko

Opettajien ammattijärjestö OAJ ei kannata sellaisen maakuntaitsehallinnon luomista, jossa kokonaisuus rakennetaan sote-ratkaisun ehdoilla. Järjestön mukaan vaalikeskusteluissa väläytettiin lukio- ja ammatillisen koulutuksen siirtämistä maakunnalliseen organisaatioon, mutta ratkaisun vaikutuksia ei joko haluttu tai osattu arvioida.

Demokraatti.fi

Puolueet eivät OAJ:n pettymykseksi esittäneet vastauksissaan hallitustunnustelija Juha Sipilälle erillistä ratkaisua toisen asteen koulutuksesta, vaikka sen järjestäjäverkko ja rahoitusuudistus hylättiin eduskunnassa.

– Tämä pistää epäilemään, että toisen asteen koulutuksen osalta ratkaisut tehdään vasta soten jälkeen ja sille alisteisena, mikä olisi erittäin vahingollista. Koulutuksen kentällä syntyy kaaos, jos soteen tulisi maakuntamalli ja samaan sysättäisiin koko toinen aste. Näin koulutusrahat ohjautuisivat vähitellen sosiaali- ja terveyspalveluihin, ja koulutus pantaisiin kärsimään jo tehtyjen musertavien leikkausten lisäksi, puheenjohtaja Olli Luukkainen huomauttaa.

– Lukion yhteys perusopetukseen menetettäisiin, mikä olisi katastrofi peruskoulun aineenopetukselle ja opetuksen laatu laskisi. Nykyinen monipuolinen järjestäjäverkko lakkautettaisiin. Moni järjestäjä laittaisi lapun luukulle, ja koulutuksen saavutettavuus heikkenisi. Ammatillisen koulutuksen kokonaisuus sirpaloituisi, kun aikuiskoulutus jäisi uuden mallin ulkopuolelle. Ammatillinen koulutus jakautuisi keinotekoisesti ja syntyisi lisäkustannuksia, Luukkainen ennustaa.

OAJ ei siis kannata sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä toisen asteen koulutuksen hallinnollista yhdistämistä, eikä mahdollisesti syntyvää uutta maakunnallista organisaatiota toisen asteen koulutuksen järjestäjäksi.

Järjestö esittää, että lukio- ja ammatillisen koulutuksen järjestämisverkkoa tarkasteltaisiin maakuntaliitoissa laadittavien alueellisten koulutuksen järjestämissuunnitelmien pohjalta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE