Uutiset

Liittokansleri Angela Merkel tukee palkintorahoillaan Nigerissä perheväkivallasta kärsiviä naisia ja lapsia auttavaa järjestöä

LEHTIKUVA / AFP PHOTO Tobias Schwarz
Angela Merkel ei itse ehtinyt "kiireisten asioiden" vuoksi juhlallisuuksiin Tampereella.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO Tobias Schwarz
Angela Merkel ei itse ehtinyt "kiireisten asioiden" vuoksi juhlallisuuksiin Tampereella.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO Tobias Schwarz
Angela Merkel ei itse ehtinyt "kiireisten asioiden" vuoksi juhlallisuuksiin Tampereella.

Suomen hallituksen perustaman kansainvälisen tasa-arvopalkinnon (International Gender Equality Prize) ensimmäinen palkinnonsaaja Saksan liiittokansleri Angela Merkel ohjaa 150 000 euron palkintorahan l’ONG SOS Femmes et Enfants de Violences Familiales -järjestölle. Kyse on nigeriläisestä perheväkivallan uhreiksi joutuneiden ja joutuvien naisten ja lasten hyväksi työskentelevästä järjestöstä.

Merkel ilmoitti valinnastaan videokuvan välityksellä. Liittokansleria tilaisuudessa edusti Saksan suurlähettiläs Detlef Lingemann. Nigeriläisen järjestön perustaja ja puheenjohtaja Mariama Moussa oli mukana palkinnonjakotilaisuudessa.

Moussa joutui nuorena vaimona miehensä pahoinpitelemäksi. Tapahtumasta sai alkunsa hänen työnsä perheväkivallan uhrien hyväksi. Nigerissä 150 000 eurolla on mahdollista tehdä huomattavasti enemmän perheväkivallasta kärsivien hyväksi kuin Euroopassa.

Moussa oli kiitollinen niin palkinnon perustajalle Suomelle kuin sen ensimmäiselle saajalle Angela Merkelille. Rahalla hänen johtamansa järjestö voi perustaa turvakodin, josta perheväkivallan uhrit saavat suojaa ja huolenpitoa.

Palkinnosta riittää myös wc- ja vesiolosuhteiden parantamiseen sekä perheväkivallan uhrien taloudellisen ja sosiaalisen aseman kohentamiseen.

Tilaisuus Tampere-talossa

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) luovutti Merkelin toiveesta palkinnon Moussalle Tampereella. Palkinto myönnettiin Merkelille tunnustuksena hänen pitkäaikaisesta maailmanlaajuisesta toiminnastaan ihmisarvon ja ihmisoikeuksien puolustajana sekä naisten ja tyttöjen puolestapuhujana. Pääministeri Sipilä julkisti palkinnon ensimmäisen saajan 14. joulukuuta 2017 Brysselissä.

Tampere-talossa pidetyn tilaisuuden isäntinä toimivat pääministeri Sipilä sekä Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen (kok.).

Palkinnon perusteluissa todetaan, että liittokansleri Angela Merkel on elämäntyöllään noussut yhdeksi maailman vaikutusvaltaisimmista henkilöistä ja esikuvaksi monelle naiselle ja tytölle.

– Hän on lasikattoja rikkomalla osoittanut, että naiset voivat päästä ylimmille johtopaikoille. Hän on nostanut sukupuolten tasa-arvon maailman valtionpäämiesten agendalle. Hän on pyrkinyt parantamaan erityisesti kehitysmaiden naisten oikeuksia ja mahdollisuuksia.

– Saksassa hänen tavoitteenaan on naisten ja miesten aito yhteiskunnallinen tasa-arvo, johon kuuluu esimerkiksi työ- ja perhe-elämän helpompi yhdistäminen. Kansainvälisten haasteiden paineessa Angela Merkel on aina puolustanut ihmisarvoa ja ihmisoikeuksia. Hän on myös vahva Euroopan arvojen puolestapuhuja ja esikuva – todellinen eurooppalainen johtaja, perusteluissa todetaan.

Palkinto Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi

Valtioneuvosto perusti kansainvälisen tasa-arvopalkinnon Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi. Palkinto tullaan jakamaan joka toinen vuosi.

Suomen hallituksen perustama palkinto on suuruudeltaan 150 000 euroa. Palkinnonsaaja ei saa summaa omaan käyttöönsä, vaan hän ohjaa varat naisten ja tyttöjen asemaa vahvistavaan avustuskohteeseen. Palkintosumma rahoitetaan Suomen kehitysyhteistyömäärärahoista.

Valtioneuvosto myönsi palkinnon riippumattoman palkintolautakunnan tekemän ehdotuksen pohjalta. Palkintolautakuntaan kuuluvat tänä vuonna sen puheenjohtaja Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas, Suomi 100 -juhlavuoden pääsihteeri Pekka Timonen sekä kirjailija ja tutkija Rosa Meriläinen.

Hallitus perustelee tasa-arvopalkintoa muun muassa Suomen saavutuksilla tasa-arvon ajajana

– Suomi on jo yli sadan vuoden ajan ollut tasa-arvoasioiden tienraivaaja ja uskomme, että kansainvälisen tasa-arvopalkinnon myötävaikutuksella voidaan edistää sukupuolten tasa-arvoa maailmanlaajuisesti. Monet järjestöt ja yksittäiset henkilöt tekevät tärkeää työtä tasa-arvon eteen kansainvälisesti. Me toivomme, että palkinto osaltaan auttaa tässä työssä, hallitus perustelee palkintoa.

Palkinto toteuttaa Agenda 2030:n tavoitteita

Hallitus pitää kansainvälistä tasa-arvopalkintoa myös konkreettisena keinona toteuttaa kestävän kehityksen toimintaohjelma Agenda 2030:n tavoitteita. Agenda 2030 muodostuu 17 päätavoitteesta, joista yksi on saavuttaa sukupuolten välinen tasa-arvo sekä vahvistaa naisten ja tyttöjen oikeuksia ja mahdollisuuksia.

YK:n jäsenmaat sopivat kestävän kehityksen universaaleista tavoitteista ja toimintaohjelmasta syyskuussa 2015. Ohjelma on voimassa vuoteen 2030 saakka. Agenda 2030:n tavoitteena on kääntää globaali kehitys uralle, jossa ihmisten hyvinvointi ja ihmisoikeudet, talouden vauraus sekä yhteiskuntien vakaus turvataan ympäristön kannalta kestävällä tavalla ja poistetaan äärimmäinen köyhyys maailmasta.

Tilaisuuden järjestivät valtioneuvoston kanslia ja Tampereen kaupunki. Tampere perusteli mukanaoloaan järjestelyissä vahvalla tasa-arvoon ja naisten osallistumiseen liittyvällä historiallaan

– Jo vuonna 1905 Tampereen keskustorille kokoontui 40 000 ihmistä vaatimaan tasa-arvoista äänioikeutta, joka seuraavana vuonna toteutuikin. Tampere on ollut aikaansa edellä myös naisten ja perheiden hyvinvoinnin edistämisessä. Jo 1840 Tampereella toimi koulu, jossa opiskelivat yhtälailla tytöt että pojat.

Tilaisuudessa järjestettiin paneelikeskustelu, jonka aihe oli naisiin kohdistuva väkivalta. Paneelikeskustelun johdantopuheenvuoron piti perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.). Paneeliin osallistuivat Institut français de Finlanden johtaja Jeannette Bougrab, Women Deliver -järjestön johtaja Katja Iversen, Sonke Gender Justice -järjestön perustajiin lukeutuva Dean Peacock sekä UN Womenin vanhempi neuvonantaja Katja Pehrman.

Juttua on korjattu klo 16.25. Palkinnonsaajaksi oli virheellisesti laitettu nigerialainen järjestö, kyseessä on kuitenkin nigeriläinen järjestö. Pahoittelemme virhettä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat